Luxury Liner Tycoon

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 мар. 2004

Незнайно защо, но точно в този момент се сещам за един от любимите си идиоми в английския език: “It rains cats and dogs”. Ще ви го преведа дословно, макар и с леко перифразиране, което да отговаря на любимия ми жанр: “валят тайкуни”. Освен че си поиграх на школски директор, този месец застанах начело и на един мно-о-ого голям лайнер за трансокеански пътешествия. И ако не ми се беше случило едно сходно, ама адски сходно, приключение преди около осем месеца с излизането на Cruise Ship Tycoon, щях да раздавам своя възторг с пълни шепи. Но от уважение към разработчици и непредубедени читатели, ще игнорирам субективизма си и усещането, че пак някой е направил

copy и после paste

в резултат на което се е появило “оригинално” заглавие, и ще ви преведа през морета и океани…

И така вие сте собственик на кораб или по-точно – на един голям и разкошен лайнер (ако не друго, то поне тая дума звучи по-луксозно), с който решавате, че ще започнете да изкарвате пари. Но не чрез пиратстване надлъж и на шир из безбрежния океан (за жалост на някои), а развличайки жадни за емоции туристи, като им показвате прочулите се със своя блясък и екзотика райски местности на планетата. Но дори докато трае въпросното пътешествие, пасажерите трябва да се чувстват комфортно и да не скучаят. Вие сте този, който определя настроението им посредством прилагането на инструментариума за създаване на удобства, който, уви, е доста постен. Дори беден. Докато пътуват, пътниците ще могат да се веселят в казино или в дискотека, да хапват пица или снакс, да играят мини-голф и да добиват тен в соларно студио. Или пък да гледат с телескоп какво се случва на срамно голия морски хоризонт.

Еднa чайка да бяха сложили поне…

От вас зависи дали по време на престоите ще оставите поверените ви хора да обикалят магазини на воля (за жалост на вашето луксозно корабче няма такива), да дегустират местната кухня или да обикалят забележителности по групи. Това е и времето, в което може да правите промени по вашия плавателен съд – да смените боята, да пренаредите декорите (масички, пейки, табели или палми в саксии), да добавите нови каюти или каквото още се налага по ваша преценка и в зависимост от конкретната ситуация. Когато сте в открито море, подобна дейност е немислима. Но пък това е времето за размисъл дали да не повишите ранга на капитана или да преквалифицирате обслужващия персонал. Защото пороят от недоволство ще се изсипе като вълна 9 бала, ако има пасажери, не харесали обслужването или условията, в които сте ги поставили.
Global Star Software са направили и кампании, и опция за свободно развитие. Но както вече споменах, възможностите на играта са ограничени. И за заблуда на потребителя интерфейсът е украсен с пъстроцветни панели с всевъзможна информация, по-голямата част от която ви се поднася и от някой друг прозорец (или пък естеството й не представлява интерес за вас). Това, което ви интересува е следното – трябва да да знаете преди всичко къде са слабите ви места, за да поработите върху тяхното коригиране. В противен случай никой няма да иска да се разхожда с вашата лодка и впоследствие тя ще потънете

на дъното на финансовия океан

Като цяло Luxury Liner Tycoon е бледо копие на Cruise Ship Tycoon. Графиката е демоде, къщичките по пристанищата са еднакви независимо дали сте в Маями или в Италия. Навигацията е абсолютно морално остаряла. Как ви се струва да играете без зуум? Това го бях забравил. Казано накратко – непрекъснатото усещане за deja vu като ме направи изключително подозрителен към всякакви плавателни средства и свързаните с тях симулации, целящи превръщането им в носещо се по водите парче от рая и дойна крава за пари.

Автор: Васко Чаворски