Mount & Blade: Warband – PCM2.0

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 апр. 2014

Warband е първият експанжън на не толкова популярната Mount and Blade, която излиза през далечната 2008 г. Той не само включва някой промени в сингълплейъра, като добавя нова фракция, но и добавя и мултиплейър елемент към играта.

В играта има два аспекта. Както вече стана ясно единият е сингълпейър: в него нямате точно зададена цел, коeто прави играта типичния sandbox (вие сами трябва да си зададете цели, които искате да постигнете). Самата игра представлява един огромен свят, известен още като Calradia, състоящ се от 6 фракции (Khergit Khanate, Kingdom of Nords, Kingdom of Rhodoks, Kingdom of Swadia, Kingdom of Vaegirs и Sarranid Sultanate), които водят непрекъсната война за обединението на Calradia. Всяка от шестте различни фракции ви предоставя различни видове войници, които може да придобиете. Например, ако изберете да станете васал на Swadia, ще имате на ваше разположение тежка кавалерия, а ако изберете кралството на Nords – вместо кавалерия, ще имате на разположение главно пехота, и така нататък. Въпреки това, можете да изградите вашата армия, както вие решите. За целта, трябва да отидете до някое село и да си наемете селяни. След придобития опит в тренировки и битки имате възможност да ги развиете, както решите за добре (пехота, стрелци или кавалерия). Всяка фракция има своя територия и набор от различни по вид войници и предмети. Вие сте поставени в Calradia и от тук нататък само вие решавате какво искате да направите: можете да се присъедините към някоя от шестте фракции, да започнете бунт или дори да създадете своя собствена фракция и да имате собствени васали, които да изпълняват вашите заповеди. Най-добрият избор за началото все пак е да станете васал на някоя от вече съществуващите фракции. Като такъв, вие ставате лорд на село, а след време можете да бъдете повишени като лордове на замъци, градове, други села или маршали на кралството.

В играта ще намирате и придружители в механите на градовете, които да ви помогнат във вашият куест. Всеки придружител вдига нива точно като вас и придобива точки за умения, които можете да разпределите сами. Можете да ги сложите в умения, които подобряват придружителите ви индивидуално или да подобряват уменията на цялата армия, която командвате. Отнема известно време да научите всички механики на играта, но като ги овладеете и се потопите в нея, няма да усещате как се минават часовете прекарани пред компютъра. Играта има и tutorial, който е задължителен, ако искате да разберете механиките на боя с меч, пика и други оръжия, но повечето от нещата ги научавате с времето, прекарано в игра.

Що се отнася до битките с различни лордове и армии, заглавието “Mount and blade” е доста описателно – качи се и режи. Също така имате и команди, които може да използвате, за да подредите армията си според вашите тактически умения. Те са наредени на функционалните бутони (F1,F2,F3,…F10), което ги прави наистина удобни по време на битка. Останалите контроли също са удобни, но ако желаете можете да ги промените от настройките. Също така, ако искате малко повече предизвикателство, можете да го получите като промените трудността. Все пак не прекалявайте твърде много, тъй като на високи проценти трудност ще ви раняват и пленяват много често. Командите не трябва да се пренебрегват, тъй като често те натежават към победата или загубата.

В мултиплейър нещата стоят малко по-различно. Там елементите като картата, градовете и васалите са премахнати. Вместо това вие сте изправени срещу до 64 играча в реално време , а в DLC-то Napoleonic wars до 200. Има няколко различни мултиплейър мода: Siege, Deathmatch, Team Deathmatch, Assault, Capture the Flag, Battle и Fight and Destroy. Всеки от тях предоставя свое предизвикателство, но най-популярни са Siege и Deathmatch модовете, а силата на мултиплейъра са така наречените “кланови войни” (clan wars), където можете да се забавлявате с приятели и хора, които не познавате :).

Графиката на играта не е една от силните й страни, нито пък атмосферата, в която ви поставя. Тя ви показва само една малка частица от средновековието и то със минимални детайли и усилия от страна на дизайнерите. Играта е пълна с повтарящи се модели на зали и лица. На няколко предмета като мечове пък са променени само статистиките, а моделът им е един и същ. Където и да отидеш, всички винаги седят прави, което изглежда доста дървено и нереалистично. Все пак кой седи прав в механа? Но ако пренебрегнете тези забележки, играта е едно наистина завладяващо RPG, на което ще се насладите!

Въпреки, че играта не получава много поддръжка от създателите си TaleWorlds Entertainment през годините (и до ден днешен има сума бъгове) тя получава страхотна поддръжка от различни мод-ентусиасти по целият свят. Всеки ден излизат най-различни модове, който променят изцяло играта и поправят някои от бъговете (повтарям – повярвайте ми, има много!). Но въпреки проблемите, играта си остава уникална – ако потърсите подобна, няма да намерите нищо, което ме кара да продължавам да я играя и до ден днешен. Чувството да поведеш своя армия и свободата, която самата игра ти дава, са уникални, а и модовете наистина допринасят с много за подобряване на цялостната атмосфера и самото преживяване. Модовете са задължителни, след като се уморите от обикновената игра.

Лично аз очаквам с нетърпение обявеното продължение Mount and Blade II Bannerlord, с което се надявам да се подобрят остарелите графики, да се вкарат анимации и озвучат героите, да се разнообразят моделите на зали и лица и да се вкарат нови и по-реалистични анимации, както от TaleWorlds вече обещаха. С това атмосферата ще се подобри с много.

В края на краищата бих казал, че Mount and Blade: Warband е една уникална игра, не само зареди своите механики, а и зареди това, че колкото и да търсиш подобна игра поне за сега не можеш да намериш нищо подобно на пазара, а и тръпката да притежаваш свое кралство и да го управляваш е нещо, което просто грабва.

———————————————————–

Тази статия ни беше изпратена по вестоносец от замъка на лорд Стефан Василев. Това е поредната статия, създадена от читател, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0. Ако досегашните са ви харесали, имаме още добри попадения!

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш тук.

 

Автор: PCM 2.0