LEGO Star Wars II – The Original Trilogy

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2006

Преди години се сдобих случайно (и безплатно :)) с миниатюрен ключодържател под формата на LEGO Дарт Вейдър. В детството ми (насред дълбокия социализъм) LEGO беше някаква свръхекзотика, така че аз така и не успях да развия някаква особена страст към култовия набор от строителни блокчета. Чудесно си спомням обаче как от самото начало се влюбих във въпросния Дарт Вейдър ключодържател и до днес си го пазя старателно от набезите на приятели, някои от които по-антични дори от мен самия. Има някакъв неустоим чар в гениалния минимализъм на LEGO, на който просто няма как да не свалиш шапка. В същото време има някакъв неустоим чар и в наивната до нивото на сапунен сериал история на „оригиналната Star Wars трилогия”. (За да оцените добронамереността в думите ми – историята на „новата Star Wars трилогия” не е наивна, а просто тъпа.) Комбинирайте двата гореспоменати чара и просто няма как да сбъркате.

Нека първо да опитам да разсея едно погрешно според мен схващане. LEGO Star Wars II (а и първото издание от поредица също) не е просто „игричка за дечица”. Аз лично я подхванах, защото четиригодишният ми син буквално ми изяде ушите за някаква Star Wars игра за PlayStation2. И тъй като Battlefront е твърде сложна за него, аз реших да се пробвам именно с “The Original Trilogy”. Първото нещо, което ме изненада приятно, беше високият стандарт на графиката. Това, че „човечетата” и другите Star Wars „джунджурии” в LEGO са сглобени от блокчета, определено не значи, че и графиката на подобна игра трябва да е „ръбеста”. Traveler’s Tales са се постарали да прибавят куп повече от прилични визуални ефекти, като отразяващи повърхности, убедителни експлозии, “particle” ефекти и прочее. Да не говорим, че виртуалните съответствия на различните LEGO Star Wars играчки са просто перфектни – като започнете от сравнително простичките „фигурки” на различните герои, минете през тези на съществата (включително онези, които видяхме за пръв път в „обновените” версии на оригиналната трилогия) и стигнете до различните машинарии като космически кораби, крачещи роботи, спидери, всевъзможни возила и бог знае какво още. Всичко в тази игра поддържа перфектната илюзия, че си играете с най-богатия Star Wars LEGO „сет”, създаван някога.

ОК, няма да си кривя душата – LEGO Star Wars II е една доста лесна игра. Това обаче ни най-малко не разваля удоволствието от досега с нея. Както вече споменах, идеята не е толкова да се тестват рефлексите и логическото ви мислене (макар да не липсват и куп доста прилични логически загадки), колкото да се позволи да се наиграете на воля на Star Wars с любимото си LEGO. Ако по някаква странна причина мразите Star Wars, LEGO или и двете заедно – тогава просто не си правете труда с тази игра. Същото важи и ако си мислите, че вече сте подминали „благоразумната възраст” за игра с играчки. В такъв случай – моите съболезнования!

На финала – няколко думи за чувството за хумор, с което е гарнирана обилно LEGO Star Wars II. Принципно Traveler’s Tales са „възпроизвели” историята и ключовите моменти от епизоди 4, 5 и 6 с такава точност, че на практика нито една култова сцена от филмите не е останала извън играта. Само дето този път всичко е изиграно от LEGO фигурки на фона на LEGO декори. Това само по себе си е достатъчно забавно, но за да отидат една крачка по-нататък, ТТ са посолили всичко това с някой и друг майтап. Какви точно? Не, по-добре да ги откриете сами. Струва си.

Автор: Ивелин Иванов