London Thames Racer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Думата “рейсинг” в заглавието е крайно подвеждаща. Ако се надявате да срещнете пореден автосимулатор или вълнуващо каране по класически писти, изоставени улици или какъвто и да е друг терен, ще останете леко изненадани. Играта London Thames Racing представлява симулатор на съревнование с моторни лодки.

Съвсем честно искам да си призная, че изпитах известно разочарование, когато разбрах каква игра ме очаква. Всъщност не бях прав. Този вид състезания не срещат особено голяма отклик от страна на разработчиците. Това явно е продиктувано и от донякъде консервативните предпочитания на почитателите на рейсинг-симулации.
За сметка на това подобни заглавия срещат голяма подкрепа от производителите на конзоли, тъй като те предлагат две много основни неща, типични за телевизионните игри – бързо и лесно удоволствие от геймплея, комбинирано със солидна порция патаклама. Но къде остана комплексността?!

Lomdon Thames Racing все повече ме кара да си мисля, че
произходът й е строго конзолен. Защо ли? Ами много просто – качеството на графиката не е убийствено, за сметка на това управлението е доста усложнено и определено предполага бързи реакции с палците и показалците, демек – натискайте геймпада, докато се счупи…

Това в никакъв случай не е лошо качество. Всъщност играта е страшно забавна и без да се усетя прекарах от раз пред нея пет часа, опитвайки се да маневрирам из тесните канали с доста неуправляемите лодки (явно нарочно направени така).

За какво всъщност става въпрос в тази игра? Става дума за състезание с моторници, скутери и салове (буквално) из лондонските, амстердамските и венецианските канали. Както е известно, това са градове, построени в близост, дори върху водни площи и имат добре развита мрежа от водни пътища. Тази плетеница от канали и каналчета осигурява пренос на товари, турове с корабчета и, в нашия скромен случай,

трасета за бурни състезания
 
В началото на играта можете да изберете между няколко типа персонажи и лодки като всеки от тях има своите специфични качества. Следващият ви избор се отнася до “пистата”, пардон, канала, където ще се състезавате. Интересното е, че каналните системи в различните градове са разделени на няколко части, т.е. всеки път карате по различни трасета. Всеки канал си има своите особености. Така например един ще бъде тесен и с гадни завои, следващият вече като нищо предлага огромни пространства, в които можете да изпитате силата на вашата лодка и мощността на нейния двигател.

Играта предлага няколко модуса за каране – single race, championship и sightseeing. Както сами разбирате, няма нищо по-различно от коя да е друга рейсинг-игра. Изборът между отделните опции се осъществява единствено и само с клавиатурата и все повече се замислям за конзолното минало на това заглавие…

Веднъж стъпили на водния паркет, очаква ви изненада. Всеки, който някога през живота си се е качвал на онези малки, кръгли и сравнително неуправляеми неща в Южния парк, състоящи се от акумулатор и стара автомобилна гума, ще усети познатото потръпване на пръстите и притока на адреналин – лодките в играта са също толкова безконтролни и своеволни. Когато командвате вашата моторна черупка, следвайте едно единствено златно правило:

не й давайте шанс да се върти!

След като се справите с управлението и се впуснете в състезанието, ще откриете още една изненада – вие не просто се състезавате, но можете и да правите мръсотии на противниците си. За целта използвате пръснатите по трасето бонуси – мини, торпеда, самонасочващи се ракети, турбо, трамплини… Забавни нещица, които обаче по скромното ми мнение създават абсолютно еднакви проблеми.

London Thames Racing е доста забавна игра, но, уви, не предлага абсолютно нищо ново като геймплей. Единствената разлика, в сравнение с което и да е друго заглавие, са лодките. Но пък дали затова си струва правенето на цяла една игра ?!

Автор: Александър Бойчев