Legend of Grimrock

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 19 апр. 2012

Предполагам, че малцина от вас са имали възможност да се гмурнат в дълбоките и на пръв поглед безкрайни коридори на подземията на Dungeon Master, Stonekeep, Eye of the Beholder и Ultima Underworld. В такъв случай самата концепция на Legend of Grimrock може и да ви се стори налудничава – игра, чието действие се развива единствено и само сред осветените от факлите по стената подземни коридори. Олдскул феновете на ролевите игри обаче би трябвало да подскочат от радост при вида на тази игра. Нека заедно видим кое точно я прави толкова интересна…

В Legend of Grimrock поемате управлението на четирима затворници,

чийто престъпления се опрощават посредством един простичък акт – те биват захвърлени в недрата на планината Гримрок. Излязат ли живи от нея, ще бъдат свободни хора. Проблемът е, че никой никога не се е завръщал от Гримрок. И това до голяма степен се дължи на десетките пъзели и чудовища, които ви очакват там долу…

Кои ще бъдат тези четирима затворници? Това зависи от вас самите. Ако не ви се преминава през процеса на създаване на герои, винаги може да изберете група по подразбиране, включваща двама воина, един роуг, и един маг. Разбира се, нито един хардкор фен на ролевите игри няма да си позволи да играе по този начин. Авторите ви предлагат доволно количество опции при оформянето на вашите персонажи. Може да избирате измежду раси като хора, минотаври, гущерохора и насекомоподобни. Класовете са едва три – боец, воин и маг, допълнени от специфични умения и характерни черти (traits).

Формацията на героите е 2×2. Т.е. на предната редица може да поставите два воина, а зад тях – роуг и маг. Разбира се, това зависи единствено и само от вас. Предупреждавам ви обаче – Гримрок е изключително опасно място, което на моменти се оказва доста предизвикателно. Така че единствено правилният подбор на герои, тяхното тактическо разположение и внимателен подход към почти всяка битка, ще ви гарантира триумфалното завръщане на повърхността.

Първите противници,

срещу които ще се изправите, ще бъдат охлюви. Много скоро обаче те ще бъдат заменени от скелети, паяци и дори гигантски огрета. Всеки враг си има специфична особеност. Раците например могат да се движат настрани, докато огретата – да се обърнат и да атакуват в рамките на един и същи ход.

Освен с чудовища, ще трябва да се борите и с глада. Храната в Гримрок не се среща под път и над път и макар и празният стомах да не довежда до смърт, той ще попречи на процеса на регенерация на кръв и енергия.

Няма как да не споменем и множеството пъзели,

гатанки и трайни, разпръснати из под земята. Ръчки, хлабави плочки по пода, телепорти и какво ли още не участват в тяхното разрешаване. Често те са интуитивни и няма да ви затормозяват твърде много. В други моменти може и да се въртите в кръг с часове, докато разберете какво точно трябва да направите. Това обаче е част от чара на самото приключение.

Олдскул геймърите могат да се възползват от специалния режим, в който играта изключва изцяло картата. Хващате лист и молив и започвате сами да чертаете карти на коридорите, които изследвате! Веднъж активирана, тази опция не може да бъде изключена. Този начин на игра обаче е далеч по-вълнуващ и интересен. Мен специално ме пренесе буквално назад във времето, в далечното минало, когато използвах последните листове от тетрадката си по математика, за да рисувам подробни карти на своите приключения.

В заключение – това е една игра, която феновете на класическите ролеви заглавия ще обикнат на мига. Бих посъветвал и по-младата част от нашите читатели да дадат шанс на Legend of Grimrock, за да видят как точно сме прекарвали часовете си години преди командир Шепърд да се появи на белия свят.

Автор: Владимир Тодоров