MSWT Kart 2004

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Забелязали ли сте, че продълженията на няколкото добри спортни игрици излизат по едно и също време всяка година? Изключенията от правилото са малко. Едно от тях е не толкова известната, но прилична серия Michael Schumaher World Tour Kart. E, учудващо (поне за мен), както всяка година – и в настоящото дванадесетомесечие излезе съвсем нова и прясна геймка – MSWT Kart 2004.

Kart

Както, предполагам, можете да се досетите, въпросното чудо обхваща онази част от картинг-състезанията, през която са минали множество от великите пилоти в ранните си и невинни години. В случая, както при повечето подобни игри, основната мотивация за геймене е съставена от два елемента. Номер едно: победи генерираните от щайгата колички. Номер две – отключи скритите бонуси. В общи линии схемата е издържана добре и ако някой спада към категорията на малко по-вманиачените четириколесни фенове, спокойно може и да се захване напълно сериозно с предложеното.

Режимите на джиткане, които ви се предоставят, са няколко. От една страна, играчът може да се състезава сам със себе си за време, може да се бори с компютърно контролираните опоненти, да прави кариера или да се гони с няколко от живите си дружки в локална мрежа или Интернет. Друг характерен елемент в този раздел, който се забелязва още от началото, е, че играта съдържа приятно количество писти. На практика обаче всички са силно измислени и не отговарят много на реално съществуващите по-известни картинг трасета. 

Upgrade

Едно от значителните подобрения в епизод 2004 спрямо предните серии е (поне според авторите) доизкусуреният изкуствен интелект. За съжаление резултатът от новите АI напъни са ужасно досадни, още по-безупречно и машинално каращи индивиди.

Допълнителен и малко по-неприятен ефект, който може да се открие в геймката, е номерът с отъркването в стените и конкуренцията. За разлика от някои други автопроизведения, където при странични сблъсъци се губи лека част от скоростта и боята, в MSWT Kart 2004 возилата спират почти тотално, когато се докоснат до нещо. Все едно, че някой е навапцал всички оградки и брони с чудовищно лепило. Като резултат доброто хаотично каране с изблъскваници изпада в тотална немилост.
 
CNN Live

Графиката и звукът на новата игра са сравнително приемливи и влизат напълно в границите на очакваното. Всичко е леко посредствено, като тук и там се среща по някой друг добър детайл. За съжаление авторите не са проявили кой знае колко въображение, част от околностите на пистите и самите картинги са разкрасени с определен вид класически кичозни елементи. Дори някои от „по-оригиналните” шукаритети изглеждат като нещо отдавна видяно, чуто и приложено на хиляди други места. Може би единственото по-забележително нещо във визията на геймката е лицето на усмихнатия Шумахер, показващо се при зареждането на състезанията. 
Всъщност настоящата игра не е лоша, но не и нещо особено. Ако сте сред маниаците на тема пилоти на ферари или картинг, можете да я поджиткате на спокойствие. В този случай MSWT Kart 2004 ще ви се понрави.

Автор: Сергей Ганчев