Lost: Via Domus

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 мар. 2008

Lost е игра по нашумелия сериал „Изгубени“, излъчван в България по AXN и НОВА ТВ. Сюжетът й се припокрива достоверно с този на филма, който проследява живота на група хора, оцелели в самолетна катастрофа при полет от Сидни до Лос Анджелис. От общо 324 пътници на борда, 71 се спасяват. Героите попадат на мистериозен тропически остров в южната част на Тихия океан и първоначално, след преживяния ужас, се окопитват. Те търсят начин да оцелеят във враждебната среда, която макар и богата на храна, особено на плодове и риба, крие неподозирани опасности. Оказва се, че островът е обитаем и то не от канибали, а от съвременни хора, които никак не са доволни от идването на крушенците. Тези хора, наречени „другите“, имат мистериозна история, която, както се оказва впоследствие, е добре оплетена с миналото и бъдещето и на нашите оцелели.

Играта започва с падането на авиолайнера. Вие се озовавате в някаква гора, лежащ безпомощно. Първото, с което ще се срещнете, е суперготината мацка Кейт Остин, която е осъдена за убийство, но както ще се окаже, далеч не е някаква зла кучка. Разговаряйки с нея, ще се ориентирате в ситуацията. Това, което ме учуди е, че героят, с който ще играете, всъщност не е от сериала „Изгубени“ или поне не се появил още. Първоначално го помислих за Джак Шепърд. Тъкмо щях да оплюя художниците, когато разбрах, че това не е нито всеможещия доктор, нито гадняра Джеймс, нито манекена Буун, нито наркоманчето Чарли, нито Дезмънд… С това белите млади мъже с нормално телосложение, известни ми от телевизионния екран, се изчерпваха. Следователно това трябваше да е приумица на разработчиците, която не ми беше много по вкуса, но трябваше да я преглътна.

Името на героя, с който ще играете, е Елиът Маслоу. Той е фотожурналист,

изгубил паметта си

при катастрофата. По време на играта ще подреждате парченца от миналото на Елиът, който, когато вижда определени хора, обикновено не може да си спомни откъде ги познава. След това играта ви праща в миналото, където сте се срещали с тях. В тези моменти ви се предоставя скъсана снимка, която вие сте заснели навремето, но сега трябва да я възстановите, като направите нова на същото място, но така, че да съвпада с повредената. По този начин успявате да си спомните изгубения момент.

Играта започна направо с Елиът и без предистория. Геймплеят включва Resident Evil стил на действие, куестове и разрешаване на загадки. Ще има и флешбек – кратки моменти от миналото, които подсказват предишни случи. Тези моменти са подобни на историите извън острова във всяка серия на филма. Комбинирани с амнезията на Елиът, тези кадри разкриват истината както за играча, така и за самия главен герой.

Времето, в което се развива играта, съвпада с първите 70 дни на сериала. Ще изследвате места, като плажния лагер, тъмната територия, черната скала и т.н. Разбира се, играчът се среща с и другите главните герои от сериала освен с Кейт. Елиът трябва да избягва чудовището, което изглежда като черен дим. На два пъти то ме уби, защото бях непредпазлив, но хубавото е, че сейвът все пак е автоматичен след всяко ниво и не трябваше да започвам всичко отначало. Търгуването с другите персонажи и снимането с фотоапарата са също част от играта.
Lost: Via Domus е

разделена на 7 епизода

като сценарият на всеки от тях е направен от истинските продуценти на Изгубени – Деймън Линделоф и Карлтън Кюс.

Изненадата ми обаче беше пълна, когато установих, че освен с Елиът, в играта ви ще присъстват още три нови персонажа. Първият е Лиза, която е репортер. Преди катастрофата е имала кратка афера с Елиът, докато е работела с него по някакъв голям случай. Тя е загинала преди началото на играта. Зоран Саво е президент на изследователски институт и поради хуманитарната си работа е провъзгласен за посланик на добра воля на мира и толерантността на Международния съюз. Той е на дипломатическа мисия, за да дава гласност на поправката към международния документ за правата на човека, подписан от 50 нации. Биди Айс пък е един от лоялните бодигардове на Зоран Саво. Той е с него от началото. Първо е бил въвлечен в нелегална търговия с оръжия, преди Саво да го потърси, за да участва като къртица в криминалния свят. С времето е станал дясната ръка на своя благодетел, като му осигурява постоянна охрана. В замяна Саво е главният му източник на доходи.

Бях приятно изненадан, че гласовете на Бен, Сън, Дезмънд, Клер и други са озвучени от истинските актьори – Майкъл Емерсън, Юнджин Ким, Хенри Ян Къзик и т.н., но минус е, че разработчиците не са успели да привлекат към играта целия екип от участници. Точно към това са насочени и много от критиките към тях в чуждата геймпреса.

На мен обаче играта ми допадна. Хубаво е, че можете да търгувате и да се сдобивате с различни артефакти. Има тръпка, особено когато един костюмар ви спуква от бой на плажа, без да ви се представи. Но нека не разкривам повече сюжета на играта, за да не ям аз бой от някой гневен фен. 🙂

Големият финал на “Изгубени” ще бъде излъчен през 2010 година, като продуцентите го

определят като шокиращ

Чудно ми е дали е шокиращ и краят на играта, до който не успях да достигна преди завършването на тази статия. По-вероятно не е, защото не видях възторжени отзиви по форумите. Факт е, че световната геймпреса се отнася доста резервирано към играта. Действително Ubisoft са фирма, от която може да се очаква повече. За съжаление забелязваме една тенденция продуктите, правени по филми, да не са направени с всичките възможности, които съвременните технологии позволяват, а също така сюжетът им да е някак неувлекателен и сглобен набързо. В същото време игри, които не лежат върху старите лаври на телевизионен или кино хит, често са много по-сполучливи и завладяващи. Това явление ми напомня на феномена при филмирането на книги. Рядко в киносалона можеш да изпиташ същите вълнения и тръпка, както при прочитането на историята от книга.

В заключение, сред плюсовете на играта са и че тя е разработена и за мобилен телефон. Така че „изгубените“ вече се намират лесно – и по телевизията, и на компа, и на джиесема – въпрос на свободно време. 🙂

Автор: Свилен Енев