Le Mans 24 Hours

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2000

Чували ли сте някога за 24 Heures du Mans или грандиозното автомобилното състезание в льо Ман? Ако не сте – питайте своите дядовци и прадядовци, тъй като то продължава вече повече от седемдесет години и е може би най-забележителното явление в света на автоспорта. Забележително не само с традициите си и характерната френска атмосфера около него, а и със своето времетраене – за да издържиш цяло денонощие зад волана се изискват забележителна издръжливост и професионализъм (все пак това са 24 часа без храна, компютър и тоалетна – помислете си!). Тази статия е посветена на първата компютърна игра, осмелила се да симулира това култово състезание.

Добре, много добре, но може и още по-добре

Поредната игра, на която не й достига съвсем малко, за да се нареди в пантеона на хитовете, наред с блокбъстери като сериите Need for Speed и Test Drive. И този път това “съвсем малко” е графиката или по-конкретно нейната несъвместимост. От всички видеокарти, на които я изпробвахме, единствено на моето Voodoo 3 играта се държа културно и тръгна без бъгове. Иначе на едно TNT2 например наблюдавахме прекрасни правоъгълници и нащърбени криви линии, които лесно можеха да минат за модернистична рисунка на пиян абстракционист, но не навяваха никакви асоциации с графиката на състезателна игра. Очевидно създателите са подходили несериозно към тестването на различни платформи, но може би в скоро време ще замажат гафа си с patch. Сега може би очаквате да ви кажа – хвърляйте старата карта в пералнята, тичайте до магазина и си купувайте Voodoo! За съжаление точно графиката на Le mans 24h не си заслужава тази жертва, тъй като тя няма да впечатли особено играч, който е виждал последните две части на Need for Speed например. Играта изглежда съвсем прилично, но в никакъв случай не предлага нещо невиждано досега. Всяка кола се състои от около 500 полигона – дали са много или малко ще прецените сами. Цялостното добро впечатление от графиката на пистите и самите коли леко се помрачава от външния вид на декорите – псевдо-триизмерните текстури в тях са нещо, за което си мислех, че отдавна принадлежи на миналото, но уви… Иначе си има всичко – нощно каране, дъжд, мъгла, динамично осветление, но не и нещо, което да ви събере очите.

Самият геймплей е много приятен и далеч по-реалистичен от този на повечето подобни игри. Авторите са съумели да предадат тръпката от жежкото автомобилното съзтезание, при това без да отблъснат играча с прекалено много ограничения и затруднения (преди няколко месеца играх някакъв Nascar, в който така и не успях да финиширам, тъй като играта все си намираше повод да ме дисквалифицира преди края на първата обиколка, а да вземеш завой правилно беше същинско постижение). Много приятно впечатление прави вниманието и старанието, с което са изпипани дребните детайли – например, когато в дъждовен ден влизате или излизате от тунел, почти физически усещате как настилката под гумите ви се променя (когато промяната е от сухо към мокро е много вероятно да поднесете и да се завъртите). Влизането в бокса, презареждането с гориво, възможността за индивидуална настройка на колата ви – почти нищо не е пропуснато. На уебсайта на играта пише, че е предвидена дори опция за повреждане на колите при сблъсъци, но аз поне не успях да я открия.

Все пак това определено не е Carmageddon.

Предвидени са три режима на игра – тренировка, реалистичен и аркаден. Първият ще ви помогне да разучите тънкостите на всяка една от пистите, при това без досадните компютърни опоненти. Аркадният режим е за играчите, които не обичат да се занимават с детайли от рода на квалификационна обиколка, презареждане и т.н. Просто си избирате колата и газ до ламарината! Колко удобно.

Най-комплексна е, разбира се, играта в реалистичния режим, който симулира цялата състезателна кариера на вашия пилот, кулминацията на която е в култовото състезание в льо Ман. Започвате с избор между две оферти на тимове от по-скромния клас GT2, но ако се справяте добре, скоро ще започнат да се появяват и по-примамливи предложения. Кариерата ви ще продължи в свръхмощния клас GT1 и дори при фантастичните автомобили-прототипи. Всички авто-тимове, участващи в играта, са реални, а имената им просто няма как да не са ви познати – BMW, Toyota, Panoz и така нататък – цели 24 отбора.

Дотук – нищо ново под слънцето. Всяка що-годе добра състезателна игра предлага подобни възможности и в това отношение Le Mans 24 Hours няма да ви впечатли. И все пак играта предлага нещо свежо – едно истинско предизвикателство за най-запалените, а именно

Състезанието в льо Ман – В РЕАЛНО ВРЕМЕ!

Да – това означава да прекарате цяло денонощие пред монитора, играейки едно-единствено състезание. Разбира се, за тези, които не желаят да си губят толкова време, са предвидени и алтернативи, компресиращи времетраенето на състезанието до 12 минути, един час или два часа. За тези, които искат да се състезават цяло денонощие, но не се чувстват достатъчно издръжливи, също няма проблем – опцията load/save винаги е налице. И все пак истинският маниак ще седне пред компютъра и ще стане чак след 24 часа – с кръвясали очи и изтръпнали крайници, но като победител! Какъв е смисълът на цялото това губене на време? Много просто – предизвикателството! Страхливите въобще няма да се захванат с него, слабите ще отпаднат около шестия час, глупавите ще отпаднат на 18-я, защото са забравили да презаредят горивото, но истинските МЪЖЕ – ще финишират!!! Прощавайте, май се олях… Още повече като се има предвид, че аз самият явно спадам към категорията на страхливците, тъй като и през ум не ми е минало да играя 24 часа без прекъсване точно на тази игра, поне не и преди да довърша обучението си за джедай. Но предизвикателството е безспорно и съм сигурен, че онези, които се престрашат, ще почувстват какво всъщност им е на пилотите от реалното състезание.

Multiplayer-режимът също не е забравен, като в едно състезание могат да участват едновременно максимум 48 автомобила. Все пак съмнявам се, че тази игра ще стане наистина популярна в нашенските компютърни клубове. Макар че тя вероятно няма да допадне на масовия геймър, познавам няколко души, които направо се влюбиха в нея и дори са се амбицирали да завършат 24-часовото състезание в льо Ман. Оставям това тяхно намерение без коментар.

Автор: Боян Спасов