LEGO Batman

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2008

След като успешно разказаха в Lego формат три от най-класическите филмови трилогии (Star Wars 1-3/4-6 и Индиана Джоунс), Travelers Tales обърнаха вниманието си към един от най-популярните супергерои на комикс гиганта DC. Сега идва реда на Батман, Робин и цялата пасмина злодеи около тях, който се превъплъщават в пластмасови човечета със замръзнало smiley face изражение на лицата.

Lego Batman следва познатата структура на предишните Lego игри. Историята е разделена на три основни секции, всяка от която включва определено количество мисии и Лего кубчета.

Свобода на мисълта

Разликата между Lego Batman и последните три Lego игри е, че този път историята за Тъмния рицар не е свързана с нито един от комиксите, филмите или анимациите по темата. По този начин сценаристите на ТТ са успели да се развихрят напълно, без да бъдат заковани към вече написан сюжет. Всичко започва, когато лудницата Аркам е разбита, а от нея изскачат всички лошковци, хванати от дългоухият герой в гумиран прилепов костюм. Тримата супер злодеи са Питанката, Пингвина и Жокера, а всеки един от тях води собствен антураж от помощници, сред които ще видите някои познати и не съвсем познати лица. Ако Жената-котка, Харви Дент и Фрийз не ти говорят нищо, то не очаквай Плашилото, Отровната Айви и Бейн да те зарадват с присъствието си. От друга страна обаче, комикс маниаците ще се израдват на точното пресъздаване (доколкото това е възможно в Lego среда) на любимите си персонажи. Историята отново е разказна с филмчета директно с енджина на играта, в които няма говор, само пантомима. Това води до трудното разшифроване на сюжета в някои моменти, защото разчитате само на мимиките на Lego човечетата.

Планьорка

Бат-пещерата е базата на Батман и Робин, служи за почивки между мисиите и закупуване на бонуси. Ще я достигнете, веднага след като изиграете първата мисия, после ще можете да избирате кога и какво да играете. В нея се намират и всичките колекции на Батман, които ще разкривате буквално блокче по блокче по време на игра. След като минете ниво в Story режима, се отключва FreePlay, в който освен Батман и Робин, ще можете да изберете и няколко подпомагащи герои. Всяко едно Lego човече, с което се сблъскате като приятел или враг, може да бъде управлявано, вдигайки числото на играемите персонажи до над 40. Ще можете да борите злото дори с личният иконом на Брус Уейн.

Добър… лош… мразя дилемите!

Lego Batman, както и предишните Lego игри, предлага страшно висок коефициент на преиграване, ако искате да съберете всички MiniKit парченца и да разкриете всички тайни. Само определени персонажи могат да достигат до дадени места или да се справят с някои от пъзелите, а тях можете да намерите само във FreePlay режима.

В момента, в който привършите всички мисии с Батман и Робин, се отваря един съвсем нов свят. Получавате достъп до лудницата Аркам – леговището на злодеите в играта и ще можете да преиграете всяка от мисиите през тяхната гледна точка. Но вместо само да сменят скина на главните герои, Traveler’s Tale са добавили специфични цели, пъзели и изцяло нов сюжет за лошковците, което прави играта с тях доста интересна. Така общият брой на мисиите в Lego Batman нараства до 30, а за да ги изиграете всичките, само в Story режима ще ви отнеме около седмица при 2-3 часа гейминг на ден.

Тупаник

Lego Batman е тъпкан до козирката с неспиращ екшън. Постоянно ще изследвате нови части от нивото, ще решавате пъзели или ще се борите срещу талази от лего човечета. Битките и уменията на двамата супергерои са претърпели най-голяма промяна в сравнение с предишните игри от серията. И двамата разполагат със серия от ръкопашни атаки, но вече могат да хващат опонентите и да ги хвърлят в желаната от тях посока. Персонажите, екипирани с пистолет, стрелят много по-добре и се прицелват автоматично, а ако опонентът им е на достатъчна близост, прибират пистолета и започват да раздават тупаници. Батман и Робин пък компенсират липсата на огнестрелно оръжие с батаранга. Задържайки бутона за удар, можете да маркирате целите, а докато го правите, сте имунизирани срещу куршуми.

Двамата герои могат да сменят костюмите си, приемайки различни роли в играта и разрешавайки пъзели. Батман например може да слага бомби с часовников механизъм (които пък рушат “металните” обекти подобно на оръжието на ловците на глави в Lego Star Wars) и да се задържа във въздуха с крилата си например. Робин пък може да управлява колички с дистанционно или да ходи по стени с магнитни обувки.

Злодеите не могат да сменят костюмите си, но всеки един от тях има уникални умения, различаващи го от останалите. ClayFace може да прави двоен скок и да повдига тежки обекти, а Питанката да контролира от разстояние мозъците на гардове и полицаи.

Show me the money!

Лайтмотивът на всяка една от мисиите естествено са кубчетата Лего. След като ги разбиете, те се превръщат в основния ви доход на лего монети, с които можете да закупувате нови персонажи и бонуси. Често от счупен обект ще остават парченца, с които да сглобите различни машини, нужни за преминаването на части от нивото (киселина, пропасти) или просто за фън (рейсинг Лего колички – ха-ха-ха). За да се напомпа алчността ви, във всяка мисия има определено количество монети, които трябва да съберете, за да достигнете до Super Hero или Super Villain статус.

Отделно има мисии, в които управлявате батмобила или батсамолета. В тях, както и при наземните задачи, ще разчитате силно на съотборника си, както за прикриващ огън (враговете мрат, само ако са ступани от вас) така и за разрешаването на пъзели. По всяко време към вас може да се присъедини и френд, поемайки контрол над втория герой в отбора, но трябва да сте на един и същи компютър – опцията за онлайн игра е отпаднала някъде по трасето.

За всеки по нещо

Както и предишните Lego игри, и Lego Batman е таргетиран към по-младата аудитория… и в същото време е забавен дори за хардкор геймърите. Силата й е в множеството персонажи, постоянните бъзици (използваш Батман, за да посадиш градинка от гигантски Лего моркови!) и успешното пренасяне на една от най-култовите детски игри на мониторите ни. Да, играта има и проблеми – енджинът е неоптимизиран и сече дори да сте покрили оптималните му изисквания, платформингът куца на моменти, а камерата невинаги се позиционира под най-удобния ъгъл. Но въпреки това играта е силно забавна, и най-важното – неизискваща нито време, нито кой знае каква концентрация. В нея има за всеки по нещо – малчуганите ще се радват на тупаниците и да карат Лего колички, кораджиите пък ще се настървят да открият всеки сикрет и бонус.

Автор: Георги Панайотов