Largo Winch: Empire Under Threat

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 окт. 2002

Може и да звучи малко налудничаво, дори малко повече, но когато си лягам, пред очите ми изплува менюто на Largo Winch. Когато ставам бодро, започвам да си тананикам нещо, което, както установявам по-късно, е музиката от играта. И най- вероятно бих започнала сериозно да се притеснявам за психическото си здраве или отсъствието на такова, ако не осъзнавах, че съм прекарала последните няколко дни в трескаво цъкане и блещене пред монитора. Това не е игра, която ви кара да се събуждате с мисълта, че не сте си доспали, тя просто не ви позволява да си легнете изобщо. 🙂

Добре де – пак се изхвърлих… И като съм почнала с признанията – признавам си, че преди дори не бях чувала за популярния комикс и едноименния френски сериал Largo Winch. Така че ми е невъзможно да правя компетентни съпоставки, но едно мога да ви кажа – играта е наистина невероятна и влиза под кожата изключително бързо. След като я започнете, просто трябва да видите финалните надписи, за да се отлепите от компютъра. Винаги ви се струва, че сте на милиметри от развръзката и искате да поиграете само още пет минути… Или поне такъв беше случаят с мен. 🙂

История

Largo, освен че е най-малкото общо кратно на всички екшън-герои, разбира се, е красив, богат и известен. Нещо повече – личната му история се развива в стил Пепеляшка. Той е югославско сираче, осиновено от американски мултимилионер. Въпросният чичко-паричко услужливо умира, когато момчето навършва 26 години, завещавайки му една огромна финансова империя. Така той се оказва мишена не само за откровени врагове на компанията, но и за мазни подчинени, мечтаещи да заграбят управлението от неопитните му ръце… И ако след този увод в света на играта не сте се отказали да четете, ще достигнете и до същинската му част, която за щастие е по-интересна!

Историята се разгръща бързо сред серия от навързани инциденти, започнали от самото начало и продължаващи до самия край. Двама пазачи в една от лабораториите на компанията в Мексико са убити, един лаборант изчезва безследно. В апартамента му има улики. Липсва и най-новото откритие на лабораторията. Всички около Largo са в опасност, но и са потенциални съучастници в голям заговор. Компютърните системи отказват. Някой е пробил защитата на компанията. Карински – компютърният гений на Winch, лежи пребит в болницата. Един по един всички се оказват в беда. Идва ред и на кулминацията – самият Largo. Смъртта обаче не е истинско решение на този проблем. Той не може да изчезне току-така. По-елегантно е просто да бъде тикнат доживотно зад решетките за убийство и съсипван бавно, много бавно…

Геймплей

Largo Winch е игра с удивителен геймплей! Това е куест със силно застъпени екшън-елементи, при това пресъздаващи реалността с магията, характерна за киното. Ще се сблъскате с множество подигри. Заглавието предлага стандартните за всеки куест загадки, които прогресивно изгадняват, но включва и бой. При сраженията се използва много забавна система, като всеки от нападателите атакува по ред. На ход са първо всички хора от едната страна, а след това – всички от другата. Когато вие нападате, избирате с кого от играчите ви (понякога са двама) ще започнете. После срещу кого ще е насочена атаката и накрая каква точно ще е. Имате статистика с процентите успеваемост на удара, точки нараняване и т.н. Нападенията напомнят на боя в настолна ролева игра. Когато се отбранявате, стратегията обаче отстъпва на рефлекса и трябва просто да уцелите точния момент, в който да се опитате да избегнете противниковия удар.

Друг елемент от играта е разбиването на защитата на чужди компютри, че накрая дори и на ФБР. О, да – господин Winch обожава да си играе на хакер. Тъй като Карински е в болница, той поема нещата в свои ръце. Начинът, по който е пресъздадено хакването, никак не е реалистичен – на практика това си е просто една отделна игра със свои си правила, която разчита на много мислене и е много интересна. В по-напреднал стадий на действието тя е доста гадничка и трябва да се въоръжите и с железни нерви.

Друга от така наречените подигри е покерът. Ще ви се наложи да надвивате един информатор, за да го принудите да изплюе камъчето. В цялостната схема на играта срещаме и големи промени в геймплея. В голяма част от играта се сблъсквате с обикновени пъзели. Съществува обаче и един мой любим момент: попадате в старото имение на настойника на Largo на един остров, където трябва да се справяте и с по-интересни, на моменти леко нестандартни загадки. Там е по-пусто и няма разговори с други герои – просто смилащо мозъка решаване на пъзели.

Друга част от играта пък ви принуди да се промъквате и обезвреждате охраната на собствената си лаборатория, за да влезете незабелязано посред нощ. Тук ползвате помощта на най-добрия си приятел, който е известен не само със слабостта си към жените, но и с тъмното си минало. Истински празник за феновете на подобен геймплей обаче ще е финалната част на играта, където можех само да ахна, запленена от всевъзможните начини за обезвреждане на противника без бой, както и от по-нестандартните битки…

Какво друго? Ами адски много неща! Дори твърде много, за да спомена всички. В друг интригуващ момент нахлузваме расото заедно с Joy – нашата мадама бияч, за да се вмъкнем в доскоро изоставен манастир, окупиран от тайнствена секта. Или пък, когато се разправяме с руската мафия. С други думи разнообразието е ужасно голямо! Дори е включен и леко прокрадващ се икономически мотив, когато трябва да взимате съдбоносни решения за съдбата на фирмата. Впечатлена съм от начина, по който е съчетано всичко, защото това не са нахвърляни отделно случки, а е една завършена история с интересни и завършени образи.

Както имахте възможност да се убедите сами, аз съм в неудържим възторг и от геймплея, и от историята на Largo Winch: Empire Under Threat. Графиката е супер, озвучаването-атмосферично. Не се сещам за нито една основателна причина, която да ви накара да пропуснете подобно заглавие.. Сега е моментът послушно да се втурнете към сергиите и да си я набавите!

Автор: Лили Стоилова