Left 4 Dead 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2009

Пускайки за първи път продължението на ко-оп шутъра на Valve Left 4 Dead, неволно се замислям за това как зомбитата се превърнаха в един от най-експлоатираните елементи в игрите и в съвременния развлекателен бизнес като цяло. Може би с изключение на нацистите, едва ли има друга група герои, по които целокупната геймърска общност да стреля с такава наслада. Зомбитата са навсякъде – филми, комикси, видео игри – и това неминуемо води до тяхното изтъркване като интересен елемент. Дали това няма да се случи и с Left 4 Dead 2, се питам аз. Точно в този момент обаче пред погледа ми попада сцена от интрото: един от героите е сграбчен от няколко зомбита точно преди да влезе в асансьора. Работата му изглежда спукана, но в следващия миг друг от „Оцелелите” – Тренера – спасява положението с огромна резачка, която преминава през крайниците на зомбитата като нож в масло. Не е много живописна сцена, но пък мигом връща вярата ми в играта и си казвам:

Отново е време за лов на зомбита!

Шансът да не сте играли – или поне чували – Left 4 Dead е крайно малък, но ако все пак принадлежите към този изчезващ вид, ето за какво става въпрос: икономическата криза е довела до глад и мизерия десетки милиони американци, здравеопазването се е влошило и в резултат се пръкнал гаден вирус, който превръща хората в мутирали, гнуси и кръвожадни зомбита. ОК, това предимно си го измислих, но фактът си е факт – в Left 4 Dead 2 Америка е в руини, по улиците скитат тълпи деформирани създания, а вие и вашите трима приятели трябва да оцелеете в този апокалипсис.

Другари по неволя

Забравете четиримата герои от Left 4 Dead – сега екипът е изцяло обновен и малко по-колоритен. Той се състои от Ник, Елис, Рошел и Тренера, които са принудени от обстоятелствата да работят рамо до рамо, за да се спасят от надвисналата заплаха. Ник е комарджия и тарикат, който има циничен поглед върху случващото се. Елис е младеж с дарба да поправя коли, който изглежда по-скоро се забавлява от ситуацията. Рошел е сътрудник в ТВ станция, която предава евакуацията, но за нейно съжаление се е озовала твърде близко до мястото на събитията. Тренера пък е колоритен спец по американски футбол, чийто непукизъм и твърд характер придават завършен облик на групата. Тук големият проблем е, че какъвто и да бъде вашия избор, това няма практически никакво отношение към геймплея. Няма специални умения и бонуси, няма различна стратегия на игра, просто един от персонажите ще носи вече вашето име на екрана.

Причината „Оцелелите” да са различни е, че се променя мястото на действието в играта. Сега то се развива в американския Юг и в отделните нива ще видите най-различни характерни пейзажи като блата, реални градове, увеселителен парк, в който вече няма нищо весело и др. Освен това авторите са се опитали да създадат някакъв сюжет, който да се пренася от мисия в мисия, а не само поредица от нива. Историята в Left 4 Dead 2 е далеч от съвършенството, но осигурява достатъчно информация, за да възстановите картината на това, което се е случило.  

Зомбита с характер

За разлика от „Оцелелите”, които са напълно нов екип, всички познати ни зомби герои от първата част са тук. Любопитно е, че стандартната тълпа вече включва и някои по-специфични зомбита, които се отличават с някакво умение или вид. Така например може да срещнете врагове, облечени в огнеупорни костюми, които издържат на доста повече поражения. Други пък носят специално полицейско облекло за борба с безредиците и също могат да ви измъчат. Причината за това е, че преди да се превърнат в зомбита, тези хора са изпълнявали подобни специфични функции и са запазили екипировката си.

