Marvel Ultimate Alliance

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 дек. 2006

Атмосферата, която комиксите създават, е неповторима. Не знам как точно постигат този ефект, но предполагам, че дори създателите им не са наясно с това. Факт е обаче, че няма скучен и безличен комикс герой. Може би магическият заряд се крие в предизвикателните светове, ясното разграничаване на изначалното противопоставяне “добро-зло” или пък в харизматичното присъствие на различни метачовеци.

През годините Marvel създадоха вселена, богата и динамична, изпъстрена със стотици различни същества, всяко от които има определено място в нея и играе важна роля в даден момент. Програмистите, работещи в Raven Software, са се потрудили да съберат цялото това богатство в една игра. Интригата, заседнала в основата на Marvel Ultimate Alliance, се заформя успоредно с поредния подъл план на д-р Дуум и неговите нови “приятели”. Епичната битка между силите на Доброто и Злото се завръща на мониторите ни, но този път в нея са хвърлени всички налични сили. Както се казва, картите са сложени на масата. Въпросът сега е дали дефанзивната организация S.H.I.E.L.D, с чието управление са се нагърбили Тони Старк и Ник Фюри, ще успее да се противопостави на наскоро създадения съюз, наречен Masters of Evil, ръководен от самия д-р Дуум. Това зависи само от вас!

Злото никога не спи

Не знам дали безсънието е основният проблем на д-р Дуум или някоя мацка го е изоставила пред олтара, но този “човек” определено акумулира солидно количество агресия в себе си. В опитите си да се отърве от нея, злият гений за пореден път решава да покори цялата галактика. За целта създава Masters of Evil – съюз, в който ще срещнете злодеи от калибъра на the Mandarin, Mephisto, Loki и Galactus, а както и M.O.D.O.K., Fin Fang Foom (любимецът ми, има най-якото име!), Arcade, Grey Gargoyle, Blackheart, Super Skrull и много други. Силите на мрака, поведени от неуравновесения д-р Дуум, нанасят своя изненадващ удар върху хеликъриерът на Ник Фюри. Космическата станция, използвана за щабквартира на дефанзивната организация S.H.I.E.L.D, е ударена лошо и самият ветеран от войната Ник Фюри е принуден да повика на помощ всички “свободни” супергерои. На сигнала се отзовават Spiderman, Wolverine, Captain America и Thor, с които впрочем започвате играта.

Четири било добро число

Срещал съм подобно твърдение някъде из дебелите книги. Е, според мен, не е като седем или три, но пак става. Поне що се отнася до компютърните игри, създадени въз основа на комикси, това число си е направо сакрално. Винаги в тези геймки (или поне в съвременните, които заслужават вниманието ни) можете да управлявате екип от трима плюс един супергерои. Така беше в X-Men Legends II: Rise of Apocalypse, а също и в почти успешната аркадна геймка Fantastic Four. Ситуацията е сходна и в последното творение на Raven Software. На разположение във всеки един момент имаме четирима метачовеци. В титулярния тим попадат тези, които изброих по-горе, но ако не харесвате някой от тях, съвсем скоро след началото на играта ще можете да го замените. Изборът е доста широк и се провежда измежду двадесетина НЕчовеци, които можете да групирате в различни тимове.

Аркаден ролеви стил

Това е основната съставка на Marvel Ultimate Alliance. В общи линии начинът на игра е идентичен с този в предишното комикс заглавие на Raven Software. Бръмчите си напред-назад, млатите купища мутанти, роботи и други подобни изроди, за което, разбира се, получавате възнаграждение, изразено в точки опит и някои други глезотийки. С натрупания експириънс можете да качвате нива. След това да разпределяте спечелените бонуси измежду десетките умения на всеки герой. Да подобрите показателите за количество здраве, мана; възстановяване; издръжливост и т.н. и т.н. Ако не ви се занимава с всичко това, можете да кликнете на опцията за автоматично разпределяне на натрупаните точки и да се отдадете на първичните си инстинкти. Това, впрочем, е добър подход, защото, когато оставите компютъра да изпипва героите ви, той се съобразява с отделните функции на всеки член от екипа и по този начин възможността да се получат известни несъответствия намалява.

Да направим собствен супертийм!

Управлението по традиция е интуитивно и лесно за усвояване. Четири бутона за движение на героите, две атаки – силна и слаба, определен брой специални умения, активиращи се с мишката или с цифрите на клавиатурата и за десерт четири бутона за превключване между отделните участници в дружината ви.

Интересно е, че скоро след началото на играта ще можете да направите свой собствен супергеройски колектив. Селекцията може да се изпълни по два начина. Първият е изключително скучен и се състои в избирането на готов екип като например Fantastic Four. Това решение е до някаква степен мъдро, защото, ако примерно играете с тези четирима персонажи, те ще се допълват идеално и ще сте доста по-опасни за вразите. Ако не си падате по общоприетите неща обаче, то непременно трябва да създадете изцяло свой, авторски супертийм. В процеса на оформянето му ще можете дори да му измислите име, да изберете негов знак, специално превозно средство и т.н. Когато го създадете и започнете да раздавате тупаници наляво-надясно, ще трупате специални точки, на базата на които ще подобрявате уменията на отбора като цяло, освен че ще ъпгрейдвате всеки отделен член индивидуално.

Освен това трябва да знаете, че…

Marvel Ultimate Alliance определено притежава още купища положителни качества, за които не ми остана място да разкажа. Битките могат да се провеждат в три разновидности – във въздуха, на земята и дори под водата. Динамичната бойна система допринася за разнообразието и цялостното усещане. Освен това е запазена възможността за извършване на комбота, а наличието на голям брой специални умения определено обогатява геймплея.

Ще можете да изпробвате различните видове атаки върху задниците на вразите на повече от петнадесет коренно различни територии, разположени в най-отдалечени кътчета на Marvel-ската вселена. Битките ще се провеждат включително на S.H.I.E.L.D-ския хеликъриер, кулата на Тони Старк, подводният свят Атлантис и на редица други вълнуващи локации.

И тъй като мястото ми съвсем свърши, ще ви кажа, че играта е забавна и определено заслужава няколко часа от свободно ви време. Когато я стартирате, сами ще видите всичко, което не успях да поместя в двете странички. Enjoy.

Автор: Асен Георгиев