MSI N550GTX-Ti Cyclone II OC

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 апр. 2011

Компанията nVidia стартира своята Ti (Titanium) марка преди доста време, когато се появи GeForce 3 серията. След това поредицата изпадна в забвение за твърде дълъг период, докато не започнаха нови опити за нейното възстановяване. Един от тях е картата GeForce GTX 550 Ti, насочена срещу конкуренцията Radeon HD 5770. Продуктът, който ще разгледаме днес, е усъвършенствана модификация на този модел – той носи сигнатурата MSI N550GTX-Ti Cyclone II OC, разполага с 1 GB GDDR5 памет на 4300 MHz, има фабрично оувърклокната честота до 950 MHz и се отличава с допълнително GPU охлаждане, наречено Cyclone II. Именно то като че ли е най-важният отделен елемент в конфигурацията, защото позволява да държим температурата в рамките на приемливо ниски стойности, но нека не избързваме.

Честотата на паметта при модела на MSI е увеличена с 50 MHz в сравнение с базовия GTX 550 модел. Освен това тайванската компания е включа много по-добро охлаждане, така че минималното повишение в цената на нейната карта е повече от оправдано. Дори на външен вид N550GTX-Ti Cyclone II OC не прилича особено много на оригинала на nVidia. Картата е издържана в черно и сребърно и има доста агресивен външен вид. Тя предлага два DVI-I изхода, както и mini-HDMI такъв. В комплекта са включени mini-HDMI към HDMI и DVI-VGA адаптери, за да се подсигурите що се отнася до свързването. По този начин може да включите картата към HD телевизор, като при HDMI варианта ще имате едновременно пренос на звук и картина, а при DVI – само на картина.

Допълнително в кутията ще откриете диск с драйвери, инструкция за инсталиране, както и 6-пинов PCI-E преходник към 4-пинов MOLEXx2, в случай че ще използвате по-старо захранване.

N550GTX-Ti Cyclone II OC разполага с SLI за свързване на повече от една карта. Това, разбира се, го има в базовата GTX 550, която поддържа двустранна SLI конфигурация и може да използва nVidia 2D Surround технологията за многоекранна игра. На практика това означава, че може да си купите две такива карти и да подкарате любимата си игра на три монитора едновременно и при гигантската резолюция от 5760х1200.

Тестовете на картата с игри включват вездесъщия Battlefield 2: Bad Company и авиосимулацията H.A.W.X. 2. Картата на MSI е сравнявана със стойности, постигнати от HD 5770, GTS 450 и GTX 460.Играта на DICE е подкарана на Extreme настройки с най-високо качество, HBAO, 8xAA, 16xAF и резолюция 1680х1050. N550GTX-Ti Cyclone II OC постига максимален резултат от 52.39 кадъра в секунда и минимален от 45.54. Това й отрежда второ място, надмината единствено от GTX 460 (55.5 максимум FPS, 48.5 минимум FPS). GTS 450 (43.1-37.3) и HD 5770 (38.4-34.3) остават далеч назад.

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2  поддържа DirectX 11 и притежава доста разнообразни и фини визуални настройки, които да покажат възможностите на една видео карта. Играта се тества на максимално високи настройки, 8xAA, 16xAF, DX 11 Terrain Tesselation и същата широкоекранна резолюция 1680х1050. Резултатите тук са абсолютно същите – N550GTX-Ti Cyclone II OC (средно 76 FPS) е с едни гърди напред пред всички други карти с изключение на GTX 460 (средно 85.3 FPS). На свой ред GTS 450 (средно 61 FPS) и HD 5770 (средно 45.3 FPS) отново са подгласници. Ако увеличим резолюцията на максималната 1920х1080, средната стойност на кадрите в секунда пада, но подреждането не се променя – GTX 460 (средно 76 FPS), N550GTX-Ti Cyclone II OC (средно 69 FPS), GTS 450 (средно54 FPS) и HD 5770 (средно 40.3 FPS)   

Включването на специално охлаждане за картата ни кара да очакваме изключително ниски температурни стойности при N550GTX-Ti Cyclone II OC. За щастие надеждите ни са напълно оправдани. Тестването е с GPU-Z, която измерва температурата така, както я подава видео картата, след което чрез Torture Test на FurMark се генерира максимално термално натоварване в енергоконсумиращ 3D режим. Температурата на въздуха в помещението остава на стабилните 22.5 С по време на тестовете. Охлаждането на картата е толкова силно, че при сериозно натоварване от страна на FurMark температурата се покачва от 25 С (40 процента скорост на вентилатора) до едва 56 С (61 процента скорост на вентилатора). За да изпитаме пълните му възможности, ръчно увеличаваме скоростта на вентилатора до 100 процента. В резултат температурата пада до 53 С, а нивото на шума, макар и вече по-високо, все пак се понася.

В нормален режим N550GTX-Ti Cyclone II OC консумира около 137 W, като стойността скача на 255 W при натоварване. nVidia твърди, че GTX550-Ti моделът е създаден, за да предлага по-висока производителност на ват в сравнение с предното поколение GTS 450. Картата на MSI използва малко по-малко ток при покой и малко повече при натоварване в сравнение с GTS 450. За да поддържате тази мощна карта е необходимо захранване от поне 400W, което има най-малко един 6-пинов PCI Express конектор за правилно свързване. Трябва да отбележим обаче, че минималното изискване по отношение на захранването, което nVidia задава, е базирано на РС с процесор Intel Core i7 3.2 GHz. Ако сте ентусиазирани да се възползвате от SLI технологията ще ви трябва най-малкото 500-ватово захранване. 

Възможностите за лесен и качествен оувърклок са една от причините, поради които картите на MSI са толкова популярни. Това става с фирмения софтуер Afterburner, който позволява доста лесно да променяте настройките, докато откриете желан вариант. При оувърклока на N550GTX-Ti Cyclone II OC е важно да се знае, че картата вече веднъж е била модифицирана, още преди да се появи на пазара. Затова е по-добре последващото клокване да бъде внимателно и насочено към постигане на стопроцентова стабилност, отколкото на прекалени резултати. В крайна сметка е възможно да изстискате 100 допълнителни мегахерца, така че от 950 MHz честотата вече отива на 1050 MHz. С подходящ хардуер може да извлечете и по-високи стойности, но това сякаш е максимумът, до който може да се гарантира стабилност.  

N550GTX-Ti Cyclone II OC на MSI определено прави впечатление с отлично охлаждане и достъпни възможности за оувърклок. Картата не само изглежда агресивно, но работи тихо и не се нагрява прекалено без значение за какво я ползвате. С други думи, N550GTX-Ti Cyclone II OC е солиден подгласник на по-големия си батко GTX 460. Обективно погледнато, постиженията на картата по отношение на графиката не попадат в най-високия клас, но това е нормално при положение, че самият модел не е предвиден за тази категория. В същото време обаче N550GTX-Ti Cyclone II OC дава достатъчна мощност още във фабричен вид, а ако я клокнете допълнително, тя директно заема средно място между GTS 450 и GTX 450; HD 5770 просто наблюдава събитията безучастно. MSI заслужава похвала и заради софтуера Afterburner и охлаждането Cyclonе II, което върши чудесна работа.  Така MSI N550GTX-Ti Cyclone II OC се превръща в страхотно предложение от среден клас и при цена от 155 долара може да бъде препоръчано без задръжки.

Автор: Филип Станиславов