Lost Planet: Extreme Conditions Colonies Ed.

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Като работещ човек, аз малко или много съм се научил да ценя парите си. Не бих казал, че ги обичам, но изпитвам известна привързаност към тях. Именно по тази причина никак не обичам, когато се опитват да ми ги измъкнат с номера. А играта с необичайно дългото име Lost Planet: Extreme Conditions Colonies Edition се опитва да направи точно това.

Какво получаваме за парите си?

Краткият отговор е: нищо. Дългият отговор е: не достатъчно. Просто това си е старият Lost Planet с добавени няколко дреболии тук-там. Проблемът е, че вместо да ги пуснат като безплатен addon, както си му е редът, от Capcom се опитват да ни издоят с още 29.99 зелени гущерчета.

Да видим какво предлага Колониалното издание. Самостоятелната кампания си е останала напълно непроменена, ако не броим възможността да играете и от първо лице. Йеей. Ако сте забравили, в нея ставаше въпрос за войната между хората и насекомите Акрид на заледената планета E.D.N III. По принцип на нея не могат да живеят хора, защото е твърде студено, но в телата на буболечките се съдържа специална термална енергия, която помага на крехките човешки тела да преодолеят температурния шок. Разбира се, Акридите не са особено въодушевени от идеята разни двукраки да им бърникат из телата, което създава известни идеологически различия.

Все пак са добавени няколко нови режима за солова игра, с които да оправдаете финансовата инвестиция в Colonies Ed. В един от тях минавате оригиналните нива с цел събиране на най-много точки, във втория минавате оригиналните нива за максимално кратко време, а в третия не минавате оригиналните нива, а само поредица от босове. Ако това ви се вижда достатъчно, значи ще харесате играта. Оригиналната Lost Planet беше доста добра, ако ще и малко тежичка заради кофти портване от Xbox. Но не виждам какво ви пречи да вземете старата джитка, да си намерите един хронометър и да играете за време, без да давате допълнително пари…

Неприятно е и това, че продължението е несъвместимо с оригинала, което значи, че няма да можете да ползвате старите си запазени игри. Но както и да е, набутали сте се да си вземете една игра два пъти, най-добре си я изиграйте цялата.

На мултиплейър фронта

Към играта са добавени още няколко карти и модели за бой в мрежа, както и десет нови оръжия. И тук имаме различни режими на игра, от които най-интересен ми се вижда Akrid Hunter. В него някои от играчите влизат в черупките на Акридите и започват да избиват различните хомосапиенси, изпречили се на пътя им. Несъвместимостта обаче хвърля сянка и в тази област – притежателите на Colonies Edition не могат да играят срещу тези, които ползват оригинала. Това довежда до неприятно разделение на феновете на две части.

От друга страна обаче, притежателите на РС версията могат да се изправят срещу своите Xbox 360 събратя. Тук обаче отново има уловка, в която са замесени дългите пипала на алчността – това изисква Gold Windows Live account, който се плаща. Това означава, че ако не кихнете допълнително $$$ и на компанията на чичо Бил Гейтс, на практика изобщо не можете да биете в мрежа, защото желаещи да играят онлайн единствено с РС-та просто няма. А ако се махне мултиплейър частта, Colonies Edition се превръща просто в един адски скъп DVD диск и нищо повече.

Не виждам съществена причина да се сдобиете с копие от това разширение. Ако ви се играе Lost Planet – играйте оригинала, съществена разлика няма да намерите.

Автор: Пламен Димитров