LMA Manager 2007

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2006

В повечето жанрове има поне по няколко равностойни игри, които всеки геймър би могъл да разцъка – сред стратегиите това са сериите на Age of Empires и Empire Earth, при шутърите можете да избирате между Counter Strike, F.E.A.R и много други, и т.н. И все пак повечето геймъри добре знаят, че футболните мениджъри представляват една изключително малка ниша в обширния свят на игрите, която вече десетилетие е доминирана от вече легендарната Championship Manager и продължението й Football Manager, чиято последна версия се очаква в края на октомври. Ето защо всеки нов опит да се разбие монопола на гореспоменатата игра се посреща с голяма доза надежда и очакване.

Предсезонна подготовка

В случая с LMA Manager 2007 наистина имаше всички основания очакванията да са големи. Поредицата е непозната на РС геймърите, но с успех съществува отдавна в конзолен вариант. Тази година Codemasters за пръв път решиха да пуснат версия и за компютър, което накара милионите кандидат-мениджъри за пореден път да затаят дъх и да се запитат дали най-сетне и те ще могат да се насладят на малко разнообразие. Колкото и да ми се иска да закимам утвърдително, отговорът за пореден път е: „не”.

Не ме разбирайте погрешно – играта е добре изпипана, базата данни с играчи и отбори е по-голяма от предишните версии, има и някои интересни опции. От самото начало ми допадна идеята да си създадеш собствен мениджър и то съвсем буквално. Благодарение на графичния редактор можете да изберете облеклото му – стилен като английски джентълмен или с анцуг а ла „Димитър Пенев”. Можете да променяте цвета на кожата, на очите, на косата и т.н. Изборът въобще не е маловажен, защото после ще гледате редовно вашето творение по време на мачовете или в новините.

След като създадете героя си по ваш образ и подобие, минавате към избор на отбор. Разнообразието не е много голямо за разлика от това във Football Manager, но са представени всички по-силни първенства в Европа. Все пак, онези от вас, които биха искали да повторят успехите на Левски в Шампионската лига или да създадат футболна династия в Австралия например, ще бъдат разочаровани.

Първият съдийски сигнал

Попадайки в основното меню, веднага се набиват на очи асоциации с игрите от поредицата Total Club Manager – много менюта, подменюта, безкрайни опции и малко игра. За щастие, безсмислени и ненужни опции като тази да наемете частен учител на някои талантлив играч от детската школа на отбора, който не върви добре в училище, няма. Въпреки това съществуват много неща, които просто не ви вълнуват, а не са ви дадени възможности да направите други действия, които са неизменна част от ежедневието на един мениджър.

Когато всичко е готово, отивате в менюто за мач. Там има само две опции – да изгледате срещата или да видите само резултата. При първия вариант играта ви пренася в един доста ръбат свят, бледо наподобяващ FIFA. Разбира се, графиката е в пъти по-добра от малките кръгчета, които подскачат нагоре-надолу по екрана във Football Manager, но пък така или иначе визуалните ефекти никога не са били най-важното в този тип игри. Докато наблюдавате двубоя, можете да променяте тактиката на вашите избраници, да правите смени и да потривате ръце или да си скубете косите в зависимост от развоя на събитията. Когато срещата свърши, попадате в едно от най-рекламираните от Codemasters нововъведения – огромно меню с резултати, класирания и статистики, даващо ви възможност да се информирате за всичко по-важно в света на футбола. Интересна е опцията News Highlights, където можете да изгледате кратък анимиран клип, в който мениджър приветства новозакупен играч или отговаря на въпроси по време на пресконференция.

Червен картон

Въпреки споменатите по-горе положителни страни, играта е далеч от истината за футболния мениджмънт. Нещо повече – редицата фрапиращи грешки ме карат да се замисля каква е ползата от най-различни безсмислени опции и шарени графики, когато основни неща си остават недоизпипани. Оставете това, че стадионите не носят истинските си имена и в Германия например, стадионът на Борусия Дортмунд се нарича Dortmundstadion, на Вердер – Werderstadion.

Качествата на играчите са представени не в обичайните и лесни за сравнение цифри, а с обикновена права линия, така че, за да разберете дали Раул е по-добър от Хосе Антонио Рейес ще трябва да се въоръжите с някаква линийка, която да налагате по екрана. Авторите явно не са сметнали за нужно да пресъздадат с особена точност и позициите на играчите – в резултат има само четирите основни поста: вратар, защитник, халф и нападател. При това тези 4 позиции са обозначени не с думи, а с цветове, така че ще ви трябва известно време, за да свикнете. Нито дума не се споменава и за това дали един защитник е стопер или бек, или пък дали нападателят, който искате да закупите, играе от ляво или от дясно на атаката. Въобще изглежда, че имате пълна свобода на действие при определяне на тактиката.

Ако решите да пестите малко време и да видите само крайния резултат, ще трябва да изберете вече споменатата опция за това. В такъв случай обаче нямате никакви възможност да предприемете каквото и да било по време на мача, нито дори виждате някъде неговото развитие. Просто търпеливо трябва да изчакате двадесетина секунди, докато се зареди екранът и после да отидете в менюто за резултатите, откъдето да се осведомите за това как е завършил двубоят. Не е много гот, нали?

Пресконференцията след мача

И така, въпреки надеждата, с която си инсталирах LMA Manager 2007, за съжаление нищо не оправда очакванията ми. Пропуските в ключови области убиват цялото удоволствие и на човек направо му идва да завие от яд, чудейки се как е възможно да влагаш пари и труд в нещо, и пак да не го направиш като хората. Еми, това е – ако имате малко време, може и да го пропилеете с LMA Manager 2007, но за мен тази игра заслужава място сред останалите неуспешни опити да бъде свален Football Manager от трона. Така че търпение! 22-ри октомври е близо!

Автор: Иво Цеков