Monster Jam

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ако е истина, че притежателите на джипове избиват комплекси с размерите на своите возила, то Monster Jam е раят на комплексарите. В тази игра, която е създадена въз основа на реално съществуващо състезание със същото име, ще откриете няколко основни момента – простота, първичност и всевъзможни автомобилни чарколяци. Ако сред вас все още има хора със солиден геймърски стаж, то може би си спомняте култовата Destruction Derby. E, ако се сещате за нея, знайте, че Monster Jam e нещо подобно, но далеч по-напомпано. За тези с по-къса памет ще направя аналогия с FlatOut 2, където основната идея е близка до тази на играта, която ще ви представя в това ревю.

Защо да играя Monster Jam?

Осъзнавам, че ще е трудно да убедя аудиторията в България за това колко адреналинов е “сюжетът” на играта, защото пътуването по нашите улици и магистрали е не по-малко екстремно преживяване от него. Това обаче не пречи да ви запозная по-детайлно с произведението на Torus Games. Като за начало ще ви кажа, че играта не е особено взискателна по отношение на системни изисквания и е изключително лесна. Действа успокояващо и ще ви помогне да научите разни неща за някои фундаментални физични закони. Като например, че когато се засилите с всички сили към бетонна стена, вероятността да се размажете в нея е далеч по-голяма, от тази да преминете. От друга страна, ако сте фен на американското шоу Monster Jam и сте запознат с участниците в него, ще забележите, че благодарение на договорените от Activision лицензионни права в играта фигурират всички маниашки камиони, участвали в зрелищното шоу през последните години: Bounty Hunter, Grave Digger, Destroyer, Predator и други.

“Каското” е задължително

Ако нямате застраховка на автомобила си, по-добре стойте далеч от тези състезания. Ако пък не разполагате и със застраховка живот, по-добре осигурете семейството си по някакъв друг начин. Това са основните съвети за участниците, дръзнали да излязат на арената. Там те ще трябва да покажат най-дивашките трикове, които са способни да възпроизведат с огромните четириколесни машини. Или пък на пистата, където да демонстрират завидни шофьорски умения и скорост.

Възможностите, които Monster Jam предлага, не са кой знае колко много що се отнася до разнообразие в геймплея. Можем да разделим режимите за игра на две – единични събития и шампионат. Може би се досещате, че първият режим е по-скоро тренировъчен. Що се отнася до шампионата – той е разделен на пет части като последното предизвикателство са световните финали. Те обаче са достъпни само тогава, когато преминете успешно през всичко останало. Стандартните шампионати се състоят от няколко различни състезания, разделени в две основни категории – на писта и на стадион. За първите бих казал, че са доста еднообразни. Изчерпват се с две думи: трасе и опоненти. В различните вариации трябва да направите конкретен брой обиколки като общо взето целта ви е да сте първи. Разликата е, че когато играете в т.нар. елиминации, не трябва да допускате да оставате последен в края на всяка обиколка, защото автоматично ще отпаднете от надпреварата.

Хаос и разруха

Най-примамливата част от всичко това обаче е фактът, че през цялото време, докато се борите за първото място, ще трябва да чупите всичко, което се изпречи на пътя ви. Дървета, паянтови сгради, пътни знаци, резервоари с вода, огради, стълбове – всичко. Колкото повече неща изпотрошите, толкова повече точки ще съберете на края на състезанието.

Предизвикателствата на стадиона са като че ли една идея по-интересни. Те са няколко вида, а най-атрактивни са кратките състезания и свободния стил. При първите имате определен маршрут, който трябва да вземете за време, по-добро от това на опонента ви. Якото е, че разстоянието е много кратко и общо взето не бива да се допускат дори минимални грешки. При свободното представяне имате една арена, на която са разхвърляни стари автомобили, бараки, дървен материал, и други предмети. Вашата цел е да покажете възможно най-много различни номера с камиона си и да изкарате най-много точки от чупенето на инвентара в съчетание с разнообразието от номера. Можете да карате на задни гуми, да преобръщате камиона си, да го управлявате с три или дори с две гуми, в случай че загубите някъде останалите и т.н.

Кал и отломки

През повечето време, докато се наслаждавате на Monster Jam, на екрана ви се мъдрят кал и различни парчета от предметите, които разпарчатосвате с гръм и трясък. За да правите това с още по-добър успех, трябва да се възползвате и от бутона за ускорение, който всъщност е единственото допълнение към стандартното управление, състоящо се от стрелките за четирите посоки. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, когато използвате тази екстра, е да не прегреете двигателя си. В централната част на екрана, в долния му край, има показател, който ще ви предупреждава за това. Когато скалата се изпълни с червен цвят и камионът ви започне да пуши, да знаете, че нещата не са на добре и трябва малко да поуспокоите топката.

Благодарение на поносимите системни изисквания, играта върви доста прилично на сериозен диапазон машини. Това обаче не означава, че авторите й са жертвали нейната визия в името на маркетингови интереси. Напротив, графиката, която Monster Jam предлага, е шарена и приятна. Камионите са детайлни и досущ като истински. Атмосферата се допълва и от деструктивните ефекти, както и от калта, която е навсякъде по возилото ви. Единствената причина да надам вой в това отношение, както и по адрес на музикалния аспект, е фактът, че Monster Jam се разпространява от компания с възможностите на Activision, така че очакванията са завишени by default. Но, ако се абстрахираме от този факт, всичко е супер. Музиката и ефектите, честно да си кажа, никак не са по мой вкус. Въпрос на предпочитания. Може пък на вас да ви харесат.

Направи си сам

Ако сте гледали по телевизията или сте чели в интернет за различни шоупрограми, в които луди хора, въоръжени с гигантски камиони, мачкат на пух и прах десетки автомобили, но нямате възможност да осъществите мечтата си и да гледате това на живо, то Monster Jam е решението за вас. Ако си падате по разрухата и по тотално неангажиращите заглавия, то може би отделянето на скромна сума за купуването на играта ще е добра инвестиция. Ако ли не – продължавайте да циклите на NFS.

Автор: Асен Георгиев