Law & Order: Justice Is Served

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2004

Комерсиалните криминални сериали наистина успяха да залеят Америка. За радост това не е дотам валидно у нас, въпреки че съм убеден как скоро и в българския ТВ-ефир ще се нароят един куп уж реалистични американски крими поредици. Law & Order е типичен пример за този тип филми, като в България май единственият познат такъв е “От местопрестъплението” (на английски – CSI, както се казва едноименната игра). Law & Order има доста фенове в САЩ, а преди около два месеца стартира новият му сезон с ексклузивна 90-минутна първа серия. Действието в него се развива в Ню Йорк, където местният криминален отдел се занимава с разплитането на тежките престъпления, които заливат огромния мегаполис.

За играта Law & Order: Justice Is Served може да се каже, че е доста неубедителен електронен вариант на сериала. “Интересното” в нея е, забележете, че

има само едно убийство

За съжаление, след като игри като CSI поставиха летвата по-нависоко, с включването на цели пет сравнително засукани случая на едно място, екипът на Legacy Interactive е решил да се изхитри и да мине по тънката лайсна. Вярно е, че казусът е доста заплетен и сложен, но два диска за едно убийство определено не си струват. Още повече, гонейки една цел толкова дълго време, в един момент се получава така, че нещата стават пълна каша. В такъв един момент главата на разследващия направо се взривява.

Случаят, който ще трябва да поемете, е свързан със смъртта на млада украинска тенисистка. Трупът й е намерен в съблекалнята на стадиона от друга състезателка. След като огледате местопрестъплението и разпитате първия заподозрян, а именно жената, намерила трупа, започва истинската игра. Ще събирате доказателства, ще ги анализирате, ще разпитвате заподозрените и т.н.. Въз основа на натрупаните улики можете да привикате някой на разпит в полицията, да повдигнете обвинения и ако фактите, които излагате са достатъчно силни и убедителни,

можете да осъдите основния заподозрян

В Law & Order: Justice Is Served имате възможността да застанете дори на страната на обвинението и да водите делото срещу обвиняемия. Можете да привикате нужните ви свидетели и сами да задавате въпросите.

Това до голяма степен звучи интересно, но има няколко генерални проблема. Най-неприятно за мен бе да се преборя със системата, по която са организирани уликите. Тя просто ме влуди. Доста е объркана и нещата не се правят в подреден, систематизиран вид.

Второто нещо, което ме втрещи, е, че не можете сами да анализирате уликите си, За целта трябва да подавате заявка до криминалната лаборатория. Всички познати ми инструменти за търсене и събиране на следи и доказателства отсъстват от тази игра – прах за сваляне на отпечатъци, пинсета, колби, пликчета, памук и много други. Общо взето разработчиците на Law & Order: Justice Is Served са направили нещата доста по-“филмово”, отколкото е трябвало. Така в един момент се чувствах как играта води мен, а не аз – нея. Нещо, което при CSI никога не съм изпитвал.

Към манджата, която се получава от смесването на

право, криминалистика и комерс

Legacy Interactive са добавили още нещо. Малко на брой, но глупави пъзели. За пример ще дам налучкването на кода за отключването на един катинар и събирането на накъсано на парчета писмо в едно цяло. Такъв тип загадки по-скоро очаквах от игри в стил Myst, но не и в криминален адвенчър.

Технически Law & Order: Justice Is Served е на сравнително ниско ниво. Озвучаването е под всякаква критика – дървено и нереално, което е малко странно за игра, базирана на филм. Репликите на персонажите звучат като рецитал, а музиката е постоянен монотонен цикъл. Графиката на играта също не впечатлява с нищо, освен с комбинация на бутафорно нарисувани тела и закачени за тях реални глави. 100% трябва да спомена и за треньора по тенис Patrick McEnroe, който удивително

прилича на Джордж Буш 🙂

Финалната присъда, която получава Law & Order, е: „Доживотен затвор, без право на обжалване.” Екипът от Legacy Interactive ще остане зад решетките 30 години, като след десетата имат право на помилване при добро поведение. Да се надяваме, че няма да пускат нови части на играта от панделата или поне ще са си взели урок.

Автор: Орлин Широв