SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Добре, прекалявам.

И тържествено обещавам Mr. Prepper да е последната игра с пост-апокалиптична тематика, която ще ревюирам в обозримо бъдеще. Освен, нали, ако не се появи нещо наистина добро по темата, Fallout New Vegas 2 да речем.

Но повярвайте ми, това заглавие си струва и след като прочетете написаното, може би ще ми простите.

Г-н Подготвящ се

Някъде в близкото бъдеще, вирусна пандемия е променила доста познатия ни свят, като част от промените са, че САЩ са се разпаднали на незнайно колко по-малки общности. В една от тях, носеща ироничното име Muricaville, живеете и вие. И доста ви се иска да избягате.

Всъщност началото на играта е точно това – става ви ясно, че един подобен опит за бягство вече е осуетен и в резултат колата ви и правото да притежавате друга са отнети, а вие ставате цел на вездесъщите агенти от Агенцията, проверяващи редовно дали сте образцов гражданин и чакащи вашата втора грешка, за да ви остранят като подривен елемент.

В своята същност Mr. Prepper е survival game, доста подобна на This War Of Mine, но и с няколко големи разлики – вие управлявате само един човек и вместо просто да оцелеете, вие се стремите да избягате от страната си, а и като цяло липсват тежките морални избори и решения.

Майстор Тричко

Вашият персонаж, известен само като Mr. Prepper, бързо ще стигне до идея как да избяга, макар и, както ще се убедите, тя да е малко неортодоксална – а именно, да си построи ракета. Хубаво, но както знаем „ракетната наука“ не е лесна работа и построяването на работеща такава изисква както много добри познания, така и доста трудни за намиране ресурси. Друга малка пречка е, че преди да построите ракетата вие трябва някак да оцелеете в бедния, гладуващ и управляван от строг режим Мърикавил. А, да, освен това е въпрос на време враговете на анти-утопичната държава да пуснат атомните бомби. Нищо работа!

По пътя към заветната цел ще се срещнете с няколко различни персонажа, които ви помагат по различен начин, но първо искат нещо в замяна – като това да наберете определено количество гъби, за да може живеещата в гората старица да направи лек срещу безсъние, или пък да помогнете с откриването на шапка, пазеща от вълните които Агенцията излъчва – което според npc-то даващо този куест означава – много алуминиево фолио.

За ваш късмет, Г-н Подготвящия се е спец по всичко за което можете да се сетите – готви като Гордън Рамзи, умее да отглежда зеленчуци и плодове в подземен бункер (който сами трябва да си построите), ловува, бие се, сече дървета в гората и копае минерали в мината, а за капак може да сглоби почти всичко – от маси и столове до сложната техника, нужна да изстреля няколко тона ламарина в стратосферата. Всички тези дейности са нужни за да оцелеете и да изпълните своята заветна цел.

Имайте предвид обаче че всички ресурси са ограничени и не се намират лесно. Няма да можете да си осигурите всичко нужно само с труд, така че ще се наложи и да търгувате с няколкото съществуващи в играта търговци – всеки специализиран в търговията с различен тип стоки. Тук ще си позволя да дам малък жокер: има вещи, които е много изгодно да продаваш – нужните за създаването им ресурси струват доста по-малко отколкото готовия продукт. Да откриете кои точно са те, оставям на вас самите.

We are all living in Muricaville, Muricaville ist wunderbar

Макар и в играта да ви се налага да се борите с вълци, змии, огромни плъхове и други животински видове, населяващи различните биоми, главен враг ще ви бъде вашата страна. За начало агентите редовно ще идват на проверка във вашия дом – дали не криете нещо подозрително, дали не се презапасявате с ресурси, дали случайно не сте забравили план за строеж на ракета закачен на стената…
С времето те ще стават все по-подозрителни, като дори липсата на няколко чаши и чинии (защото явно има препоръчително количество за всеки дом) ще повишава вниманието им, ще започнат да следят и колко ток и вода ползвате, а недай си боже да разберат, че имате оръжие.

Икономическата криза също ще ви създава трудности – започвайки от безбожните цени и оганиченото количество на всички стоки в магазините, и стигайки до режимите на ток и вода – или трябва да помислите за алтернативни техни източници, или може да забравите за каквото и да било развитие докато стоите на тъмно, а посевите ви изсъхват.

За финал

Играта е доста приятна и ми достави удоволствие – както да я играя, така и да напиша това ревю. Няма да крия, че This War Of Mine е едно от любимите ми заглавия, и докато чакам Siege Survival да излезе, имах нужда от нещо подобно (апропо, понеже се забавих доста с писането, тя вече излезе и скоро ще прочетете и за нея).

Графиката е приятна, играта е сложна и достатъчно трудна да задържи вниманието ми, но недостатъчно да метна клавиатурата по някоя от котките, с които живея. Макар и да засяга сериозни теми, тя също така по приятен начин иронизира немалко аспекти от заобикалящият ни свят. Липсват каквито и да е морални дилеми, което я прави леко и ненатоварващо приключение.

Малък минус е че няма поле за преиграване – всички куестове, предмети и събития се случват по един и същ начин, но пък от друга страна за някого това може и да е плюс. Демото и е налично за безплатен download в Steam, така че метнете му едно око – и ако ви хареса, дайте шанс на играта.

Може би вие ще успеете да избягате по-бързо от мен?