LEGO Racers

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 окт. 1999

Едва ли са много хората, които при споменаването на името LEGO да не се сещат веднага за световно известната датска фирма, изобретила забавния, изключително полезен и любим на децата по цял свят конструктор. С развитието на компютърните технологии, тяхната достъпност и масовото им разпространение, съвсем естествено дойде момента, когато и LEGO се впуснаха в света на виртуалните забавления.
Това стана факт със създаването на LEGO Media – софтуерното подразделение на популярната фирма – производител на детски играчки.
За кратко време бяха създадени множество игри, сред които разбира се, намери място и автомобилното състезание, наречено LEGO Racers.
Както може да се очаква, това странно рали е предназначено най-вече за деца, така че не бива да очаквате то да изисква умения в управлението на компютърните коли. По тази причина това състезание едва ли ще може да задържи за по-дълго време вниманието на ветераните в тази област.
Максимална опростеност може да откриете във всеки един елемент от играта. Това се отнася и за графиката, която е една от най-нескопосаните, които съм срещал в последно време. Минималното количество специални ефекти, липсата на възможност за по-високи резолюции от 640×480 и  ниското ниво на детайлност са в състояние да развалят общото впечатление от иначе оригиналния замисъл. За това допринасят и множеството бъгове като гмуркането в околните текстури и прелитащите неидентифицирани квадратни и триъгълни обекти, за някои от които успях да се досетя, че са нещо като птици и то само защото издаваха специфични кресливи звуци. За щастие, LEGO-играчките не се отличават с особено заоблени форми, така че ръбестите автомобилчета са едни от най-малко дразнещите неща в графичното оформление на играта.

Ако пък решите да направите някоя промяна в настройките на играта и изберете менюто Options, не се изненадвайте от предупреждението, според което, при условие че не сте наясно какво точно правите, трябва да повикате някой по-възрастен. Това е повече от обяснимо, като се има предвид, че авторите определят играта като подходяща за деца на възраст над 6 години. Това е намерило отражение и в интерфейса на LEGO Racers, която първоначално е създадена за платформи като Play Station и Nintendo 64 и по тази причина носи някои от специфичните ограничения на игралните конзоли.

Всичко това можеше да се преглътне по някакъв начин, ако производителите бяха пощадили поне геймплея. Явно и в този случай неопитността си е казала тежката дума, тъй като освен мизерната и пълна с бъгове графика, ще се наложи да изтърпите и липсата на каквато и да е интрига в преследването с LEGO – колички. Колкото и странно да ви прозвучи, предложените возила не се различават по нищо друго, освен по външния си вид. Всички те се движат с еднаква скорост, ускоряват еднакво бързо и се държат по един и същ начин по трасето, а това е малко налудничаво като се има предвид, че става въпрос както за модели наподобяващи болиди от Формула 1, така и за каручки от късното средновековие. Разбирам, че усилията на производителя са били насочени създаването на един прекалено лесен за употреба продукт, подходящ за невръстните геймъри, но това, с което се сблъсках, надмина и най-мрачните ми очаквания. Отделните състезания се печелят толкова лесно, че играта омръзва за не повече от 10 минути. След като напрегнах сили, за да изтърпя спечелването на цял шампионат, видях текст, който ми съобщаваше, че току-що съм се сдобил с колата на някой от така наречените Host Champions и в мен се запали плаха надежда за нещо по-различно. За съжаление, тя угасна много бързо, когато разбрах, че не само няма да мога да покарам  колата, която току-що спечелих, но така също няма да получа нищо повече от това, което ми беше предложено като избор в самото начало. А предложенията не са кой знае колко.
Запаленият по LEGO-то геймър може да избира между четирима пилоти и автомобилите им. Това са Joan Of Kart, Turbo Chаrger, Scooter и Roboracer, които, както вече ви стана ясно, се различават единствено по колоритния си външен вид. Хубавото е, че с помощта на типичните за LEGO-системите елементи можете да създадете както кола по ваш вкус, така и пилот, които да ви допадат повече поне визуално. С това обаче започва и приключва и интересната част в това компютърно рали. А нещата, които ви предстоят, са безкрайно, еднообразно и доста скучно препускане и гонитба с дебилни противници, които отвреме навреме правят някакви плахи и в повечето случаи неуспешни опити да застрашат водачеството ви. За това помага особено и липсата на различни нива на трудност, които биха внесли известно разнообразие и интрига в и без това постното удоволствие, което ни предлагат хората от LEGO Media. Както вече ви стана ясно, управлението на автомобилчетата е повече от лесно и единственото нещо, което спасява донякъде играта, е възможността за използване на нападателни и отбранителни оръжия, които ще срещате на пистата като стандартни и комбинирани pick-ups. С тяхна помощ ще можете малко да разнообразите тягостното впечатление от това компютърно рали.
    
Едно от малкото положителни нещо в LEGO Racers е голямото разнообразие от писти, по които можете да карате – общо 28 на брой, разпределени в 7 различни по трудност шампионати. Всяка от тях независимо от твърде LEGO-вския си вид, все пак носи в себе си духа на любимите на много деца играчки. За да получите колата на титуляра – шампион, ще трябва да завършите на първо място. А класирането между първите трима ще направи възможно по-нататъшното ви участие в следващия кръг от състезания. За любителите на мултиплейъра производителите са приготвили така наречения Versus Game. Помислено е и за желаещите да поставят рекорди за време, които ще могат да направят това без особени усилия, ако изберат режима на игра Time Race.
Елементът от играта, който прави най-приятно впечатление, е звукът. Макар да не блести с нищо в технологично отношение, звуковата картина се съчетава чудесно с идеята на играта и по този начин прави прекарването на времето с LEGO Racers по-малко тягостно.

Независимо от сериозните слабости LEGO Racers има потенциал да стане хит, но за тази цел програмистите от LEGO Media би трябвало сериозно да коригират представите си за това, какво би трябвало да представлява съвременното компютърно рали.

Автор: Владо Георгиев