Mario Strikers Charged

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 сеп. 2007

Всъщност, може би сте играли подобен футбол, в случай че Mario Striker за Game Cube се мъдри във вашата колекция. Ако за пръв път чувате за подобна игра и сте сред щастливите собственици на Wii, значи ви чакат някои от най-забавно прекараните часове пред телевизора. Game Cube изданието с почти идентично име беше сред една от най-популярните спортни игри на 2005-та, при това напълно заслужено. Всъщност да наречеш Mario Strikers Charged спортна игра би било леко преувеличение.

Макар принципно да става въпрос за футбол, приликите се свеждат до факта, че се състезават отбори от няколко участници (в този случай петима), че има врати и че в тях трябва да се вкарват голове. Всичко останало е супер шантав купон в духа на някои от най-безумните (в най-добрия смисъл на тази дума) заглавия на Nintendo до момента. Идеята е проста – реализирайте достатъчно пасове помежду играчите си, за да успеете да “заредите” своя supercharge удар, с който след това да опитате да опънете мрежата на противниковата врата.

Всичко това вероятно би се превърнало в едно не дотам интригуващо занимание, ако не бяха различните футболни стадиони на Mario Strikers Charged. Накратко, те са всичко друго, но не и обичайните затревени правоъгълници. “Терените” този път са осеяни с всевъзможни опасности – от вулканични кратери до електрически мини с високо напрежение. И за да бъде веселбата още по-голяма, от време на време върху главите на участниците се изсипват истински природни бедствия, като например торнадото, повлякло със себе си стадо тревожно мучащи крави.

Макар геймплеят на Mario Strikers Charged да е на светлинни години от реализма на FIFA и PES, играта всъщност предлага почти пълния набор от удари и пасове, които сме свикнали да виждаме в “сериозните” футболни симулатори. Естествено, този път в действие влизат и екстрите на Wii контролера. За да отправите супер удар към противниковата врата, вие трябва да разклатите “дистанционното” на конзолата, а с разтърсване на “нунчаку” контролера можете да попречите на противника на свой ред да опита да порази вратата ви. Както при повечето Wii игри, издадени от Nintendo, управлението и този път е на нужното ниво. Може също спокойно да се каже, че включването на “моушън сенсор” функционалността допълва чудесно и без друго безупречната игрална механика на предишното издание.

Друга интересна новост е свързана с факта, че този път играещият може сам да сформира своя отбор, избирайки от целия наличен списък с “футболисти”. Вероятно ще ви прозвучи несериозно, но ви съветвам да подходите внимателно в окомплектоването на своя тим. Не бих могъл да твърдя това със 100%-ова увереност, но за сравнително малкото време, което имах с играта, ми се стори, че различните комбинации от играчи работят с различен успех.

Това, в което Mario Strikers Charged изостава от своя Game Cube предшественик, безспорно е балансът между отделните играчи. Не е нужно кой знае колко време, за да усетиш, че някои от тях просто вкарват голове по-лесно от останалите. В никакъв случай не става въпрос за проблем, който едва ли не съсипва играта. И все пак след известно време проблемът започва да се усеща сериозно.
И все пак, въпреки че не е събитие от порядъка на това, което Mario Strikers беше за Game Cube, Charged определено е игра, която Wii феновете просто не могат да подминат. Да не говорим, че това е и първата игра за новата конзола на Nintendo, която предлага наистина пълноценен онлайн геймплей.

Автор: Ивелин Иванов