MMOG: Second Life

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 мар. 2011

Няма как да не те чували за феномена, наречен Second Life. Едва ли има смисъл да ви казвам, че това не е класическо MMORPG, а виртуален свят в буквалния смисъл на думата, населен със стотици хиляди души. В играта няма класове, нито пък геймплей механики, характерни за заглавия като World of WarCraft или Guild Wars. Напротив, това е дигитално място, в което вашето алтер его – създадено и оформено според собствените ви предпочитания – общува с други хора на ролеви принцип, работи, пътува, изследва нови местности, влюбва се. С други думи – 

живее един различен, виртуален живот, от който просто няма измъкване

Пригответе се да се социализирате по начин, какъвто не сте виждали досега. Милиони хора от цял свят са нарекли Second Life своя онлайн дом и винаги някъде нещо интересно се случва. От концерти, през интересни лекции, до партита и предпремиерни прожекции.

Онези от вас, които искат да се образоват, могат да посетят десетките различни музеи, изложби, театри и книжарници. Така например една виртуална шекспирова трупа изнася представления редовно. Съвсем наскоро пък Смитсоновият институт, към който е създаден един от най-големите комплекси от музеи в света, отвори Latino Virtual Museum във виртуалния свят на Second Life.

Играта е подходяща и за онези, които искат да се присъединят към определени общества. Винаги сте мечтали да бъдете нинжда? Нямате проблеми! Предпочитате да сте един от хилядите вампири, търсещи жертви сред сочните и бродещи елфи – възможно е. Готи, киберпънк, клубъри – каквото си пожелаете.

Освен със силно застъпения социален елемент, Second Life изпъква и с това, че

може да изследвате всевъзможни по вид местности – реални или въображаеми

Някои градове са вдъхновени от Дъблин и Токио, други ще ни пренесат в Дивия Запад или Камелот, а трети – в селища, пресъздаващи филмови фантастични класики като „Блейд Рънър”. Какво ще правите тази вечер? Дали ще се качите на върха на някоя планина, за да наблюдавате залеза; ще отидете в местния клуб, за да купонясвате, или ще се потопите в дълбините на океана, за да кажете „Здрасти!” на рибките наоколо – това зависи единствено и само от вас.

А как ще пътувате от едно място на друго? Пеш е най-елементарният начин. Но защо не в кола, самолет или танк? А какво ще кажете за летящо килимче или дракон, с които ще прелетите над някои футуристичен кибер пънк град, или пък на борда на пиратски кораб, който ще ви отведе до нечия викторианска градина? Чакайте малко – я разперете ръцете си и ги размахайте като птичка. Я виж ти – летите!

Своя собствена икономика

Second Life е рай и за всеки, който иска да вкара в употреба икономическото си образование. Играта разполага с развита икономика и своя собствена виртуална валута – линдън долари (L$). С тяхна помощ може да закупите каквото си пожелаете – дизайнерски обувки, различни костюми за вашето виртуално Аз, средновековни оръжия, яхти, имения, космически кораби, подземни бърлоги и т.н. Дори свой собствен дом, разположен на личната ви земя, който ще бъде обзаведен както намерите добре. Тук ще водите половинката си за различни сексуални забавления, ще правите партита с вашите приятели, ще провеждате бизнес срещи и т.н. Дали над него ще е винаги слънчево или постоянно ще вали? Дали ще е нощ или ден? Всичко зависи единствено и само от вашето въображение. Ако можете да си представите нещо, значи със сигурност ще го откриете в Second Life. А ако случайно го няма, просто ще го създадете.

Автор: Владимир Тодоров