MacAirM1 – Ревю – PC Mania

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

MacBook Air M1

Apple MacBook Air с M1 грабва представата ви за MacBook Air и я захвърля в кошчето за боклук. От Apple са запазили емблематичния дизайн, но M1 чипа го прави много по-мощен и по-способен от всякога. С този лаптоп започва нова ера за MacBook Air!

Като нов потребител на MacBook Air M1, съм щастлив да кажа, че този модел предлага сериозни подобрения в техническо отношение и много повече часове батерия спрямо своите предшественици. Въпреки че Apple обявиха новия си модел „Macbook Air M2” смятам, че M1 е по – добрия избор за повечето хора и ще Ви разкажа подробно ЗАЩО в предстоящото видео.

Все още много от приложенията не са добре оптимизирани за новия чип. След като разработчиците направят native версии за техните програми този компютър ще работи още по-бързо.

В това ревю не само ще противопоставя M1 MacBook Air срещу най-добрите Windows лаптопи, но и с базирания на Intel MacBook Air, пуснат миналата година, за да покажа колко много се е променил (или не се е). Ще видим.

Цена

Може да намерите MacBook Air M1 на цена от 1800 лева в България. Този модел има 8-ядрен CPU и 7-ядрен GPU, 8GB RAM и 256GB SSD, като можете да го ъпгрейднете до 16GB RAM и 2TB, но за доста солидна сума за всеки ъпгрейд. Това, което направих аз и препоръчвам на всеки с лимитиран бюджет, е да си вземе базовия модел и отделно да си закупи външно SSD. По този начин ще имате много повече сторидж за много по-малко пари с единствения минус, че като искате да го използвате трябва да го носите със себе си.

Производителност

Производителността на 8GB версията е феноменална. Отворих 10 различни приложения – играх Майнкрафт, докато на заден фон вървеше клипче в Ютуб, експортваше се клипче в Premier Pro, вървеше музика в Spotify + някои от ситемните приложения на Apple бяха отворени. През това време лаптопа вървеше все едно тези неща за него са детска игра. Нямаше и един момент, в който да зацикли.

Усещането за MacBook Air M1 е сякаш е идентичен, ако не и по- бърз от всички скъпи Intel предшественици. Този компютър няма в заглавието си думата Pro, обаче е по-тънък, по-лек от М1 Pro и успява да докара същата продуктивност.

Нека да видим как това се отразява в бенчмарковете – и ще отбележа, че не всички наши тестове са направени с Native версии на приложения, а с версиите на Intel, които не са оптимизирани за M1.

Air отбеляза 5962 в многоядрен тест Geekbench 5.1 (Intel), което означава, че на хартия победи M1 MacBook Pro, който изкара 5925. Без проблем победи и ZenBook 13 и XPS 13 с близо 1000 точки, което е много, тъй като те се смятат за негови конкурентни Windows лаптопи. Старият процесор Intel MacBook Air Y-серия Intel събра само 2738.

В нашия тест за видео конвертиране на Handbrake (Native), който транскодира 4K видео в 1080p, MacBook Air завърши теста за 9 минути и 15 секунди, а MacBoок Pro за 9:13. Тези времена заличават тези на ZenBook 13 (17:51) и XPS 13 (18:22), както и времето 27:10 на Intel MacBook Air.

Apple обеща два пъти по-бърза скорост на SSD-то и това беше доказано. 256GB SSD в MacBook Air, коeто тествахме, достигна скорост на четене от 2692 MBps в Black Magic Disk Speed Test, което буквално е повече от два пъти скоростта на четене от 1301,9 MBps от Intel MacBook Air.

 Всички тези тестове показват защо според мен това е най – добрият лаптоп на пазара със съотношение цена/продуктивност.

Батерия

Apple обявиха, че новият M1 чип ще даде възможността за целодневно ползване на батерията без нужда от зареждане. Компанията определено удържа на думата си. Всички лаптопи са тествани при ползване на различно съдържание в браузъра като светлината на екрана е настроена на 150 нита. MacBook Air М1 издържа епичните 14 часа и 41 минути, докато MacBooк Pro М1 достигна 16:32! Така де победиха ZenBook 13 (13:47) и XPS 13 (11:07). Интелският MacBook Air беше поставен на колене с неговите 9 часа и 31 минути. Скокът в батерията е огромен в сравнение с предишната генерация и съм изключително изненадан от тези резултати.

