Microsoft Flight Simulator X

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2006

Мечтата на човек да полети е толкова древна, колкото и легендата за Икар. Не може да ме убедите, че поне веднъж не сте искали да погледнете света отгоре, откъдето къщите се превръщат в малки черни точици, а дърветата – в един безкраен зелен килим. Независимо дали сте начинаещ почитател на симулаторите, техен закоравял фен или дори професионален пилот в реалния живот, Microsoft Flight Simulator X е перфектният избор за всеки, който иска да полети. Не бих нарекъл това игра, макар че мнозина я възприемат точно така. По-скоро иде реч за един изключително комплексен и същевременно достъпен за масовия геймър (стига да има желание) летателен симулатор с различни степени на реализъм, който ще ви даде уникалния шанс да покорите небетo, да съберете света в своята длан.

Затегнете коланите, излитаме!

По същество десетката не се отклонява особено от основната идея на своите предшественици. Летателните машини, с които ще може да се издигнете във въздуха, са над двадесет и все са с гражданско предназначение – като се започне от Боинг 737-800, та се стигне до обикновени едномоторни цивилни самолетчета, хеликоптери и глайдери. Сред новите попълнения са (не че ми говорят нещо, но съм убеден, че някои от вас вече припадат от кеф, докато четат имената им) DeHavilland DHC-2 Beaver, Grumman G-21A Goose, AirCreation 582SL Ultralight и Maule M7-260C Orion.

Що се отнася до летищата – те са, затаете дъх, над двадесет и четири хиляди. Просто за идеята бихте могли да излетите дори от софийското, макар че опитите ми да открия НДК и да кацна до фонтаните за един хот дог се увенчаха с пълен провал. Иначе да – може да се реете над почти всяко по-известно кътче на света и да видите по-съществените забележителности на отделните държави. Например излетете от международното летище в Кайро, тръгнете на югозапад и се пригответе за може би най-величественото наследство на древния свят – пирамидите.
Ако случайно пък ви минат през главата някакви идеи да разбиете пътнически самолет в Емпайър Стейт Билдинг или да наклоните с една идея повече кулата в Пиза, да знаете, че това е невъзможно – най-много да минете през самите постройки, без да им направите абсолютно нищо. Със сигурност току-що Microsoft изгубиха Осама Бин Ладен като верен фен.

Разбрано! Следваща цел: Барселона!

Досега всяка предишна част ви предоставяше един огромен свят, в който да си летите на воля от летище до летище, без да имате някаква конкретна цел. При Microsoft Flight Simulator X обаче нещата седят малко по-различно. Стига да искате, може да се впуснете в някоя от над петдесетте възможни мисии с различна степен на трудност, които варират от транспортиране на пътници и провизии, през световни надпревари, до търсене на изчезнали слонове в Зимбабве. Изпълнете ги успешно и ще получите дори медал. Това е и една от най-съществените промени в поредицата, благодарение на която този симулатор започва да прилича малко повече на игра, а не на манна небесна за професионалните пилоти и за всички онези, които вместо да си играят на криеница като малки, са предпочитали да сглобяват модели на самолетчета.

Навън е мрачно и студено

Освен че може да изберете откъде и с какво да излетите, както и през кой сезон и в кое точно време на денонощието, имате възможност да определите и какви точно да бъдат атмосферните условия навън. Направете полета си по-предизвикателен като се качите на самолета си посред нощ при гъста мъгла или сред проливен дъжд със силни ветрове и ярки светкавици. Какво ще кажете пък за полет над Москва през януари, когато температурите са тридесет градуса под нулата, а снегът се сипе на гигантски парцали?

Ако искате обаче всичко да бъде максимално реалистично, в играта има опция, която снема информацията от метеорологични сайтове от целия свят и по този начин ви позволява да летите в същите условия точно в този момент от деня, в които и истинските пилоти се потят на седалките си. Ще забележите, че Microsoft определено имат страст към детайлите. Ако не ви е особено удобно на мястото ви, те дори ще ви позволят да вдигнете или свалите столчето си във виртуалната кабина, така че да виждате по-добре земята под и пред вас.

Споделете небесата

Благодарение на напълно преработения онлайн компонент в Microsoft Flight Simulator X сега двама души могат да делят кабината на повечето самолети като главен и втори пилот. При това без значение дали се намират в една и съща стая или в единия и другия край на света. Това от своя страна би трябвало да отведе кооперативния геймплей до нови висини. В случай че предпочитате да летите във формации с други хора пък, няма проблем – покажете на останалите на какви каскади сте способни.

Не забравяйте обаче, че небесата в мултиплейър ще са пълни с живи хора, които ще имат нужда от наставления в реално време. Така че ако ви е страх от високо, влезте в контролната кула и им помагайте да се ориентират в небето на Microsoft Flight Simulator X. Тази опция обаче е налична единствено в Deluxe версията на симулатора.

Но дори и в соловата част на играта ще се насладите на изключително жив свят – в морето ще плуват корабчета, по летищата ще се движат помощни коли, а около вас ще се реят грациозно ята птици. Дори ще виждате трафика по улиците, стига да летите достатъчно ниско.

Разрешение за кацане

Откъдето и да погледнем нещата, Microsoft Flight Simulator е една от най-старите поредици игри, съществували някога. Тя е с нас вече почти от двадесет и пет години – води началото си чак от далечната 1982 г. (може да се каже, че аз и тя сме си почти набори). И, съвсем нормално, няма равна на себе си. Положението с най-новата част е същото. Едва ли средностатистическият геймър ще я предпочете пред домашните си работи, но вярвате или не, тази геймка си има една доста стабилна купчина фенове на авиацията, които без съмнение вече щъкат из небесата на виртуалния й свят.

Автор: Владимир Тодоров