Mini Ninjas

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 окт. 2009

Когато героят, с който си станал известен по цял свят, е гологлав убиец, способен да се промъква незабелязано и да премахва жертвите си по най-жестоки начини, изглежда доста трудно да убедиш публиката, че е възможно да правиш приятни и незаангажиращи игри, които ще се харесат както на децата, така и на по-възрастните геймъри. Студиото IО Interactive обаче е направило и невъзможното, защото новият продукт на датчаните, наречен Mini Ninjas, е именно това. Независимо дали ще посегнете към него, за да получите малко разнообразие или сте истински запленен от геймплея, играта много бързо ще ви накара да я заобичате и да се наслаждавате на нейните герои, атмосфера и игрова механика.

Историята започва 

Mini Ninjas е приключение, което е вдъхновено от класическите японски истории. Земята там е била дълго време под ботуша на жестокия злодей, известен просто като Злия самурайски властелин. След като е победен, навсякъде настъпва покой и мир за жителите, но това не трае дълго. Злият самурай се завръща, по-силен от всякога и единствената му цел е да пороби всички живи същества и да възстанови владенията си. Престарелият ниджа учител изпраща срещу него най-добрите си ученици, но един след друг те изчезват безследно. Така идва ред на вашия герой – дребосък на име Хиро, който е последната надежда на своя учител и всички останали.

Интерактивно анимационно филмче

Първото впечатление, което играта ще ви направи, дори без да сте били пред монитора повече от 5 минути, е начинът, по който тя е изпълнена визуално. Във време, в което производителите се опитват да изстискат и последния грам от възможностите на новите технологии, а вие – последната стотинка от джоба си, за да си купите нова видео карта, Mini Ninjas залага на нещо напълно различно. Визуално играта представлява стилно и цветно приключение, което ще ви плени с естествения си изглед. Впечатление прави и отношението към детайла и вниманието, което хората от IО Interactive са отделили на пейзажите. Независимо дали се намирате сред гори и планински местности или сте в самурайски замъци, всичко около вас изглежда адски чаровно и стилно и придава неповторима атмосфера на заглавието.

Но Mini Ninjas не е само приятна за окото игра, която е в състояние да зарадва само подрастващото поколение. Под привидния детски образ се крие интересен и разнообразен геймплей, където ще видите битки, леки RPG елементи и най-различни възможности за игра.

Размерът не винаги има значение

В началото на играта ще започнете със споменатия вече Хиро, който тръгва по следите на злия самурай и изгубените си другари-нинджи. Въпреки крехкия си вид, Хиро е доста опасен мъник. Освен стандартните атаки, той може да използва класическите шурикени, както и да забавя времето и да насочва поредица от смъртоносни удари към враговете наоколо. Във високата трева пък той е напълно невидим и може да елиминира врага с един удар. Най-важното умение в неговия боен инвентар обаче са Куджи магиите. Различните заклинания, които ще придобиете, ви дават възможност да насочвате към противника огнени кълба или истинско торнадо. Много полезна е и магията, чрез която може временно да се вселите в някое от многобройните животни, които се намират наоколо, и така да отиграете ситуацията по напълно различен начин.

В Mini Ninjas ще откриете и лек RPG елемент, който допълнително обогатява играта. Така например със събраните пари може да си купите рецепти, които после да изпълните, като откриете различни билки, пръснати из картата. Храмовете ви дават нови заклинания, а дрои може и да ловите риба, която после се превръща в порции суши, възстановяващи жизнеността на героя ви.

Сговорна дружина самурай побеждава

Не след дълго ще срещнете с още нинджи и ще получите възможността да играете и с тях. Първият например е един гигант на име Футо, чието основно оръжие е не по-малко гигантски дървен чук. С негова помощ лесно ще може да се справите с големи групи врагове, а също и да гребете, когато сте в лодката си. После идва ред на Сузуми – крехко девойче, което си пада по музиката. Нейната флейта обаче се превръща в страшно оръжие, защото освен да налагате противниците си с нея, може и да ги хипнотизира. Един по един ще отключите и останалите герои и така във всеки един момент може да ги използвате в игра.

Въпреки че това не е заглавие с пълна свобода на действие, дизайнът на нивата не е съвсем линеен. Именно тук сякаш може да усетите почерка на авторите на Hitman, защото разнообразният релеф ви дава възможност да подходите по различни начини към повечето ситуации. Ако играете с Хиро, може да се промъкнете незабелязано до враговете си през високата трева, а ако изберете Шун например, може да ги обстрелвате от някоя кула или покрив с лък. Възможността да карате лодка ви позволява да ги заобиколите отзад, а защо не и да се вселите в някое живтно и просто да преминете покрай тях. Ако сте достатъчно наблюдателни, може да откриете и храмове, пръснати из картата, които – след като намерите съответното специално цвете – ви дават нови магии.

Mini Ninjas е игра, която може да спечели геймърите дори само с непринудения си чар и стилен външен вид. Но удоволствието се удвоява от факта, че зад тях се крие забавно и разнообразно приключение, което може да ви накара да забравите традиционните игри. Въпреки липсата на ко-оп и стойност при повторно изиграване, играта е изключително добър избор за всеки.

Автор: Иво Цеков