Mortal Kombat IV

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 авг. 1998

Стана ли ви вече мъчно за Джони Кейдж, лорд Рейдън, Лу Кенг, четириръкия бабаит Горо и останалите мускулести герои от поредицата Mortal kombat? Искате ли пак да хвърчи кръв и парчета месо? По-добре не се кахърете, защото излезе поредното продължение на популярната биткаджийска сага. Виртуози на бойните изкуства от цял свят, богове и нашественици от отвъдното се впускат в “Смъртоносна битка” за четвърти пореден път. Сега обаче те мерят мощта на своите юмруци и ритници не в две, а в три измерения. Този път легионите на мрака тръгват на кръстоносен поход не само срещу човечеството, но и срещу самите Върховни божества. Целта на нашествениците – да властват над всички светове във Вселената.

Действието на играта

все пак не се различава много от неговите предшественици. Геймърът може да избира различни трудности и варианти на играта, в които противниците са повече, по-технични, по няколко на брой и т.н.
Принципът на битките не е променен – обикновено се водят в два или три рунда, докато единият се озове бездиханен на земята. Накрая победителят има възможност да нанесе довършващ удар (fatality), който с всяка версия на Mortal kombat става все по-сложен за изпълнение, но затова пък е доста ефектно и кърваво зрелище. Всеки боец от старата генерация има по някаква нова довършваща техника в сравнение с предишните версии. Персонажите, които за първи път се явяват в четвъртата част на играта, имат напълно оригинален арсенал от садизми. Злият Върховен бог Шиннок пък може да използва всички удари и техники и всички бойци от играта.

Качествено новото в Mortal kombat 4, разбира се, е триизмерната платформа и движенията на играчите встрани. Обикновено триизмерността си проличава най-добре, когато някой от противниците се търкулне след страничен удар в главата. Все пак управлението не е толкова усложнено в сравнение с двуизмерния вариант. Въпреки че са обемни, бойците се местят в една линия и копчетата за движение наляво и надясно нямат отношение към ударите. Вероятно в следващата версия на Mortal kombat и тези клавиши ще бъдат използвани при нанасяне на по-ефектните удари с ръце и крака.

Както е съвсем нормално за игрите от този тип, сюжетът не е правен с много фантазия. За хиляден (ако не милионен) път се експлоатира изтърканата тема за борбата между доброто и злото. В нашия случай главнокомандващ на пъклените сили е

Шиннок – разжалваният Върховен бог

Преди хилядолетия, той опитва да завземе новосъздаденото земно измерение и по този начин да получи невиждана мощ. За зла участ там заварва лорд Рейдън – повелителят на гръмотевиците, който е командирован от Върховните богове да брани Земята и нейните смъртни обитатели. В разразилата се титанична битка почти цялата планета е унищожена. Все пак Рейдън успява да срази злия бог и го заточва в отвъдното – там, където попадат душите на всички нежелани безсмъртни. Когато Шиннок се свестява, той попада в лапите на Луцифер – босът на огненото измерение. В продължение на хилядолетия съгрешилият Върховен бог е затворник на адския повелител. Постепенно падналият бог губи всякаква надежда да се спаси. В един хубав момент обаче се появява Куан Чи, мистериозен магьосник, който пътува между измеренията и световете, без да бъде засечен от боговете. С негова помощ Шиннок успява да избяга, обявява война на Луцифер и завладява отвъдното. Да командваш мъртви души и демони обаче се оказва твърде досадно занимание. За злия бог това е твърде малко. Той иска цялата власт на Върховните си събратя. Пък и трябва

да си разчисти сметките с Рейдън.

Изглежда вече е време е за нова “Смъртоносна битка”…

Така започва Mortal kombat 4. Земята вече почти е забравила нападението на Шао Хан (от предишната част на играта) и живее в мир под зоркия поглед на лорд Рейдън. В света на хората повелителят на гръмотевиците научава и вестта за атаката на Шиннок. С подъл дипломатически ход армията на мрака успява да проникне в измерението Едения, напада Върховните богове и успява да се разправи с почти всички безсмьртни. Рейдън е принуден за втори път да застане срещу своя стар познайник Шиннок, този път в доста по-неизгодна позиция. Гръмовержецът може да разчита единствено на помощта на своите смъртни приятели – земните майстори на бойни изкуства, както и на Фуджин, бог на вятъра, който е един от последните оцелели след инвазията на Шиннок.

Ако сте играли някоя от предишните серии, в Mortal kombat 4

ще срещнете доста познати муцуни

Основната роля отново се пада на лорд Рейдън. С него са и верните му последователи Соня Блейд, Лу Кенг, Джакс и … Джони Кейдж. Да, грешка няма, Джони Кейд отново участва в екшъна, въпреки че в миналата игра (и във филма Mortal kombat 2: Anihilation) той беше ликвидиран. След като Шао Хан беше сразен, душата на щатския шампион по бойни изкуства отново се оказва свободна и се възвисява на небето. Там той научава и за нападението на Шиннок. Джони получава обещанието на Рейдън, че ако се включи в битката с разбунтувалия се Върховен бог, отново ще може да се върне в света на живите. За пореден път Кейдж се изправя рамо до рамо със своите приятели срещу силите на мрака.

