Maple Story

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2006

Някои твърдят, че World of WarCraft била най-популярната масова онлайн ролева игра. Да, ама не! Всъщност тя най-вероятно е просто най-масовата платена онлайн ролева игра. Според последните преброявания на комерсиалните експлоататори Blizzard WoW се предпочита от около 7 милиона геймъри по цял свят. Не трябва да забравяме обаче, че въпросното заглавие струва не малко пари и изисква ежемесечни инвестиции в джобовете на дебелите американски разработчици.

Играта, която ще ви представя в следващите редове, е може би около 7 пъти по-популярна от WoW, не е американска и също толкова зарибяваща. Това не са твърдения, които са базирани на субективните ми вътрешни усещания. Maple Story е ММОRPG, което след година и половина история (по-малко от тази на WoW) вече е спечелило около 50 милиона геймъри по земното кълбо, които играят различните нейни локализирани версии за различни геймплатформи. Нейните почитатели са толкова много, че възрастовият диапазон на феновете е от 12 до 50 годишни. Неазиатският вариант на играта, които се казва MapleStory Global, има около един милион фенове.

Няма да се учудя, ако изобщо не сте чували за Maple Story. Причините за това може да са много, като една от тях със сигурност е фактът, че играта е

абсолютно безплатна

(или поне по-голямата й част). От това следва, че никой няма икономически интерес да популяризира безплатна геймка, която още повече дело на корейци. В интерес на истината, Nexon пускат корейската версия на Maple Story още през 2002 година, като заглавието пожънва мащабни успехи и няколко години по-късно прави премиерата си в Китай, Тайланд, Япония и Европа. Разпространители в различните региони са различни фирми – Wizet , NXGames, Shanda, AsiaSoft и Gamania.
Maple Story е класифицирана в жанра MMORPG, въпреки че според мен спокойно може да бъде наричана и MMOJR (massive multiplayer online jump and run). И докато в заглавия, като Guild Wars и World of WarCraft всички играещи си вярват прекалено много и се вживяват във филма, то в Maple Story графичното оформление е такова, че освен радост и наслада за окото и душата ви, едва ли ще изпитате друго. Графичният стил, в който е решена визията, се казва чиби (chibi) и е добре известен в Корея, като любим на малки и големи.

Чиби стилът

е характерен за много анимационни филмчета, като най-типично за него е размерът на тялото да е равен на размера на главата . Powerpuff Girls са едни от най-популярните представителки на този стил, който вече набира доста популярност дори и извън Корея.

В самото начало на играта трябва да си изберете един от шестте свята, в които се случва действието. След това, от вас се очаква да си направите герой. При започването от значение са само пола, базовите показатели на статистиките и външния вид на човечето ви. Това е така, защото в Maple Story класовите специализации се случват едва след 8-мо/10-то ниво. Дотогава всички играчи се класифицират просто като начинаещи (Beginner class).

След като преминете нужната граница за специализация, можете да изберете една от четирите първични професии, които са на разположение – стрелец, магьосник, крадец и боец. Всяка една от тях дава интересен набор от способности, които можете да подобрявате при качване на ниво. Освен специалните способности, при всяка нова степен получавате и 5 точки, които да разпределите из четирите основни показателя. Те са Сила (STR), Ловкост (DEX), Късмет (LUK) и Интелект (INT). Всеки един от тях е важен за различните професии (така се наричат класовете в Maple Story), като в зависимост от избора ви, трябва да наблегнете на някой от тях.

Едно от доста любопитните неща в корейската геймка е умелото преплитане на фентъзи с реалност и комедия с екшън. В Maple Story нерядко можете да срещнете

крадец-пънкар

магьосник с домашен любимец сиамска котка, стрелец в стил Робин Худ с лятна шапка с козирка, шогун, съпроводен от два фазана, и др.. Разнообразието от оръжия, артефакти, предмети и т.н. също е много голямо, което позволява направата на неизброимо голямо количество различни персонажи.

Не трябва да забравяме и гениалната идея на разработчиците от Nexon да вкарат Cash Shop в Maple Story. Това е единственото нещо, от което корейците правят пари (освен рекламите разбира се), а то, от своя страна, предлага безумно разнообразие от дреболии за играчите. Само от Cash Shop-а например, можете да си купите супертурбомегасилната моторна резачка или дамската чанта на “Кристиан Диор”, която удря с бърза скорост и нанася доста сериозни щети на противниците ви. При положение, че не искате да давате пари, неползването на Cash Shop-а въобще не ви пречи да играете Maple Story без ограничения. Няма да имате никакви проблеми с развитието или преминаването през някои места. Просто корейците са оставили възможност на феновете да решат дали да инвестират пари за гъзарски екстри или не. Е, това ако не е добра идея?

В повечето градове, които са на разположение, освен стандартните магазини за оръжия, отвари и т.н., често можете да срещнете безумни сгради, като

пластична хирургия или фризьорски салон

В подземния град например единственият начин да си закупите колби за лечение и да отпочинете е, като платите 499 месос (така се казва местната валута) за сауна! Ако пък не ви се пътува пеша от град на град, можете просто да хванете такси. Срещу съответната сума, то може да ви закара навсякъде по острова, на които се намирате. VIP такситата пък са само за притежателите на NXCash (кредитите, които се закупуват с истински кеш от cash shop-a), като техните услуги са по-евтини.
Придвижването от остров на остров в Maple Story става подобно на това в WoW, а именно с кораби, цепелини и т.н., които отплават в определено време (през 15 минути). И в корейската геймка, както и в творението на Blizzard, има адски много играчи и затова всичко се случва на 20 различни канала. Не трябва да забравяме, че сървърите за Европа са различни от тези за азиатския свят.

Ето че от унес забравих да кажа няколко думи за противниците, срещу които трябва да се сражавате. В Maple Story няма да може да се биете срещу други играчи, но за сметка на това гадовете, които можете да трепете, са неизброимо много. Зелени желета, малки, средни и големи гъби, охлюви с всякакъв цвят и големина, няколко различни вида дървени пънове, прасета от всякакви породи и видове, крокодили, раци, маймуни, змии, октоподи и т.н.. Общо взето, разнообразието от гадове е толкова голямо, че постоянно ще виждате нови и нови дразнители. Когато ги убивате, в повечето случаи, те ще ви пускат по нещо, я пипало, я шапчица на гъба, я черупка от охлюв. Насъбраните провизии може да се използват както за изпълняване на задачи, поставени от различни NPC-та, така и за производство. Така например стрелците могат да не си купуват стрели, а да ги произвеждат с помощта на майстора Вишъс от дърво и пера.

Истината за Maple Story е, че колкото повече играете, толкова повече се зарибявате. Играта е доста свежа и всеки път когато я пускам, ме връща в добрите стари години от епохата на Commander Keen, Jill of the Jungle, Duke Nukem 2D и други златни jump and run-ове. Сигурен съм, че и вие ще се зарибите нечовешки по Maple Story, затова отивайте на www.mapleglobal.com и я сваляйте.

Автор: Орлин Широв