Истинската атракция обаче са специалните „Заразени”, които ще са вашият най-голям проблем. Освен познатите Hunter, Smoker, Boomer, Tank и колоритната Вещица, имаме цели три напълно нови персонажа, всеки със собствено поведение и черти. Както името му подсказва, Spitter е гадина, която може да изхвърля топки от киселинна течност, които поразяват героите и ви карат бързо да напуснете съответното помещение или място. Jockey пък може да изскочи от нищото и да се хвърли на гърба на някой играч, като след това го насочи към тълпата заразени или към някое препятствие. Най-сетне Charger е гигант с мутирала ръка, който с лекота разхвърля героите или ги запраща в някоя стена. Освен това Вещицата вече не стои пасивно някъде в очакване на заблуден играч, а се движи из картата, което я прави по-труден противник.

Оръжия за всеки вкус

Познатите от първата част оръжия са тук, като сега може да ги обзаведете с някои допълнителни приспособления. Такива са джаджи като заглушители, които ви помагат да не привличате твърде много вниманието на тълпата зомбита и запалителни патрони, с които лесно се постига ефект от типа „зомби алангле”. Тук е и стандартната помощна екипировка като коктейли „Молотов”, болкоуспокояващи, както и нещо ново: дефибрилатор, с чиято помощ може да съживите паднал другар.

Големият плюс на Left 4 Dead 2 обаче е закономерното включване на оръжия за близък бой. Те са най-различни по форма и вид, като се почне от по-традиционни неща като популярната бейзболна бухалка и се стигне до… готварски тиган. Тежи оръжия, които може да екипирате на мястото на пистолета си, ви позволяват да се изправите очи в очи с ордата озверели зомбита и да опитате от непосредствения и неподправен вкус на борбата с тълпи безформени създания.          

Онлайн апокалипсис

Сингъл режимът е забавен и със сигурност може да се потопите в атмосферата на играта само чрез него, но Left 4 Dead 2 е преди всичко мултиплеър ориентирана. Въпреки това ако решите, че искате да натрупате опит, преди да се гмурнете в дълбокото или просто ви се играе самостоятелно, пред вас са цели пет кампании. AI-то на компютърните ви спътници в повечето случаи е напълно приемливо и те се държат като достойни партньори. Останалите „Оцелели” се движат вкупом, обстрелват враговете, снабдяват се с оръжие и муниции и дори често ще ви спасяват от коварни атаки в гръб или просто когато сте притиснат от твърде много зомбита.

Когато все пак минете онлайн, ви чакат различни и забавни режими на игра. Освен трите режима от оригинала – Campaign, Versus и Survival – тук може да премерите сили в новия и крайно динамичен Scavenge. Там целта е да откриете 16 бензинови бутилки, скрити из картата, и да ги занесете до големия генератор. За да постигнете това, имате на разположение само 130 секунди, но всяка открита и занесена бутилка ви дава допълнителни 20. Атакуваният от зомбита играч ще трябва да остави бутилката, за да се защити. За да стане задачата ви дори още по-трудна, заразените могат да изпълняват отборни атаки срещу вас. Scavenge е динамичен и интензивен режим, който внася разнообразие в сравнение с традиционните игри.

Именно в мултиплейър си проличава кооперативния характер на Left 4 Dead 2. Независимо на чия страна играете, комуникацията между партньорите и правилната координация на действията е от ключово значение. Безспорно по-атрактивната игра е със заразените, тъй като ще може да изпробвате специалните умения на отделните видове и на тяхната база да съградите успешната тактика.

Left 4 Dead 2 е успешно продължение

което взима най-добрите елементи от оригинала и надстроява над тях с нови и разнообразни идеи. Критиката в играта е малко и може да бъде насочена главно към графиката, където си личи възрастта на енджина Source, както и към все още размитите герои и сюжет. Историята не е чак толкова съществен елемент в играта, но би било добре да видим малко по-раздвижени герои, които комуникират по-често, докато около тях се развива пълна сюжетна линия. Всъщност, ако трябва да бъдем максимално обективни, Left 4 Dead 2 наистина прилича по-скоро на голям експанжън на първата част, отколкото на напълно нова част. Ако обаче искате само да грабнете виртуалната секира и да тръгнете на лов за зомбита, просто няма какво повече да чакате.

Автор: Иво Цеков