Lego Soccer Mania

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2002

Винаги съм смятал, че игрите на тема LEGO са за недорасляци. Ето защо, когато разбрах какво ще представям в настоящия брой, първата ми реакция беше да извикам: “Игра за деца под 8 години!”. Но не бях съвсем прав. LEGO Soccer Mania предлага много забавен и увлекателен геймплей.
Както се подразбира от името на играта, тя е футбол, или по-скоро някаква пародия на футбола. В нея не съществуват неща като тъч, корнер, аут или нарушения. Ако топката напусне очертанията на игрището, то тя отскача от електрическа преграда. Играчите са само шест (един вратар и пет футболисти). И все пак играта е правена за деца, въпреки че ще е забавна и на техните батковци и каки.

Имате възможност да избирате между Quick match, Exhibition, LEGO Skills, Story и LEGO Cup. Първият режим е най-елементарен – играят два отбора, които са случайно селектирани от компютъра, а вие трябва да изберете на чия страна да сте. Exhibition е същото нещо, но с единствената разлика, че вече можете да си избирате отбор. Има три вече готови тима и пет слота за селекции, направени от вас. LEGO Skills е тренировката, а Story – “кампанията” на играта. Интригата е следната: правите си отбор и взимате участие в един турнир по футбол. След като го спечелите, на официалната церемония по връчването един тип открадва купата и вие трябва да го гоните – чак до Марс. След като победите даден отбор, можете да вземете футболисти от него за своя тим. Когато хванете подлеца, откраднал купата ви, получавате право да използвате галактическите си шампиони в Exhibition, както и вече победените отбори.
В LEGO Cup си избирате някой национален тим (присъства и България – боже, какви сме дървета) и се борите за световната лего-купа.
Отборите са с доста забавни имена – Средновековните рицари, Каубоите от Запада, Крепостните скелети и т.н. Но най-големият бъзик с тимовете безспорно е при националните отбори и най-вече при имената на футболистите. Там може да срещнете играчи като

Красимир Стоичков, Росен Вуцов, Дейвид Ширър, Зидан Батистута

и т.н. Изобщо бъзици има на килограм, в което лошо няма.
Стадионите от своя страна изглеждат доста интересно при Quick match – средновековни замъци, над които летят дракони; джунгли, из които обикалят джипове или… танкове. Но при LEGO Cup нещата стоят по съвсем друг начин. Стадионите са съвсем истински, но не и по размери (все пак там играят лего-футболисти). Имат си всичко – публика, развяваща знамена, полиция и други. Дори в предварителните групи трибуните изглеждат доста обезлюдени и примитивни, но по-нататък към осминафиналите терените придобиват съвсем друг, доста по-жив облик.

Докато си играете, по стадиона се пръкват благинки, по-известни като Power-ups. Има златна обувка, увеличаваща бързината, топка, която ви гарантира сигурно овладяване на коженото кълбо, гиричка – никой не може да се доближи до ваш футболист за определен период от време и други…

Управлението на играта не трудно. Ако сте играли FIFA, значи знаете всичко – Q, W, A, S, D и стрелките. Графиката е на задоволително ниво, но футболистите са малко дървени – все пак не трябва да изпускаме факта, че те са от пластмаса. Някои фенове от публиката са раздвижени, но други са просто “лепнати” спрайтове. Звукът е на същото ниво – средно качество.
Ако си падате по футбол и не искате да се ангажирате твърде много, просто може да опитате тази игра. Но ако предпочитате нещо по-задълбочено от ранга на FIFA, например, просто забравете за LEGO Soccer Mania.

Автор: Кирил Илиев