Majesty – The Northern Expansion

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Миналата година играта Majesty – The Fantasy Kingdom Sim беше един чудесен пример как се прави оригинална стратегия в реално време. Очакванията за нея бяха противоречиви. От една страна се твърдеше, че тя ще е поредната глупост, която не заслужава внимание. От друга обаче, имаше и хора, които гледаха доста по-оптимистично. С появата й стана ясно, че това е наистина добре измислено заглавие. Идеята да се превъплатите в крал (или кралица), който наблюдава кралството си и убеждава своите войниците да се бият като предлага определена сума за главата на някое чудовище, в доста любопитна. Ето че сега излезе и експанжън, който е тук, за да ни прехвърли отново на фантастичните територии на Majesty, но този път с известна доза снежен привкус. Затова няма да е лошо да се облечете малко по-топло и да се отправите на поход към северните земи на Ардания.

В The Northern Expansion ще откриете по много от всичко, което направи Majesty така известна и интригуваща. Като цяло геймплейят се е запазил, няма коренни промени и тъй като това е експанжън, не е необходимо да ви занимавам с подробности около начина на игра. Само ще ви обясня набързо за какво става въпрос. Това, което отличава тази игра от повечето стратегии в реално време, е липсата на пряк контрол над подчинените и бойните единици. Разбира се, може да привлечете вниманието им със съответната сума. Основният “екшън” се завърта около вашия замък – строите много сгради, имате доста ъпгрейди и изобилие от чудовища за убиване. Отново трябва да преминете над двайсет мисии, някои от тях скрити (те ще се откриват с течение на играта), а целите в тях изобщо не страдат от разнообразие.

С течение на играта се забелязва, че има няколко нови постройки. Ще се спра над всяка от тях по отделно и ще обясня на кратко функциите им. Чрез посолството (Embassy) можете да извиквате героите си от други земи, в която и да е гилдия. В мултиплейър-режим пък тази сграда позволява на играчите да си обменят информация за разкритите територии. Друга и според мене много интересна нова сграда е Mausoleum. Няма начин да не сте се чувствали адски гадно, когато някой ваш супер герой се срещне лице в лице със смъртта. Е, тази сграда има малко некромански функции – срещу известна сума злато връща който и да е герой обратно към живота. Както е казано – каквото не става с пари, става с много пари. И тук това правило важи с пълна сила – сумата, която трябва да заплатите, е доста соленичка, но често такива крайни мерки могат да ви измъкнат от доста напечени ситуации.

Естествено, въпросната сграда не може да няма и някои доста неприятни недостатъци. Когато ви я унищожат, в кралството започват да пъплят цели орди от мъртъвци, който искат само едно – да ви превърнат в себеподобни.

Друга нова сграда е магическият базар (Magic Bazaar). От него вашите герои могат да пазаруват най-различни специални предмети. Подобно на обикновения пазар, тази сграда се ъпгрейдва три пъти. А ето и списък на стоките, който се предлагат в него – Invisibility Brew (отвара за невидимост), Fire Balm (чрез него метателните оръжия нанасят повече поражения), Elixir of Regeneration (героите ви възстановяват кръвта си по-бързо), Shapeshift Tincture (хората ви придобиват умение да променят облика си), Tonic of Speed (тонизираща напитка за бързина) и Potion of Dirgo Strength (увеличава силата).

За улеснение на играча авторите са въвели сградата Hall of Champions, която съдържа списък на всички убити чудовища. От нея може да определяте съответна награда за главата на различните видове същества. Друга нова и любопитна постройка е Sorcerer’s Abode, благодарение на която можете да изследвате още няколко магии. Първата от тях е chain lighting – удобна срещу по-голяма група чудовища, тъй като верижно нанася демидж. Друго интересно заклинание е change of heart – връща в боя уплашените герои или отнема куража на надъханите за битка душмани. Frost field е магия, заграждаща вашите хора със специален щит, който наранява осмелилите се да стоят наблизо чудовища. Еarthquake е мощно вълшебство, което засяга доста широк периметър и поразява предимно сградите. Функцията Dismiss пък е нещо като телепорт за героите ви, но мястото не се определя от вас, за разлика от магията gate, която ви позволява да решавате къде да се пренесе вашият човек. Последната нова сграда е така нареченият outpost. В кризисни моменти тази постройка замества главния ви замък. В нея героите могат и да си почиват. 

Толкова за новите сгради. Това са подобренията, предвидени за ваше улеснение, но не забравяйте, че и злото не трябва да остава по-назад. Въведени са куп нови и уникални чудовища, които да поддържат вашето лошо настроение. При положение, че се биете на север, няма как да не попаднете на може би най-силното чудовище – небезизвестният Снежен човек или Йети :-). С него определено ще си имате големи проблеми. Бях останал с впечатлението, че гоблините не са от най-умните същества. Е, Goblin Overlord-а опровергава тази моя теза. В Majesty този тип зверове са доста умни и знаят как да се защитават. Не знам за вас, но аз винаги се дразнех от досадните медузи, които се разхождат из постройките ми. Специално за мене авторите са измислили чудовището Greater Gorgon, което допълнително усложнява живота ми, като прави магия за викане на още медузи.

Това са само малка част от новите чудовища. Не мога да се спра над всяко поотделно, но дори и да го направя, това ще ви развали удоволствието от играта.

Мултиплейърът и freestyle-играта също са претърпели някои промени. Например на очи се набива Build Tree Editor-а, с помощта на когото може да ограничавате достъпа до определени сгради, което от своя страна прави интригата много по-голяма.  Увеличена е и горната граница на времето за оцеляване – от 365 до 9999 дни. Нова опция е възможността да сваляте от Интернет допълнителни куестове, което удължава живота на играта. Ще ги намерите на адрес – www.cyberlore.com/Majesty/index.htm
Въобще Majesty – The Northern Expansion не е за пропускане. Предстоят ви доста безсънни нощи пред компютъра, преди да завладеете всички северни територии и да се справите с ужасяващите чудовища.

Автор: Владимир Тодоров