SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Рано сутрин от зарана…

(Екипът на PC Mania благодари на Big Village Games Ltd. за предоставеното прес копие на играта.)

Едно от нещата, които никога не съм искал да бъда, е селски ковач в средновековието. Сори, все някъде трябва да се тегли черта и тук е моята, или поне така си мислех преди да ми попадне тази игрица.

Ако сте играли доста популярната поредица Overcooked, то бързо ще попаднете в свои води – играта е много подобна, но вместо с гастрономически щения, тук ще трябва да обслужвате клиентите на ковачница, желаещи прости неща като мечове, щитове и магически отвари.

…аз реших ковач да стана.

Вие влизате в ролята на Мerek – млад но пък затова доста наивен предприемач, твърдо решен да стане най-добриятг ковач в света и да припечели някоя монета покрай това си начинание. Започвате скромно, с малка работилничка, пещ и познания как да правите само жезли и столове, но спокойно – скоро броят на рецептите ще нарастне много.

Във всяко ниво вие трябва да обслужите определен брой клиенти, като няма как да знаете кой какво ще иска предварително – един ще се нуждае от колан, друг от стомна, трети е влезнал в ковачницата само, за да ви губи времето. Колкото по-бързо ги обслужите, толкова по-доволни ще бъдат вашите клиенти и повече ще платят, но забавите ли се прекалено много с поръчка, може и да си тръгнат. При плащането има и мини игра, в която трябва да повторите дадена клавишна комбинация, за да вдигнете множителя на получените пари. Сбъркате ли някой бутон, множителят веднага се връща на 1х.

До тук добре и познато, но играта всъщност предлага много повече. С течение на нивата ще започнат да ви посещават и клиенти, за които трябва сами да отгатнете какво искат чрез кратък диалог, и колко могат да платят за него според облеклото и думите им. За пример – богато облечените благородници често са готови да платят повече.

За да се разнообрази геймплея, всяко десето ниво ви среща с “бос” – клиент който иска да сглобите за него нещо голямо, статуя за магьосника да речем, или каляска за дракона, докато обслужвате и нормалните си клиенти. Имайте предвид че времето, с което разполагате, е преброено, няколко минути, и не се ли справите преди да изтекат, трябва да повторите нивото.

Забавна сам, страхотна с компания

Подобно на Overcooked, и Merek’s Market е предвидена да се играе в мулти. Имате право да събете до четирима играчи и заедно да се борите с неспирните поръчки на клиентите, и повярвайте – много е забавно. Само имайте предвид, че този вид игри са станали причина и за не една караница и строшен джойстик в скромния ми опит. Тук идва и един от малките минуси на играта, балансът малко куца и докато с трима или четирима играчи всичко е тип-тип, то с двама е една идея прекалено трудно.

Все пак трябва да отбележим, че и сингъл плейър кампанията е доста добра, диалозите са изпълнени с хумор, а различните мисии са забавни. Друго, което е бонус, за мен, е че има глобална ранглиста, показваща на кое място в света и сред приятелите ви са вашите резултати (и защото играта не е много популярна, без много усилия се вредих в световното топ 10 на определени нива!)

Единственото, което силно не ми хареса е музиката – някак си прекалено силна независимо от нивото на звука, повтаряща се до безкрайност, и леко взривопръдниста (ако цитирам Пратчет).

С други думи – ако искате да загубите приятно някой час, или да поцъкате нещо несериозно с приятели, метнете едно око на Merek’s Market.