LG Optimus G

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 апр. 2013

Пътят на LG към най-високите ешалони на бизнеса със смартфони изглежда малко по-трънлив от този на останалите водещи компании. След незадоволителния старт на Optimus серията, компанията за момент направи пауза, за да се съсредоточи върху това, което наистина иска да постигне с тези модели. Сега LG изглежда готова да се завърне на върха и главната й заявка за това е Optimus G.

Ако сте запознати с популярния Nexus 4 модел, който се продава от Google, вероятно знаете, че именно LG е компанията, отговорна за апарата. В това отношение новият Optimus G и Nexus 4 определено имат сходства като същото покритие, преден и заден корпус, както и идентичните 4.7-инчови IPS екрани. За новите си телефони LG разчита на Corning Gorilla Glass 2 и обещава висока издръжливост при удар. Въпреки това като с всеки скъп модел последното нещо, което може да искате от Optimus G е да го изпуснете.

На външен вид апаратът не впечатлява особено. Да, рефлективният заден панел придава интересни отблясъци, а рамката от неръждаема стомана осигурява надеждна хватка за панела, но извън това телефонът няма да ви остави с отворена уста. Дизайнът е стандартен и за разлика от други марки няма характерен вид, който да го отличава. Когато не е в употреба, Optimus G не хваща окото, но пък да съдим един смартфон само по това просто не върви.

Разположението на бутоните е сходно с това на Galaxy S3 като копчето за пускане е от дясната страна, а това за контролиране на звука е от лявата. Отгоре има стандартен 3.5-милиметров аудио жак, а отдолу е разположен microUSB порта. Отстрани под бутона за звука може да бъде вкарана microSIM карта, а за да отворите този слот се нуждаете от остра игла подобно на iPhone и HTC моделите. Това което прави впечатление е отсъствието на SD слот, но не се притеснявайте – вграденото място за съхранение е цели 32GB, което е повече от щедро. На гърба на апарата е разположена малка квадратна камера с LED светкавица.

Първото нещо, което ще забележите при пускането на телефона е готината анимация, която го съпътства. Тя е много ефектна и със сигурност ще прекарате няколко минути единствено в жестове по отключването на апарата. Подобни подробности са елементарни, но определено създават приятно усещане у потребителите.

LG е известна със своите IPS панели в монитори и телевизори и Optimus G също се възползва от добрата технология. Екранът на апарата е изключително добър, реагира мигновено на докосванията, а цветовата гама определено е подобрена. Цветовете са ярки, контрастни и не изглеждат размити. Бялото е бяло, а черното – черно.

Що се отнася до производителността LG Optimus G определено е един бърз смартфон. Въоръжен с четириядрен Qualcomm Snapdragon S4 процесор на 1.5GHz и 2GB RAM памет, той е в състояние с лекота да се справи с всякакви задачи и мултитаскинг. Бързината личи във всеки един момент – от гладките анимации, през бързата смяна на приложенията до факта, че апаратът практически може да работи с три приложения едновременно. Последното е възможно благодарение на функция, наречена QSlide. В телефона има половин дузина програми, които я поддържат – календар, калкулатор, браузър, видео плейър и програма за водене на бележки. Всички тези приложения могат да бъдат стартирани върху останалите програми и като използвате слайдера регулирате тяхната прозрачност, така че всичко на екрана се вижда едновременно. Така например може да отворите YouTube видео върху прозорец от Chrome или да гледате клип с 50 процента прозрачност докато играете на игра.

Батерията на апарата е 2100mAh, което е приличен размер без да бъде чак страхотна. При продължително сърфиране в интернет батерията държи до 5 часа – също добро постижение. Камерата на Optimus G е с 13 мегапиксела, но въпреки високата стойност нейните снимки не са с впечатляващо качество. В ярък слънчев ден апаратът прави нелоши снимки стига да няма силна светлина зад обекта и ръцете ви да бъдат в покой, за да подпомогнете автофокуса. Извън това обаче Optimus G не може да ви предложи нищо повече. На закрито шансът да харесате направената снимка е около 50 процента, докато автофокусът си остава постоянен проблем. Най-тежко е положението, когато има различни източници на светлина. Когато имате няколко източника с различна по сила светлина често се получават слаби снимки, а ярката светлина в кадър може да провали всяка снимка. Иначе камерата има добра софтуерна поддръжка като опция за поредица от бързи снимки, от които да изберете една или автопортрет, който се активира с гласова команда.

Ако има едно нещо, което Optimus G прави най-добре, това без съмнение е сърфирането в интернет. Браузърът, който е инсталиран предварително на апарата ползва голяма част от интерфейса и опциите на Google Chrome и е изключително лесен и удобен за използване. В долната част има малък плъзгащ се панел, който ви дама достъп до бутоните Forward, Back, Home и Bookmars. При желание панелът може да бъде оставен видим или да бъде минимизиран. Зуумването с пръст е безпроблемно, а браузърът автоматично преподрежда текста, така че да се побере в новите размери след като сте зуумнали.

Телефоните на LG по принцип се отличават с високи мултимейдини възможност и Optimug G не разочарова. Той може да възприозвежда mp4, DivX, WMV и H.264 видео файлове, както и широк набор от адуио файлове, включително и висококачествения FLAC формат. Свързан с телевизор, Optimus G може да стриймва 1080р видео, като в същото време може да продължите да ползвате телефона докато съдържанието върви на заден фон.

На LG Optmis G се пада нелеката задача да бъде топ телефона на южнокорейската компания, който да се съревновава директно с другите най-добри предложения на конкуренти като Samsung, Sony и HTC. За честта на смартфона трябва да кажем, че той се справя по най-добрият начин според възможностите си. На външен вид той няма да спечели награди, но добрите впечатления започват в момента, в който го пуснете. Качественият екран, мощната хардуерна конфигурация и високият мултимедиен капацитет превръщат LG Optmius G отличен спътник на всеки модерен потребител, който държи да извлече максимума от смартфона си.

Автор: Филип Станиславов