Merchant Prince 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Безспорно това е много подходяща за предизборния брой игра – възможност за всички геймъри, които през тази година са станали на осемнайсет и вече ще гласуват, да разберат основните принципи на политиката.

Вие сте един безпринципен принц, жител на Венеция, който води непрекъснати битки за надмощие не само в света, но и сред останалите кланове на града без улици. Неговата основна дейност е търговията (ако не сте се досетили от името на играта), но да бъдеш търговец никак не е лесно. Редица неприятности се струпват върху главата на нашия благородник. Той като истински политик ги

преодолява чрез най-разнообразни методи

– убийства на кардинали, заплитане на интриги за депутати в парламента, завземане на други градове и подчиняването им на олигархията. Принцът обаче има рейтинг, който е много важен при изборите за сенат и който пада стремглаво, винаги когато се извърши някоя от споменатите подлости. В играта обаче е намерено решение – ако се купуват картини, организират се фестивали, строят се богаташки къщи, реномето на нашия човек започва да се покачва.

Най-интересно безспорно е убийството на папата. За това си има много важна причина – светият отец се избира от кардиналите, но веднъж ръкоположен, започва да получава пари срещу индулгенции, а тези пари се прибавят към сметката на нашия принц, в случай че е избран с неговия герб. Затова задача номер едно на играча е да си купува кардинали, които не са никак евтини. Когато папата умре по естествени или “други” причини, се правят избори за негов приемник. Ако имате мнозинство от епископи и особено ако и друг клан ви подкрепи, в кърпа ви е вързан папа под ваше влияние. Но имайте предвид, че често веднага преди изборите ви се съобщава, че ненадейно са починали един или двама ваши архиереи. Защо ли? Вероятно отговорът се крие в кръчмата, откъдето се наемат главорези.

Когато влезете във Венеция, виждате няколко сгради, които имат отношение към играта. Най-челно е разположено, разбира се, пристанището. От него можете да си купувате кораби, които са няколко вида, както и товарни животни – мулета и камили, с които да преодолявате сухопътните разстояния. Зад кея се издига катедралата “Св. Марк”, в която се провеждат диспутите около папския трон и където можете да си купувате кардинали. Папата, независимо под чий герб стои, отпуска по няколко свободни кардинали от време на време, които могат да бъдат купени от родовете. Истината е, че те много бързо свършват и е

много възможно да не стигне и за вас,

защото играта е походова стратегия, а вашият ред идва след още трима играчи. До катедралата има библиотека, в която се правят открития – военноморски, за сухопътния и за морския транспорт, откриват се отрови и противоотрови, ъпгрейди, архитектурни постижения и т.н. Ако отначало не зададете опцията за технологично дърво, ще се лишите от удоволствието да правите подобрения по време на играта.

Под библиотеката е комендантството – там си наемате армия. Макар че в играта акцентът пада на търговията, тя не е лишена от военни действия. Но полковете не ви принадлежат – вие само ги наемате и при това ви излиза доста соленичко.

Войните

Все пак можете да превърнете всеки град на картата в протекторат, но е важно да се знае, че ако го подчините на родната Венеция, не само вие, а и вражеските родове, които я населяват, ще получават печалба от продажбите в него. Затова е добре да си го запазите само за себе си и приходите ви ще нараснат бързо. Армията, която наемaте, може да бъде купена от близък до желания за завладяване град, но иска немалко пари при всеки ход. Затова влиянието над останалите градове може да осъществява и по “дипломатичен” път – като ги подкупвате. Когато си наемете военачалник, можете да местите армията му по картата, както всяка друга единица.

Други сгради в града ви са базарът – откъдето се получава информация за цените на стоките в различните градове и възможностите за търговия, както и часовниковата кула, от която (това наистина не  можах да го разбера!) се купува изкуство и благоустройство. Можеше да направят галерия или университет, но щом искат, ще купуваме картини и ще организираме бал с маски в часовниковата кула.

Велика сграда се гуши под хронометричната постройка – кръчмата. В нея кротко си пийват изроди, бандити, убийци, рецидивисти, откачени и подпалвачи, които с радост ще приемат вашето спонсорство за ликвидирането на политик или висш духовник. Да знаете, че това понякога е наложително, защото може да обърне хода на историята във ваша полза. До пивницата се извисява, да я наречем така, сградата за опции, а веднага след нея е парламентът. В него като във всяка демократична държава има кланове, които въпреки принадлежността към някой крупен търговец като нашия принц, могат да бъдат подкупени, че и дори заплата за вярност да им се дава. Те често стават и жертва на наемници, особено когато са неудобни за постигане на мнозинство. За какво ви е това мнозинство, ще попитате. Ами много просто – необходимо е за съставянето на правителство. Ако депутатите, които носят нашия герб са в повече,

следващият премиер при вота ще бъдете самият вие

Тогава ще можете да обвинявате депутати, макар и само от други парламентарни групи, и така да ги бесите. Обесеният сенатор се заменя с друг, който има нисък рейтинг и лесно може да се корумпира.
Премиерът посочва за какво да отговарят останалите членове на правителството, което обаче е съставено от представители на други кланове, тоест е коалиционно. Така например някой ще отговаря за военното дело, друг за строителството и регионалното развитие, трети – за науката и т.н. Това означава, че ако кабинетът ви определи за министър на строителството, ще ви се отпускат на всеки ход пари, за да строите пътища между градовете. Ако си ги скатавате, реномето ви ще пада стремглаво надолу. Точно като в реалната политика.

Търговията

е основният начин за печелене на пари. Търгува се с много стоки – сребро, подправки, злато, грог, диаманти, реликви, вълна, дрехи, коприна, стъкло, перли, желязо, слонова кост, жито, риба, карамфил, ядки, тежко и леко снаряжение. Ако имате изгоден бизнес с някой град, но той бъде завзет, търговията се преустановява.

Корабите и камилите ви имат характеристики като скорост, товаропреносимост и цена. От опцията за търговски път си настройвате маршрута и стоките, които ще се транспортират.
В играта има множество неприятности, като много чести са чумните епидемии. В случай, че заразата нападне някой град, корабът или керванът ви, който го посещава, загива. Затова е важно да спрете бизнеса си с него доброволно.

Корабите ви често ще бъдат нападани от пирати или потопявани от бури, но в началото на играта има възможност да определите честотата на тези неприятности.

Не мога да спестя критиката си към графиката – допотопна е. Все едно е правена преди 10 години – така играта е пример за отлични идеи и лошо изпълнение. Да се надяваме, че следващата й версия ще е в крак с постиженията на компютърната анимация.

Автор: Свилен Енев