Лу Кенг, безсмъртният шампион от предишния Mortal kombat пък отива в измерението Едения, за да спаси похитената принцеса Китана от лапите на магьосника Куан Чи. Мисията му обаче претърпява провал. След неспешната експедиция той се връща на Земята, за да потърси помощ от най-добрите майстори на юмруците и ритниците, както и от своя наставник лорд Рейдън.

След края на войната с Шао Хан и пътуването си в извънземните измерения

Соня става агент

на земната Агенция за изследване на външните светове. Първата й мисия е да помогне на Лу Кенг и загазилия бог Рейдън. Тя трябва да оцелее достатъчно дълго, за да предупреди своето правителство за новата заплаха, която е надвиснала над света. Соня е по петите и на един от новите персонажи – Джарек “Черния дракон”. Той е последният оцелял от клана на Кано (спомняте си бабаита с метална маска на лицето от Mortal kombat 1, нали). Джарек се издирва за престъпления срещу човечеството. Обстоятелствата обаче ги поставят от една и съща страна на барикадата. Майор Джаксън Бригс – командосът с железните ръце, известен повече като Джакс пък тръгва да спасява Соня, когато тя не се връща от мисията си. Заварва я в разгара на битката със силите на Шиннок. Джакс решава също да се включи. Ако двамата се провалят, техният собствен свят също ще попадне в лапите на злия Върховен бог.

Нинджите

Скорпион, Съб Зироу и Рептайл пак са тук. Загиналият боец Скорпион минава на страната на Шиннок като в замяна се надява отново да получи душата си. Рептайл пък се укрива в измерението Едения след провала на Шао Хан в Mortal kombat 3. Когато започва нашествието на Шиннок, злият нинджа бьрзо се присъединява към силите на мрака. Със своя нрав на студенокръвен убиец Рептайл бързо печели доверието на Върховния бог-узурпатор. Кланът на “ледените” нинджи Съб Зироу пък е разпуснат. Появата на Куан Чи и Шиннок обаче принуждава боеца да изтупа от прахта стария фамилен костюм, който е носен приживе от неговия брат – оригиналния Съб Зироу от предишните части на Mortal kombat. Нинджата е и пазител на тайната, която евентуално би могла да спре Шиннок.

Новите лица

в Mortal kombat 4 са седем. Освен злия Върховен бог Шиннок, неговия главен помощник Куан Чи, спасилия се повелител на вятъра Фуджин и Джарек “Черния дракон”, в играта се появяват още двама положителни герои и един отрицателен. Представителят на адските орди се казва Рейко и изглежда като кръстоска между Робин, нощна птица и нинджа. Той е генерал в легионите на мрака по време на битката с Върховните богове. В касапницата Рейко загива, но е възкресен, за да поведе войските на Шиннок срещу Земята и шепата нейни защитници. Другите двама герои са майсторът на бойни изкуства Кай (приятел на Лу Кенг) и Таня, дъщеря на посланика на Едения в новите пространствени измерения. Именно Таня неволно става причината Едения да бъде стъпкана от Шиннок. Тя приема в своя свят група бежанци през портал между измеренията. “Бежанците” обаче се оказват предрешени бойци на ада, техният предводител – самият прогонен Върховен бог, а порталът – врата към отвъдното…

Освен 15-те класически персонажи, с които играчът може да се включи в “Смъртоносната битка” има и трима скрити бойци – четириръкия Горо, с който неминуемо трябва да се срещнете в предпоследния мач, Нуб Сайбот и Мийт (Месо). С тях обаче може да се играе само при определени условия – едва след като играта е превъртяна със специфичен войн и само след като наберете дадена (тайна) комбинация от копчета.

Най-ефектното в Mortal kombat 4 обаче са

оръжията

Ако се натрупат накуп, те вероятно ще съберат очите на всеки колекционер на средновековни средства за убиване. На някои арени могат да се използват и алтернативни методи за бой – хвърляне на огромни канари, крошета с черепите на загинали войни и т.н. Всеки боец има собствен арсенал, с който може да кълца врага си на парчета – ножове, саби, мечове, брадви, бумеранги, тояги с шипове, а дори и гигантски ледени висулки. Докато лорд Рейдън предпочита да използва боен чук, неговият враг номер едно Шиннок си пада по алебардите. Злият магьосник Куан Чи размазва опонентите си с гигантски боздуган. Фуджин – богът на вятъра – пък обстрелва своите душмани с арбалет… Често използването на оръжие обаче е поредно доказателство на максимата, че “който нож вади, от нож умира”. След като инкасира няколко удара играчът може да се окаже без своя арсенал. След това оръжието може да се озове и в ръцете на неговия враг. И тогава става много лошо…

Автор: Морган Кроу