Midtown Madness

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

През последните месеци геймърите буквално бяха залети от висококачествени екшън-ралита. На фона на бисери като Need for Speed 3, Speed Busters, Rollcage и Motoracer 2 и задаващи се суперхитове от калибъра на NFS: High Stakes Microsoft предприеха поредната си атака на геймърския фронт. Този път хората на Бил Гейтс дават съвсем сериозна заявка да разчупят клишето, че игрите на софтуерната империя от Редмънд са скучни и не могат да задоволят масовия вкус. Новото заглавие се казва Midtown Madness и със сигурност ще създаде доста главоболия на конкуренцията.

На пръв поглед играта адски прилича на популярния игрален автомат San Francisco Rush, който се появи в повече или по-малко сполучливи версии и за някои конзоли, но за съжаление все още не е конвертиран за PC 🙁 Основната интрига в San Francisco Rush е, че геймърът има почти пълна свобода да си кара по улиците на Сан Франциско, като единственото ограничение е един доста бегло маркиран курс и лимитът от време. В Midtown Madness ще имате същата и даже по-голяма свобода! Основната разлика е, че действието се развива по улиците на Чикаго и всички ограничения са отпаднали. Това означава на практика, че играта съдържа едно-единствено ниво, което обаче е с направо гигантски размери. Програмистите са пресъздали

целия център на Чикаго

и можете напълно свободно да си избирате курса. Единственото условие е да стигнете невредими и по възможност първи до предварително зададена цел.

Интересни са и превозните средства, които се предлагат на вниманието на геймърите. Microsoft са се отказали от традиционните спортни автомобили и според мен този ход е изключително сполучлив, защото предлага разнообразие от еднородните екшън ралита през последните години. В Midtown Madness ще можете да седнете зад волана на VW Beetle, Ford F-350, Cadilac Eldorado, Ford Mustang GT и Panoz AIV Roadster. След спечелването на няколко надпревари по улиците на града се отварят и допълнителни възможности като автобуси от градския транспорт, влекачи за тирове, полицейски Ford Mustang Cruiser и още доста други повече или по-малко екзотични возила. Както вероятно се сещате, успехът в състезанията е предпоставка за достъп и до по-голямата част от трасетата в играта. В началото ще можете да се пробвате само по три различни маршрута и чак след като ги спечелите ще получите достъп до нови три и така докато успеете да видите всичките писти. Самите състезания са също доста разнообразни. Стандартната надпревара е така нареченият Check Point Race, в който трябва да достигнете финала като минете през определен брой контролни пунктове. В режим Blitz Race задачата е същата, но се прибавя и неумолим лимит от време. Преди всичко това обаче е предвидена възможност и за така наречения Cruise, по време на който можете просто да си карате из улиците на Чикаго, да пробвате възможностите на най-различните возила и да опознавате тънкостите на маршрутите. Разбира се, не са забравени и любителите на мрежовите игри. В Midtown Madness има включени десетки опции за multiplayer, които ще задоволят и най-претенциозните вкусове на геймърите.

Друг заслужаващ отбелязване елемент е изключителният реализъм. Всички возила се държат различно и има сериозна разлика дали карате мощен камион или чуплив Panoz AIV Roadster. Маневреността, максималната скорост и издръжливостта на сблъсъци с дървета, коли и други “препятствия” са коренно различни и преди състезанието е добре да помислите кой е оптималният автомобил за конкретното трасе. Не са забравени и пазителите на закона. В Midtown Madness полицията е един от най-досадните противници и ако имате неблагоразумието да сложите опцията “cop density” на “high” не ви чака нищо добро. Всяко минаване на червено се наказва с виещи полицейски сирени и последващо лудо преследване по улиците на града, което обикновено завършва с твърде бърз край на мечтите за слава. Заслужава отбелязване и обстоятелството, че подобно на Carmageddon 2 можете да тръгнете

НА ЛОВ ЗА ПЕШЕХОДЦИ!

За съжаление вероятно няма да успеете да уловите нито един. Освен че издават паникьосани писъци, пешеходците са и бързи като млади сърни и аз поне не успях да прегазя нито един въпреки положените сериозни усилия. Явно Microsoft са решили да не предизвикват гнева на борците срещу насилието в компютърните игри и просто са цензурирали по-кървавата част от уличните “инциденти”. За радост това не се отнася за щетите по самите коли. Гледката след челен сблъсък с камион определено си заслужава макар че води до нерадостния надпис “Game Over”. В това отношение програмистите са свършили много добра работа.
Щетите по броните на колите си личат много добре, гумите хвърчат из околностите, а от моторите дори след най-малкия сблъсък започва да се издига застрашителен дим. Въобще цялата графика на Midtown Madness е много сполучлива. Камерата има три възможни позиции. Поне според мен автомобилът се управлява най-добре от вътрешната перспектива, но пък ако искате да видите екшъна и разрушенията в цялата им прелест, можете да включите и на външните камери, които за разлика от някои други игри от жанра също дават добра възможност за управляемост на возилата. Играта поддържа всички популярни 3D-ускорители и изстисква
максималното от тях. Особена похвала заслужава фактът, че системните изисквания са запазени в що-годе разумни граници въпреки гигантския размер на картата, по която карате! Звукът също не разочарова. Ефектите и музиката са добре подбрани и подсилват реализма на играта. Както е вече обичайно, се поддържат и 3D-звукови карти, които гарантират още по-автентично усещане за събитията по улиците на Чикаго.

Въобще Midtown Madness е едно от най-сполучливите и оригинални екшън ралита през последните месеци и със сигурност ще помогне на геймърите да дочакат по-спокойно излизането на Need for Speed: High Stakes.

Автор: Никола Дърпатов