MotoGP 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2008

Вярвам ще се съгласите, че мотоциклетите често остават в сянката на своя по-голям брат на четири колела – автомобила. Вземете например Формула 1 – освен че е световна индустрия с милиарди долари оборот, тя е адски популярна навсякъде по света. От друга страна, състезанията с мотори, които са не по-малко атрактивни не получават чак толкова внимание, или поне не у нас. За каузата на една игра, свързана именно с двуколесните метални зверове, имам намерение да се боря в следващите редове.

Поредицата MotoGP има редица промени през последните няколко години и събра популярност като много добър мотоциклетен симулатор. Тя премина последователно през ръцете на издатели като THQ и Namco, за да се озове в един момент в листата на японците от Capcom, известни най-вече с култовите поредици Resident Evil и Devil May Cry. Новите собственици приеха предизвикателството да създадат игра, в която не се налага да си проправяте път напред с пушка помпа или меч. Резултатът е добър, макар и не блестящ.

Професия: моторист

MotoGP 08 ви пренася в света на най-големите състезания с мотори, където тези зверове на две колела и техните ездачи се борят за слава и отличия. Играта предлага няколко различни режима, но нейният гръбнак е т.нар. режим кариера, в който започвате от най-ниското стъпало на еволюцията – целта е да впечатлите все по-силни отбори и да се изкачвате нагоре по стълбицата на успеха. В началото започвате скромно – избирате един от двата налични състезателни класа (125 и 250 кубика). “Кралският клас” все още не е отключен. След това трябва да си изберете мотор, каска и да се впуснете в пренаситения на събития свят на мотоциклетизма. Тук е мястото да отбележа, че MotoGP 08 разполага с пълен лиценз за всички състезания, което означава, че мотористите и пистите, на които карате, са реални, при това и съвсем актуализирани.

Играта следва календара на реалните състезания. Ще имате възможност да участвате в общо 18 пробега в 14 страни по света. Преди обаче да се впуснете в лудата надпревара, трябва да се въоръжите и с доза търпение, защото подобно на състезанията от Формула 1 и тук трябва да минете през квалификационен цикъл. Ако го пропуснете, автоматично ще се наложи да стартирате от последна позиция, което значително влошава шансовете ви за краен успех. Всъщност, ако трябва да бъда съвсем точен, това зависи и от режима на реалистичност, който сте избрали. MotoGP 08 има три такива режима: arcade, advanced и simulation. Те не бива да се бъркат с нивата на трудност, които са общо 4 и определят общото поведение на вашите съперници. Режимите на реалистичност са свързани с начина, по който се държи машината ви – arcade е препоръчителен за новаци и при него няма да се измъчите много; simulation е другата крайност, която ще ви накара да изпитате всички плюсове и минуси от управлението на мощен мотор; и накрая, advanced се стреми да бъде някъде по средата и се препоръчва, след като натрупате малко опит. А възможности за това ще имате достатъчно, защото самата кариера продължава цели пет сезона.

Какво ново на пистата

Самите състезания са динамични, а пистите са пресъздадени доста успешно. На ниско ниво на трудност и аркаден режим на реалистичност най-вероятно няма да имате проблем с конкуренцията. Аз лично на няколко пъти прескочих квалификациите и въпреки че стартирах от незавидната 35-та позиция, за няколко обиколки успях да изляза начело. Ако обаче решите да се пробвате на по-висока трудност – а игрите от тази поредица традиционно са ориентирани към хардкор геймърите – бързо ще усетите разликата. Както и в действителност, трябва да сте много внимателни къде карате, защото всяко излизане извън пистата дори за миг ще ви забави много, а повече би било фатално.

Представянето ви до голяма степен може да бъде повлияно и от динамичните климатични условия: в един или друг момент може да бъде слънчево, дъждовно, мъгливо, а някои състезания – като това в Катар, по подобие на реалния пробег – се провеждат и през нощта. За да изстискате максимума от своята машина и за да сте подготвен за климатичните промени, е препоръчително да посетите и гаража. В ранните етапи на своята кариера нямате кой знае какъв избор по настройките, защото моторът ви не е нищо особено. С напредването на играта обаче ще печелите точки за ъпгрейд в зависимост от класирането си. Може да ги разпределите по различните характеристики на мотора: скорост, маневреност, спирачки и т.н. Освен това може да отключвате нови модели екипировка и каски, с които да екипирате вашия герой. И докато каските носят само визуални промени, ъпгрейдът на мотора е изключително важен за крайния изход на всяка надпревара.

Управлението

не е толкова трудно, тъй като бидейки реалистичен симулатор, в MotoGP 08 няма да откриете нитро или други приспособления за увеличаване на скоростта. Вместо това всичко зависи от вашите рефлекси и нюх. Като цяло моторът стои стабилно на пистата и дори и при сблъсък с други машини вероятността да изхвърчите настрани не е много голяма. Играта предлага няколко перспективи, през които да може да наблюдавате състезанието. Така също е предвидена и опция, с която да се обръщате, за да наблюдавате следващите ви противници. Това може да се окаже особено важно, когато планирате някоя рискована маневра или просто искате да се уверите, че преднината ви е повече от достатъчна.

Извън кариерата може да се разнообразите и с някои от останалите видове състезания. Championship е обикновен сезон, в който всичките три класа са отключени и в който може да променяте всички настройки – включително и климатичните – според вашето желание, така че не е необходимо да се изкачвате по стълбицата на кариерата. Както подсказва и името, в Time trial ще се борите за постигане на най-добро време при пробег на дадена писта. Интересно отклонение са т.нар. challenges, които са разнообразни и доста по-динамични от кариерата. Те са общо 50 на брой като в началото отворени са само 4, а побеждаването на всяко едно предизвикателство отключва няколко нови. Те представляват различни задачи като например да направите една обиколка за предварително зададено време или да завършите състезанието, преди спирачките на мотора ви да са се развалили окончателно.

Когато завършвах тази статия, установих, че се затруднявам в оценката си за MotoGP 08. От една страна играта си има всичко, което може да искате от един рейсър: мощни машини, реализъм или екшън в зависимост от желанието ви и така любимите ми ъпгрейди. В същото време и за съжаление тя не можа да ме грабне толкова много. Накрая установих простата истина – MotoGP 08 е повече или по-малко игра за истински фенове на мотоциклетизма. Играта ще допадне най-вече на онези от вас, които си мечтаят поне за малко да се почувстват като новия Майкъл Дуън или Валентино Роси.

Автор: Иво Цеков