Maximum Sports Extreme

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 сеп. 2001

Многобоят винаги е бил един много актуален и пълен с интриги. Не знам дали има читател, който да не е маниак на този вид спорт (или спортове:-)). Нали така…? Или не? Или май само Infogrames и Inner Loop мислят така. Определно те са решили, че озаглавявайки играта си Maximum Sports Extreme, всеки геймър ще разбере, че това всъщност е модерен многобой. Да, ама не.

Когато взех тази игра и чух, че обединява 5-6 екстремни спорта, реших, че най-накрая съм попаднал на заглавието, което търся цял живот – перфектната геймка. Или общо взето сборен образ от Tony Hawk, Dave Mirra и всички останали екстремни бисери. Очаквах играта да е поне на 2-3 диска, защото ще има як саундтрак, перфектна графика и вълшебен геймплей. Връчиха ми обаче само едно-единствено CD, при това не беше пълно до горе…

“Е, нищо”, казах си аз, “може и да малко бъгава и нескопосана, но сигурно ще е с перфектен геймплей…!” Пуснах обаче Maximum Sports Extreme и останах много изненадан. Играта се оказа пълна противоположност на очакванията ми. Не присъстваше нито един от популярните екстремни спортове (с изключение на сноуборда) освенн това можете даправите само по 4-5 трика във всяка отделна дисциплина… Общо взето тъпня! Просто големите ми надежди се спихнаха за секунда и се оказа, че трябва да играя

модерен многобой

Да, това си беше точно модерен многобой. Стартирате примерно на сноубордове, а на финала на пистата ви чакат делтапланери. Яхвате хвъркатите машини теглени от самолет и след две-три минути под вас виждате оставени няколко колела. Скачате като един истински Тарзан и яхвате двуколесното возили. След дълго и много уморително въртене на педалите, което се изразява в натискане на предния курсор, финиширате.
Да, ама това не е толкова лесно поради няколко причини: делтапланерът си лети накъдето си поиска и всички ви изпреварват, а за да си нацелите колелото от въздуха ще ви трябват доста тренировки. В повечето случай, когато се опитвате да направите умелата каскада по прехвърянето от планера на байка, ще виждате един кахърен надпис – Sorry you failed! Но “опитът му е майката”, както казва народа, въпреки че след двайсетя опит въобще няма да ви интересува точно коя е въпросната родителка, а ще ви се иска да сторите нещо с нея.

Но нека поуспокоя малко топката и ви кажа за графиката и звука. Играта поддържа разделителни способности 640х480 и 800х600. Можете да регулирате и детайлността на декора, което се отразява доста на скоростта на игра. Maximum Sports Extreme има и саундтрак на някаква неизвестна група, наречена Ninja Tune. Музиката е поносима, а звуковите ефекти не са много лоши. Всеки от четиримата играчи си има две-три собствени реплики.

Забравих да спомена, че в играта има

четири персонажа

които можете да командвате. На ваше разположение са две момчета и две момичета, като май няма голяма разлика с кого играете. Аз лично предпочитам големия лош негър от Ямайка със странното име Ragga (има такъв музикален стил).

Иначе като замисъл играта хич не е лоша. Единствено ми е чудно как не са успели да я реализират на ниво. Трасетата са на доста интересни и екзотични места – Хималаите, Мауи, Шотлания и Килиманджаро. Естремните дисциплини са общо шест. Всеки един от тях обаче има някакви недостатъци при реализацията, затова на целия фон от спортни игри, Maximum Sports Extreme изглежда под средното ниво.
Eто и какво представляват самите спортове.

Легенда:
г-горе
д-долу
л-ляво
дя-дясно
т-трик бутон

ATV:

Това е състезание с колички, подобни на бъгита, който се обръщат лесно. При скок шансът да паднете по нос е огромен. Развиват доста добра скорост и са удобни и лесни за управление.

Трикове:
ставане от машината: л,дя,д,т
скок: г,г,т
вдигане на краката: г,д,т

Skysurf:

Сигурно сте гледали по Eurosport разни хора, който скачат от самолети и преди да си отворят парашута яко правят трикчета. Skysurf-а е точно това, но за жалост въобще не е направен добре в играта. 

Трикове:
360:л,дя,д,т
превъртане:дя,дя,т
хеликоптер:г,д,г,т

Snowboard:

Този спорт е познат на всички ни. В самта игра е подценен толкова много, че въобще не пресъздава и грам от кефа при управлението на “снежната дъска”. Всики трикове са доста вдървени, а пистите са като за бобслей…:-)

Трикове:
Задръжте action-бутона и след като го пуснете ще скочите. След това ще правите номера с помощта на коя да е посока на курсора, дори и диагоналите плюс копчето за трик.

Bungeejump:

Това пък е най-голямата измислица в играта. Какво интересно може да намира човек в интерактивен бънджи скок. Самия скоко е супер як, но ако е реален. В РС-версията на бънджито, няма абсолюно нищо интересно и интригуващо.

Трикове:
somersault: д,д,д,т
спирала: л,дя,л,т
усукване:г,д,г,т

Mountainbike:

В Maximum Sports Extreme байкинга също е подценен и е на нивото на едно нискоразрядно мото рали. И тук няма нищо интригуващо. Единствените препядствия, с които ще трябва да се преборите, са камъните по пътя…

Трикове:
вдигане на краката: д,г,т
360: л,дя,т
Преобръщане назад: л,г,д,т

Speedglide:

Е, това е въпросният делтапланеризъм, които къса нервите с абсолютната си неконтролируемост. Лети накъдето си поиска и както си поиска. Освен това и момента на връзка със следващия спорт е доста труден.

Трикове:
потапяне:дя,дя,т
somersault:д,д,г,т
завъратане:г,д,г,т

Накрая ще завърша с недеждата, че авторите на РС-игри най-накрая ще схванат едно нещо: на никой не му пука какво е направил някой, освен ако не го е направил добре и професионално. Какво може да накра един геймър да играе Maximum Sports Extreme? Много свободно време?
Отчаяние? Задължение (в моя случай:-)? Все пак пазарът бълва игри в астрономически кличества и на никой не му дреме, че и излязло еди какво си и еди що си. Благодарение на това повечето хора седят в кварталното клубче, закопават се пред машината и плескат Counter-Strike.
Единственият начин повече игри да се превръщат в мании е да не се бачка през простото. Примерно един Tony Hawk’s Pro Skter 2 не изпада от нашия Топ 10 вече 7-8 месеца. Така е, когато една игра е направена добре и с любов. А когато едно заглави е посредствено, едва ли някой въобще ще го забележи. Таква е и съдбата на Maximum Sports Extreme. Просто слагам диска в шкафа и го оставям да прашасва завинаги. Осъждам го на изгание :-)))!

Автор: Орлин Широв