Motorhead

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Още една игра, подходящ пример за това, как може да се използват пълноценно възможностите на 3D акселераторите, за да се направи с малко средства прилична игра. Този път от това се е възползвала малката скандинавска компания Digital Illusions и общо взето резултатът е доста приличен. Играта Motorhead е типичен автомобилен симулатор, наблягащ основно на добрата графика и на многобройните специални ефекти. За съжаление не се поддържат еднакво добре (поне до момента) всички 3D карти; а освен това като минимални изисквания производителите са посочили видеокарта с 1 MB памет – което е пълна смехория! Безсмислено е да се опитвате да играете Motorhead, ако не разполагате с необходимия видеоускорител – ако не сте в състояние да се възползвате от специалните ефекти, не си струва изобщо да си губите времето! Трябва обаче да се признае, че Digital Illusions са подходили доста хитро към нещата – всички състезания се провеждат вечер (или поне на свечеряване). Това е позволило да се “икономисат” много ресурси като просто са избегнати различни подробности от околната среда – няма дори зрители по трасето, да не говорим за такива “дреболии” като пейзаж, къщи, животни и т.н. За сметка на това има в изобилие светлини и светлинни ефекти! Всъщност те ефекти май са главното достойнство на тази игра – живо удоволствие е да се наблюдават многобройните неонови реклами, разните отразени, бягащи, скачащи, въртящи се и т.н. светлинни източници (по едно време навлязох в чудно красив тунел и забравих, че освен да гледам трябва и да управлявам)! Разбира се, наличието на многобройните допълнителни зрителни ефекти също не трябва да се забравя – като например сноповете от искри, когато обелите боята на мантинелата, следите от гуми по асфалта – всичко съпроводено от “надлежните” звукови ефекти (но все пак това отдавна е стандарт при автомобилните симулатори).

Все пак трябва да се признае, че производителите са внесли и интрига в екшъна! По принцип разполагате с 10 различни автомобила – различни не толкова по външен вид, колкото по такива показатели като максимална скорост, ускорение и сцепление с пътя (grip). Разполагате и с 8 различни трасета, както и със седем ръководени от компютъра силно индивидуализирани съперници. При това играта е на състезателен принцип – в началото можете да използвате само 2 коли и две трасета и ще трябва доста да се поизпотите, докато преминете в по-горна професионална категория и получите достъп до останалите писти и автомобили. Освен това много сериозно внимание е обърнато на multiplayer възможностите (Digital Illusions може и да са скандинавска компания, но явно са се прицелили в щатския пазар). Можете да регистрирате различни leagues от играчи и да се състезавате поотборно, като компютъра следи класациите и подрежда отборите (почти както се прави от сървърите за online игра).

В общи линии това е – един грамотно направен автомобилен симулатор, работещ превъзходно, ако имате компютър с необходимите “конски сили” и добра 3D видеокарта, но все пак не е игра, която ще остави трайна следа в паметта на геймърите!

Автор: Ник Мортимър