Microsoft Train Simulator

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Има професии, които са обгърнати с магическа романтика в детското съзнание. Не един и двама малчугани искат един ден да бъдат войници, космонавти, полицаи, боклукчии, коминочистачи. Някои дори искат да станат… ватмани. Нали се сещате – онези засмени и спокойни (поне в детските очи) господа, които “карат” трамвая, дрънкат и весело приветстват шофьорите с пожелания по адрес на техните роднини и особено – на майките им. Ех, идилия, как да не ти се прииска да пояздиш този “железен кон”…

Има и такива деца, които (сигурно) мечтаят да бъдат не просто ватмани. Те искат да станат машинисти и да управляват влак. Без усилията на тези отрудени ЖП-slujiteli лятното море би било невъзможно за мнозина, а преходът Пловдив-Стара Загора ще се превърне просто в ленив пътен участък.

Едва ли ще намерите по-реалистичен симулатор на влак. Управлението на локомотивите и мотрисите е пресъздадено автентично и е сравнимо едно към едно с действителността. Имате на разположение три типа влакове – парни (от началото на 20-ти век), дизелови мастодонти и високоскоростни електрически мотриси. Подробни туториали ви запознават с тънкостите в карането на всеки тип машина. Моят съвет е не се занимавате с всичките, защото на практика са еднакви.

След като вече сте наясно с особеностите на въздушната спирачка, функциите на тягата и значението на звуковата сигнализация в американските железници, можете да се впуснете в самата игра. На ваше разположение ще бъдат мисии, достойни за всеки ветеран-машинист – като се започне от елементарно спазване на разписанието и се стигне до изпълнението на конкретни задачи в стил “закарай това и това до точка А, натовари нещо друго и отиди до точка Б” или пък “стигни до еди-колко си часа на определено място, качи необходимия брой пътници и се върни”.
След инсталацията Microsoft Train Simulator заема 1770 мегабайта. Почти веднага след стартирането на играта ще разберете каква е причината за този нечуван грабеж на дисково пространство. На ваше разположение са шест отделни трасета и всяко от тях е пресъздадено едно към едно с действителността плюс всички обкръжаващи го обекти – къщи, коли, гори, планини и т.н. За жалост обаче те са изобразени страшно лошо и представляват разпръснати статични спрайтове (двуизмерни обекти в триизмерни игри), чиято плоскост и грозота контрастира с детайлния модел на мотрисата.

Microsoft Train Simulator е перфектната симулация на влак, само че…. аз не си падам особено по карането на локомотиви. Уви, тегобите и копнежите на ЖП-работника до последно останаха чужди за мен. Всичко в играта се развива в реално време, така че можете да разберете как съм се чувствал след 43 минути каране по права линия, съпътствано от еднообразно потракване, проскърцване и тук-таме прехвърчащ нов спрайт от окръжаващата среда… Уви, като изпълнение тази игра може да послужи за еталон на всички разработчици на реалистични симулатори, но самият замисъл поражда в мен съмнения, дали ще намери отклик сред нормалните геймъри.

Автор: Александър Бойчев