Monster Jam

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 фев. 2003

С какво ли не се занимават тези американци в днешно време. Имат си най-различни спортове, развлекателни игри и прочее. От известно време насам започна да се практикува и едно ново зрелищно забавление, в което огромни возила мачкат други коли, отскачат, блъскат се едно в друго, състезават се и какво ли още не. Този “спорт” е наистина интересен, но как очаквате да се появи и да придобие популярност примерно в България, където една такава най-общо казано “кола”, ще струва колкото половин годишен държавен бюджет:-). Ето как чрез добрите стари компютърни игри и ние ще имаме възможността да вкусим капчица от усещането на тази разрушителна мания чрез Monster Jam. Привържениците на Carmageddon и на старото и класическо Destruction Derby няма начин да не се изкефят максимално на това ново творение на Ubi Soft.

Monster Jam е що-годе интересна игра

Тя разполага с приличен геймплей, клонящ предимно към разрушителност, съдържа достатъчно различни трасета, върху които ще можете да доказвате шофьорските си способности и доста добър набор от всякакви оръжия и power-up-и, които пък от своя страна ще ви помагат по време на безмилостните и унищожителни сражения. Не на последно място идва и фактът, че на ваше разположение ще се намират и над двадесет “чудовищни” камиони. С някои от тях дори можем и да се позабавляваме. Ако например мразите Spider-Man повече от всичко друго на света, спокойно можете да си изберете камиона, който носи неговото име и отличителни знаци и да започнете да го блъскате в отсрещната стена докато не се изчерпи и последната ви капчица сила или докато нещнастното возило не се разпадне на парчета.  

Можете да започнете играта, развивайки някакъв особен тип кариера, в която ще печелите определен брой точки и ще подобрявате ефективността на избраното от вас превозно средство. Ще можете да му купувате всякакви части – като се започне от гуми и се стигне до “душата” на камиона – неговият двигател. Очакват ви и най-различни предизвикателства, включващи условията последният оцелял печели, унищожаване на противници за определен период от време и т.н.

Полъх на свежи хрумвания в раздела Mini–Game

Да ви кажа честно, нямам никаква представа защо този раздел от играта е наречен така, но това няма и особено значение, тъй като в него има доста оригинални и свежи хрумвания. Той се състои от шест различни типове игра. Ще ви представя всеки един от тях по отделно. Започвам със Stadium Freestyle, където като един истински шофьор на “чудовищен камион” ще приложите своите умения да се разпльосквате върху други коли и да обикаляте и блъскате своите опоненти до полуда. След това идва ред и на Stadium Race, където ще правите обиколки на нещо като стадион. Целта ви естествено е да завършвате първи. Третото съревнование е кръстено със смразяващо кръвта име Lava Island. Изберете ли го, ще започнете играта на терен, на който, както може би случайно ви е хрумнало, има значително количество лава. Всички ваши опоненти ще се опитват да ви подбутват в горещия котел, а вие трябва да устоите на техния натиск и да ги прецакате първи. Canyon Race е следващото предизвикателство за вашите умения на ненормален шофьор. Трябва да си призная, че то ми стана едно от любимите. В него се състезавате с още няколко опонента в каньонест и доста опасен участък. Целта ви е да финиширате преди другите мръсници, застанали зад волана. Stadium Chalenge пък е изпитание за вкуса на абсолютно всеки. Решите ли да играете на него, ще се озовете на така наречения стадион в компанията на своите жадни за автомобилни чарколяци противници. Няма да имате на разположение каквито и да било оръжия, а възможността ви за бягство ще е сведено до нула. Тук ще ви помогне единствено умението да се блъскате челно във всичко де що шава. Последното предизвикателство е наречено Arena Chalenge. Най-интересното в него, е че действието се развива в античен колизеум с завардени изходи. За разлика от Stadium Challenge, тук ще имате на разположение оръжия, които ще ви улеснят при прегазването на противниците ви.

В сравнително разнообразния геймплей има и един леко дразнещ момент, който няма начин да не забележите щом започне да ви се вие свят. За да го избегнете ще ви дам един приятелски съвет – не играйте на Monster Jam повече от час без почивка, защото рискувате да получите силен световъртеж. Позициите на камерата и управлението са направени така, че много често се стига до ситуации, в които вие карате безспирно в един отегчителен кръг, подгонени от вашите противници, които са се залепили неотлъчно за задницата ви. Това е изключително досадно.

Графика и саунд

Графиката получава много добър 5! Ubi Soft са се погрижили играта да е достойна и в това отношение. Арените са доста добре изпипани и вдъхват желание за игра още при първия поглед, отправен към тях. Возилата са детайлни. Доста ефектно е направено и разпадането им при удар. Понякога, ако се загледате по-внимателно, може и да различите повечето чаркове, които започват да хвърчат във всякакви посоки. Нивата, в които вие и вашите опонентите ще се размазвате взаимно, са изпълнени с куп добре оформени странични джунджурийки – като се започне от паркирани коли и бутилки с газ и се стигне до дървени пейки и маси.

Особено много се дразня от игри, които имат невероятен геймплей, страхотна графика и същевременно ужасен саунд. Направо ми идва да изпотроша колоните, за да спестя на ушите си някой друг “специален” звуков ефект и да прекратя болезнената болка. За всеобщо щастие обаче Monster Jam не е една от тях. Тя има супер як саундтрак и сносно озвучение.

Сигурен съм, че тази игра няма да остане незабелязана от феновете на Carmageddon. Мисля също, че ще си намери и множество нови почитатели, тъй като програмистите от Ubi Soft са успели да създадат една много забавна и време-изпълваща игричка, която съм убеден, че ще се хареса на всеки, който й даде шанс да се докаже. Препоръчвам я и давам гаранция, че никой няма да съжалява, стига да не реши да я вземе прекалено на сериозно, тъй като тя, естествено, не е идеална. Monster Jam е просто едно прилично и неангажиращо творение, с което обаче не бива да се прекалява. Току-виж създало някои вредни и непривични за вас навици 🙂

Автор: Асен Георгиев