Графики

Този MacBook разполага с 8-ядрен графичен процесор и смятам, че ще промени представите на всеки геймър. Започнах с Minecraft, тъй като е лека игра и исках да видя как ще върви на тази машина. Предварително трябва да кажа, че изтеглих и мода Sodium, който малко или много бууства fps-са. Също така играх на 2560×1600 пиксела резолюция, максимални графични настройки и на 15 чънка. Успя да поддържа 170Fps на новата 1.19 версия. A на 1.8 в сървъра Hypixel достигна в един момент 600Fps и в нито един момент не падна под 230 fps. Знам, че Minecraft не е най- взискателната игра по отношение на графическа сила, но тези цифри са изумителни за толкова тънък лаптоп, който не е предвиден да се ползва за игри. Пробвах и игри като Bioshock 2 Remastered, Dying Light, Nba 2k22 Arcade и Rise of the Tomb Raider. Тествах всички игри на максимални графики и познайте какво? Мака успя да се справи с всички без дори да се нагрее! Имаше моменти, в които малко се мъчеше, но те по никакъв начин не развалиха удоволствието от играта.

Освен с игрите, той се справя повече от перфектно с видео обработка, обработка на снимки, програмиране и каквото още се сетите. Това видео е обработено на него и работата беше истинско удоволствие. Предишният ми лаптоп разполагаше с GTX1050ti, 16Gb RAM и Intel Core I7 8 генерация. Изумен съм от факта, че този MacBook Air тежи 4 пъти по-малко, батерията му издържа близо 10 пъти повече, справя се по- добре с игри и обработка докато има тази типична за Apple тънка и лека структура.

Минуса, който трябва да отбележа обаче, е че не много програми и игри са налични за него, а тези които са налични не са добре оптимизирани за новия чип. За да използвам програми и игри налични само за Windows трябваше да изтегля софтуер на име “Parallels”, за да имам достъп до тях.

Камера

Исках Apple да даде на своите MacBooks камера с по-висока резолюция ,но те намериха друг начин да подобрят Макбуците за ерата на видео срещите. Чипът M1 разполага със сигнален процесор, който ви кара да изглеждате по-добре по няколко начина. На хартия разполага с 720p камера. Не е нищо особено, но лично според мен качеството е напълно приемливо и достатъчно.

Дизайн

MacBook Air M1 изглежда по същия начин като неговото Intel копие с единствената разлика, че за същата цена предлага много повече. Има алуминиев корпус с лъскаво лого. В по-голямата си част прилича на всеки един друг MacBook, което според мен е страхотно. Тежи 1кг и 200 грама и като го държите наистина се чувства все едно държите въздух, което потвърждава името на модела „Air’.

Екранът му е 2560×1600 резолюция, 13.3 инча и 60 херца опресняване на дисплея. Изглежда страхотно и ще свърши работа дори и на хора, които работят с точни цветове.

Клавиатурата използва новите „scissor switches“, които предлагат отличен travel на бутоните. Тракпада е голям и все още е един от най-добрите в индустрията.

Високоговорителите са отстрани на клавиатурата и предлагат впечатляваща дълбочина предвид елегантното шаси, в което се намират, а в горния десен ъгъл на клавиатурата има сензор за пръстови отпечатъци TouchID за отключване на устройството или използване на Apple Pay.

Портовете за жалост не са много. Разполага само с 2 USB-C порта и един за слушалки. Със сигурност ще трябва да си купите док, ако искате да използвате каквито и да е външни устройства.

Apple продава MacBook Air в златисто, сребристо и космическо сиво, но лично за мен космическото сиво изгледа най-добре.

Заключение

Този MacBook Air M1 преглед показа, че неговата невероятна издръжливост и шокиращо добрата скорост се комбинират, за да издигнат MacBook Air до нови висоти. Само ако имаше още няколко порта и по-малка рамка, новият MacBook Air можеше да бъде перфектен. Това за момента е моя любим лаптоп на пазара и го препоръчвам на всеки един, който се нуждае от бърза, лека и издръжлива машина.