Madden NFL 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 сеп. 2007

Поосвежете спортното си ежедневие

Въпреки че не е от най-известните в България, поредицата Madden NFL има история, на която биха завидели и най-големите геймсветила в спортния жанр. Едва ли са много игрите, които могат да се похвалят с близо 18-годишна история и над 58 млн. продадени копия. Само от последната част – Madden NFL 07 – са разпространени над 7 млн. бройки в Северна Америка. Всичко това говори за две неща: този спорт има много фенове (макари и основно на друг континент), така че поредицата си заслужава поне малка част от нашето внимание.

Сложно управление

Има няколко основни неща, които задължително трябва да знаете за играта, преди да решите, че ще отделите малко средства от скромния си бюджет, за да я закупите. На първо място: тя не е никак лесна. Управлението се извършва посредством множество бутони или с комбинация между мишка и клавиатура, която честно казано не е много удачна. Като добавим и факта, че по всяка вероятност нямате идея от правилата на този вид “футбол”, времето за адаптация в света на Madden NFL 08 никак няма да е малко. Това обаче едва ли би притъпило устрема на един истински геймър, който жадува за нови спортни предизвикателства.

Преди да започнете първия си мач, ще изминат поне няколко часа, докато разгледате играта отвсякъде, както се казва. Не че менютата са неразбираеми – просто съдържанието им е обемисто. Освен стандартните възможности за разцъкване на мачове и турнири, в играта можете да създавате свои играчи, отбори и – забележете – да извайвате футболни фенове! Не знам за вас, но на мен тази идея ми допадна адски много и загубих поне половин час, за да моделирам перфектния запалянко.

Mini Camp режима рулира

Madden NFL 08 предлага редица нововъведения в геймплея и разнообразни режими на игра. С последните обаче едва ли ще ви изненадам много. На първо място има Franchise режим, в който управлявате цял отбор. NFL Superstar Hal of Fame пък си е жив мениджър – като трябва да се грижите дори за външния си вид – прическа, татуировки, за известността ви в обществото и т.н. Разбира се, в играта присъства и Practice режим, където можете да поосвежите позабравените си умения или, ако за пръв път се сблъсквате със заглавието, да изградите своите животоспасяващи навици. И най-вече да се опитате да запомните клавишите, които са ви нужни, за да успеете да отбележите първия си страйк.

Като че ли един от най-свежите режими обаче е Mini Camp, в който ще се изправите срещу редица забавни миниигри – ще целите чучела с топки, ще ритате на воля, опитвайки се да улучите зададена цел и т.н.

Новата “оръжейна система”

Нововъведенията в геймплея добавят най-вече тактически възможности. Готино хрумване е “оръжейната система”, която показва кой от вашите и противниковите играчи, какви “оръжия” притежава. Или – казано на разбираем език – след натискане на бутона “А” около някои от играчите се появяват кръгчета, запълнени с различни илюстрации – те сигнализират за качествата на притежателите им. Това, в комбинация с новите стратегии, редуцираните анимации и всички останали дребни иновации, определено подобрява цялостното усещане от играта. Може би единственото леко неприятно нещо си остава трудното свикване с управлението. Но пък то се компенсира от фъна, който ще си докарате впоследствие.

Автор: Асен Георгиев