Mercenaries 2: World in Flames

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2008

Според Джонатан Замков от Pandemic бъдещата Mercenaries 2 ще е игра, в която основната ви цел е “взривяването и ебаването на майката на всичко, де що видите”. Крещящо изказване, но от онова, което успях да видя и прочета по темата, не може да си представите колко прав е той.

Бойно поле: Венецуела

Въпросната латиноамериканска държава е в центъра на нашия интерес, защото всички искат да се докопат до нейните петролни залежи. Световните медии мрънкат, че това е просто поредната международна криза. Но за вас тя е добре дошла. Вие сте наемник, който си изкарва пари именно от подобни конфликтни ситуации, тъй като джобовете на замесените световни сили са издути, а кавгите помежду им – неразрешими.

Изглежда Венецуела е идеалното място за човек като вас. Така че няма време за губене. Събирайте си багажа, изберете един от тримата главни героя, решете на коя страна ще застанете и започнете да сеете хаос из бойното поле. Защото Mercenaries 2 е екшън в пълния смисъл на думата.

Да взривим света

Най-впечатляващото в тази игра ще бъде фактът, че, стига да искаме, можем да разпарчетосаме абсолютно всяка сграда, превозно средство, противник или дори цивилни. Не ви харесва гората пред вас? Изстреляйте една ракета право в нея и се наслаждавайте на последвалия пожар, който ще се разпространява малко по малко, докато не я погълне цялата.

Истинският кеф обаче идва тогава, когато се покатерите на някое от двестате различни превозни средства, включително хеликоптери, колела, коли, танкове, лодки и кораби. Решавате, че паркиралия отсреща монстър трък се нрави особено много на унищожителната ви душа, отвличате го и започвате да газите наред вражеските пехотинци.

Ако не ви се обикаля из картите на играта в търсене на вашето мечтано превозно средство, може да си поръчате някое с парите, които сте натрупали към момента. Колкото повече неща взривявате, толкова повече кинти ще имате. С тях впоследствие ще може да си купите почти всичко – оръжия, танкове и дори въздушни атаки. И ако сте наистина пълен тъпак, имате възможност да взривите дори хеликоптера, който така прилежно се е запътил към вас, за да остави собствената ви поръчка.

Бъди bad ass

В случай че нямате и пукната стотинка в джоба си, най-лесният път към разрухата е открадването на някое превозно средство. Виждате джип, отивате при него, хващате шофьора, затискате му главата няколко пъти с вратата и готово – возилото има нов собственик.

С танковете обаче нещата седят по друг начин. Първо трябва да елиминирате картечаря на кулата. След това се доближавате до бронираната машина – или отзад, или отпред. Натискате бутона за интеракция и се появява малка мини игра, в която се налага да натиснете няколко бутона, колкото се може по-бързо. Успеете ли – шофьорът на танка ще бъде екзекутиран по особено зрелищен начин, а возилото се превръща в изцяло ваша собственост.

С хеликоптерите е още по-трудно. Трябва някак си да успеете да забиете кука за машината и да се покатерите по нея. Там отново ви очаква мини игра, подобна на тази с танка. Но малката разлика тук е, че ако се провалите и не метнете пилота от кабината, не само, че ще паднете, но и ще се разплескате на земята като мазна палачинка.

Руши с приятелче

От Pandemic се кълнат, че всичко това, за което стана дума досега, може да бъде изпълнено и с ваш приятел в кооперативния режим на игра. Да речем, че играем аз и ти. Докато помиташ противниците на земята с каквито оръжия ти попаднат под ръка, аз се опитвам да отвлека кръжещия над нас хеликоптер. Целта ни е петролната платформа на около километър пред нас. Аз те покривам по въздух, ти се движиш по земя. Отиваш, взривяваш платформата, а аз имам две възможности. Или да те спася, или да те оставя да изгориш заедно с нея и да прибера цялата печалба само за себе си. В случая избирам последното. 😉

Ходи, където искаш, изрини всичко

Основното ми опасение относно Mercenaries 2 е, че като цяло геймплейът й звучи като да е особено простичък. Но не бих прибързвал със заключенията, преди да я видя в действие. Авторите й пък обещават, че може да изпълняваме всякакъв род мисии, по какъвто начин си пожелаем. Ще трупате и репутация в зависимост от това към коя от враждуващите организации предпочетете да се присъедините. Ако помагате на партизаните, ще увеличите доверието, което имат те към вас. Но все пак сте наемник – винаги може да минете на отсрещния бряг и да ги прецакате, като вкарате по един куршум в главите им. Имате възможност да избиете и всички жени и деца из селата, но това впоследствие може да направи намирането на нови задачи с една идея по-трудно. А с работата идват и парите. А с парите – нови играчи, с които да взривявате света около вас. В крайна сметка нали именно това е идеята.

Защо Mercenaries 2 си заслужава чакането?

Най-малкото, защото в сравнение с първата част можем да очакваме повече оръжия и превозни средства, по-зрелищни и големи експлозии, изключително добро рендване на далечни обекти и едни наистина гигантски карти! Играта изглежда великолепно, а до 31 август, когато излиза на пазара, остава все по-малко време.

Автор: Владимир Тодоров