Microsoft Pinball Arcade

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 дек. 1998

Историята на симулаторите на флипери е почти толкова стара, колкото историята на самите компютърни игри и в това едва ли има нещо нелогично като се има предвид, че доста хора разглеждат флиперите като прародители на съвременните компютърни игри. Аз поне съм прекарал много дни и нощи с легендарни програми като David’s Midnight Magic (1982), Night Mission (1984), Pinball Dreams (1994) и десетки други повече или по-малко известни симулатори на флипери като въобще не споменавам огромните суми, профукани пред истинските флипери по най-различни зали. Преди 3 години английската компания Empire Interactive представи своя Pro Pinball: The Web, който въведе третото измерение и при компютърните флипери. Тази програма и последвалата я Pro Pinball: Timeshock! поставиха нови стандарти и достигнаха почти фотореалистично качество на изображението, което, гарантирано с абсолютно автентичната симулация на механиката на флипера, не остави почти никакво поле за подобрения. Явно Бил Гейтс също е обърнал внимание на нестихващата популярност на флиперите по залите за игри и на компютърните монитори, защото сега гигантът Microsoft реши да се пребори с господството на Empire Interactive в този жанр и съвместно с един от най-големите производители на истински флипери Gottlieb представя на геймърите една игра, която определено има потенциала да стане мегахит.

MS Pinball Arcade съдържа общо 7 маси всичките са точна репродукция на най-големите хитове на Gottlieb през последните 60 години(!), които представляват нещо като кратка история на развитието на флиперите през десетилетията.

Първата маса е легендарната Baffle Ball. Оригиналният автомат (в случая думата “автомат” е силно преувеличение на нещата, защото Baffle Ball няма почти никаква механика!) е от 1931 година и се счита за един от първите флипери въобще. От днешна гледна точка Baffle Ball определено има по-скоро историческа стойност, но въпреки всичко включването на тази маса според мен е ценно, защото поне аз до този момент не бях виждал флипер от 30-те години. Втората маса се нарича Humpty Dumpty (1947) и вече определено има облика на горе-долу съвремен флипер, но също като Baffle Ball е по-скоро куриозна и едва ли ще ви задържи с часове пред екрана. Полетът през историята на Gottlieb продължава с Knock Out (1950) и Slick Chick (1963). Това са два класически автомата, който идеално пресъздават атмосферата от “златната ера” на флиперите през 50-те и 60-те години и имат потенциал за по-сериозно заиграване. Следващата маса е Spirit of 76 (1976), на която съм имал удоволствието да играя и в оригинал. Тук мога само да кажа, че руските програмисти от Dialogue Mir, които са създали MS Pinball Arcade по поръчка на Microsoft и Gottlieb, са свършили чудесна работа. Чувството е почти 100% като на оригиналния автомат и дори повечето заучени движения водят до същите резултати като на флипера в залата. Haunted House (1982) вече ни отвежда в по-модерни времена. Тази маса добре отразява навлизането на компютъризацията при флиперите. Тя се играе на три различни нива и разполагате с общо 8 (!) флипера. Haunted House е първата маса, при която Gottlieb категорично са се отказали от класическия дизайн в полза на серия от модернизации (въвеждане на рампи, допълнително вградени миниигрички като бонус, multiplayer, музика и т.н.). Тази тенденция е още по-силно изразена при последната маса Cue Ball Wizard (1992). Тук определено вече виждаме един съвсем модерен флипер, който предлага всички екстри на машините, които ще намерите в днешните зали – multiball, компютърни анимации и говор.

В заключение искам да кажа, че Microsoft, Dialogue Mir и Gottlieb предлагат на геймърите един изключително добре направен сборник от флипери, който в същото време е и уникален исторически документ за развитието на тези толкова популярни машини през десетилетията (в help-a си има и отделна богато илюстрирана история на флиперите и доста любопитна викторина на същата тематика). За съжаление са включени само маси на Gottlieb, но вероятно в Microsoft Pinball Arcade 2 ще видим и флипери на Bally и Williams, които също са класика в жанра. Графиката и звукът са превъзходни и идеално пресъздават атмосферата на игралната зала на екрана. Специална похвала за руските програмисти от Dialogue Mir, които са достигнали качеството на графиката на серията Pro Pinball на Empire Interactive. Особено ако играете на 1024х768 с 16 милиона цвята, ще можете да се насладите на невероятни графични детайли. Симулацията на движението и анимацията на самото топче също е на изключително ниво и не оставя почти никакво място за критики. Като цяло мога само горещо да препоръчам MS Pinball Arcade на всеки, който поне малко се интересува от флипери!

Автор: Никола Дърпатов