Mech Warrior 4: Black knight

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 дек. 2001

Mech Warrior 4 не беше това, което всички очаквахме – наистина, предлагаше много добра графика, нови модели mech-ове и оръжия, но и липсваше нещо. Нямаше го нещото, което ме накара да обикна MW3 от първият момент, когато я видях. Липсваше реализма, липсваше и автентичното чувство, че наистина седиш в пилотската кабина на 100-тонен метален звяр. Но както знаете, и Diablo II показа истинската си прелест, когато се появи Lord of Destruction. Нарочно давам за пример отрочето на Blizzard, защото с Black Knight положението е същото. Трябваше да дочакаме expansion-а, за да можем наистина да се насладим на Mech Warrior 4.

Background

Май на Microsoft има хареса идеята за наемниците, родила се още във втората част на роботския симулатор. Тя беше използвана още в Mech Commander 2, но при Black Knight сценаристите просто са надминали себе си. Вие сте наемник от легиона Black Knight. Поемате ролята на Lance leader (четири mech-a образуват един lance, който може да бъде scout, attack или assault в зависимост от тонажа и въоръжението на роботите). Без да искате, бивате замесен в конфликта между кастите Davion и Stainer, които са в период на студена война след големият сблъсък (в който взехте дейно участие в MW4). И двете сили използват наемници за тайни мисии, които включват индустриален саботаж, убийства и “нещастни” случаи. Една от жертвите на подобен “инцидент” е сестрата на Ян Дресари (да, това е бившето ви виртуално его).

Последиците за вас са меко казано неприятни. Стаинер, решават че има прекалено много свидетели на подмолните им действия – особено вие. Освен това Давион са ви наточени заради порядъчното количество унищожени мекове и стратегически пунктове. Така се оказвате буквално между шамарите на двете касти. Резултатът – изненадваща атака на няколко assault lance над щаб квартирата ви, смъртта на главнокомандващия на легиона и огромното чувство за мъст, което ви обзема. Основната ви цел става Ян и най-верните му помощници (бойните другари, формирали вашия lanceот MW 4)

Heavy Gear

Нововъведенията са много. Започвам от Mech-овете по ред на тонажа им. Имате два нови 35 тонни робота scout-клас- Uller и Wolfhound. Първият е практически ненужен – ще го срещнете само, като враг. Вторият вече сме го виждали в Mech Commander 2. Мога да кажа, че ми стана фаворит за своя клас. Екипиран е изцяло с енергийни оръжия, развива 100 км/ч и може да завърта торса си на 120 градуса. Може да носи 2 cERPPC-та, но силата му е в XPulse лазерите. Комбинирани с високата му скорост, те му го правят смъртоносен, дори и за тежки роботи. Имайте предвид обаче, че той става ненужен, щом се докопате до първият Uziel.

В средния клас също има две нови попълнения. Ryoken е бърз mech, отново заимстван от MC2. Той предлага добър баланс между лъчеви и ракетни оръжия. Специално внимание заслужава Black Knight-a – не случайно играта носи неговото име. Ако си падате по лазерите, сигурно сте забелязали, че между 55-тонния Uziel и 80-тонния Awesome има дупка. Именно там се намества Черният рицар – бърз, красив, елегантен, смъртоносен. Щитът на дясната му ръка предпазва целият торс и главата. Ако напомпате до дупка бронята му и маневрирате правилно, можете да станете непобедим в мрежовите игри.

Assault-класът поднася също доста изненади. С огромна радост забелязах завръщането на един от любимците ми в MW4 – Sunder-a (отново с перфектен баланс между енергийни и стрелкови оръжия) и Thanatos-a – познатият ни от стратегията мулти функционален mech. Той е сравнително бърз за класа си, тежи 85 тона и има множество омни-слотове, позволяващи да го моделирате според своя стил на игра.  Заедно с новите роботи идва и набор от четири нови камуфлажни окраски, но това е по-скоро бонус.

Разнообразието при оръжията

е по-малко. Xpulse-лазерът комбинира скоростта на pulse-лазерите с големият damage и далекобойността на PPCтата, но генерира много топлина и тежи повече. Идва в три разновидности – small (S), medium (M) и Large (L). Cluster Bomb-ата нанася много щети в огромен радиус, три пъти по-голям от този на оръдието Long Tom.  Перфектен е за унищожаването на малки mech-ове или машини, скупчени на едно място. Срещу тежки роботи обаче е самоубийствено да разчитате на него. Почти нулевото време между изстрелите се “компенсира” от огромното количество топлина, което генерира. Крайният резултат е, че не можете да разчитате на енергийни оръжия.

Едно от достиженията на играта е, че няма два срещнете два идентични робота, тъй като всеки пилот си има своите предпочитания. Имайте предвид, че в последните мисии ще се изправите срещу доста голямо число тежки mech-ове и то в градски условия, където далекобойните оръжия стават недостатък.

Bigger, better, faster

Ще разгледам накратко и другите нововъведения. В Mech lab-ът се набиват на очи двата нови клавиша – max armor, разпределящ бронята и Market-бутона. Вторият внася икономически елемент в играта – на основата на бартера ще можете да закупувате нови оръжия и шасита, както и да продавате ненужните ви (малка бележка – щом попаднете на клан технологиите – купувайте, шансът отново да ви ги предложат е малка, а си заслужава всеки кредит).

Другата новост е подобреното AI на противниците и пилотите- те вече не са безсмъртни и няма да изнасят тежестта на цялата мисия на свой гръб. Внимавайте, ако роботът ви/им се повреди по време на мисията, не само че ще загубите перманентно оръжията отишли си с повредената част, но няма да можете да използвате бойната машина, докато не бъде поправен – т.е. до последващата мисия. А ако бъде унищожен, пилотът му ще трябва да си ближе раните в лазарета за една мисия и също ще трябва да се лишите от услугите му.

Самите мисии са разчупени и адски оригинални. Включват моменти, в които трябва да използвате бърз mech, да изприпкате под носа на врага, да го подразните, а после да го подмамите в умело направена засада. Музиката е вдъхновяваща за нови повизи и заедно със ставащото на монитора може да ви превърне в див берсерк, който загърбва защитата си и се врязва право във вражеските редици. За феновете играта е задължителна, а за тези, които са изтървали MW 4, това е перфектната възможност да поправят пропуска си.

Автор: Георги Панайотов