Moon Tycoon

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 дек. 2001

Не е далече моментът, в който милата Земя ще е прекалено малка и тясна за всички живи твари, които се борят за място под слънцето. Повечето научно-фантастични романи предлагат разрешение на проблема чрез завладяване и заселване на други планети от далечни галактики. Anarchy Enterprises явно са фенове на идеята за живот в космоса и по-точно на добре познатата ни Луна. Те ни предлагат Moon Tycoon – да поупражняваме колонизаторските си умения и да развием инстинкта си за оцеляване при непознати условия като изградим независима и функционираща икономика.

В един хубав ден, вървейки или летейки смело по стъпките на Нийл Армстронг, кацате на земния спътник с намерението да основете благоденстваща и процъфтяваща космическа станция. Малко пари, много амбиция – това е стартовата ви позиция на геймър, запленен от “тъмната страна на Луната”. Поставяте началото на новия живот с построяването на команден център, към който са свързани всички останали обекти, създавани в хода на играта. Свързването може да бъде директно или подземно, в зависимост от терена. Препоръчвам ви да използавате възможността да копаете тунелите под повърхността, тъй като е много по-гъвкава и заема значително по-малко място. Следва построяването на първите съоръжения, които ще осигурят ресурсите, необходими за оцеляването на колонията – кислород, вода и електрическа сила.

Всяко начало е трудно

или поне това, което ви предлага Moon Tycoon. Първоначално ще трябва да строите примитивни обекти и да разчитате на несъвършени технологии. Електричество се добива от слънчевата радиация, чрез използване на атомната енергия или посредством потенциала на плазмата и извънземната сила. Водата се набавя още по-трудно – извилича се от скалистата почва, след което се рециклира. Висша технология за генериране на кислород е построяването на биосфера, която имитира земните условия на живот.

В началото подслонявате хората в спретнати колибкоподобни жилища. В хода на вашето развитие обаче ще успеете да построите жилищни комплески, луксозни апартаменти и свръхмодерни и независими megadome-градове. Немаловажно е изграждането на комуникационната система, без която ще сте откъснат от Земята и изолиран от стоковите борси. Вариантите са архаичен космически маяк, усъвършенствана радиокула и модерен лазерен предавател.

След тези първоначални инвестиции идва ред да помислите откъде ще постъпват средства след изчерпването на първоначалния капитал. Не бива да отлагате този момент, тъй като, уви, сред тази пустош няма доброжелатели, склонни да ви заемат пари, дори и срещу нескромна лихва. Играта позволява разработването на туристически обекти, изграждането на научни лаборатории за изледване на космичното пространство, производство на роботизирана електроника и медикаменти, както и добив на полезни изкопаеми. Колкото и разнородни да ви се струват на пръв поглед тези дейности, между тях има немаловажни зависимости. Без научно познание няма да може да използвате възможностите на Луната. Добре развитият туризъм означава висок рейтинг, който повишава цените на продуктите, с които търгувате.
Започвате скромно с основането на център за изледване на космоса, преминавате през построяването на специализирани обекти за изучаване на гравитацията и dark matter, за да достигнете до овладяването и подчиняването на извънземния разум за миролюбиви цели. Лунният университет е мястото, което ще осигури добре обучен и мотивиран научен персонал. Не подценявайте “книжните плъхове” – умствения им капацитет и научни открития често носят пари! Туристическите обекти не са многобройни, но чрез тях вашите гости, както и местното население, ще се чувстват удовлетворени и щастливи в условията на ниска гравитация.
Хотели, казина, центърове за развлечения, голф игрище, търговски обекти и музей за извънземни видове са местата, от които ще получавате постоянни приходи.

Промишлеността
 
Добивът на хелий и уран е муден, понижава атрактивността на колонията, но пък цените на тези суровини са високи на междупланетните тържища. Ако решите да инвестирате в рудодобивната промишленост, трябва да започнете сондажи на лунната повърхност. След откриването на места, които са богати на залежи, построявате мини и складове за добитите ресурси. Липсата на атмосфера и гравитация прави от Луната едно стерилно място – поне според създателите на играта. То е особено подходящо за производство на медикаменти. Болниците са важна част от вашата икономика, тъй като в тях кипи разработката на нови лекарства, които се реализират във фармацевтичните заводи. Нека не подценяваме и потенциала на фабриките за роботи и приложната електроника.

Имате пълни предпоставки за успешна търговия, в случай че следите цените на четирите борси. Така можете да реализирате продажби на вашите продукти при най-високите им стойности. Е, има и малка подробност – промишлените обекти загрозяват терена, замърсяват околната среда и отблъскват туристите. Но при една балансирана и правилно структурирана икономика не след дълго ще разполагате с няколко независими източници на пари. Правилното им използване означава равномерно разпредление на средствата за екология, реклама, отбрана и други сфери от ежедневието.

Колкото и дружелюбна да е Луната, ще има моменти в които ще понасяте нейня гняв под формата на различни стихии и природни бедствия – лунни трусове, метеоридни дъждове и други екзотични космични прояви. Неприятностите следват от мощната им разрушителна сила върху обектите в колонията. През цялото време с вас ще са шест съветника с фино чувство за хумор. Техните съвети не са за подценяване, поне докато не опознаете особеностите на средата. Геймърът може да избира между freeplay game и игра по зададени сценарии с фиксиране условия в отделните мисии.

Sights & Songs from the Moon

Ако знаете само колко примамливо е осветена лунната повърхност в неонови цветове, когато падне дългата лунна нощ… И какви отблясъци хвърля Слънцето в ранни зори! Прелитат таксита с междугалактически стопаджии, кацат космически кораби, а лунни жители се разхождат, облечени в смешни скафандри. Тази визуална наслада е постигната благодарение на изцяло триизмерната графика и старателно създадените реалистчни текстури. Според настроението може да избирате между ambient sound или techno – и двете фонови музики са ненатрапчиви и подходящо избрани. Динамичната камера ви позволява да следите хода на играта от различен ъгъл.

Moon Tycoon е игра за уравновесени миролюбиви геймъри. Мисля си, че всеки би могъл да тества своите колонизаторски умения.

Автор: Васко Чаворски