Kuma War

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2004

Не са малко военните шутъри, които излизат напоследък. Малко са обаче тези, които са пълни с толкова информация по темата, която засяга играта, че да могат да накарат човека зад клавиатурата да се почувства наистина потопен в задачите, които трябва да изпълнява. Kuma War е един опит за промяна в тази насока. Авторите й от Kuma Reality Games са добавили в геймката си толкова много инфо, че според мен дори е повече от нужното. Разполагате с изрезки от вестници, новинарски анонси, дълги брифинги и дори интервюта с истинските войници, участвали в някои от мисиите, които трябва да преигравате наужким във виртуалната реалност.

Това е една добра подложка, която може да послужи за направа на много добра игрица. За съжаление обаче хората от Kuma Reality Games са се поизложили. Тяхната пуцалка покрива всички по-известни сражения, провели се в Ирак и Афганистан през последната година-две. За съжаление резултатът е по-скоро

слаба ракия

отколкото достоен за порядъчен интерес шутър. Реализмът в Kuma War е почти нулев, движенията на вашите хора, както и на противниците, са повече от изкуствени, а скриптовете за поведението на враговете ви са адски праволинейни. Трудно можем да говорим и за изкуствен интелект.

Понеже в Kuma War ще се грижите не само за себе си, но и за останалите момчета от изпратения на мисията отряд, ще забележите няколко безумици, възникващи вследствие на това. Вашите хора нямат инстинкт за самосъхранение и не се прикриват, когато ги стрелят. Патфайндингът им пък е направо отчайващ. По тази причина, вместо да следвате мисията си, много често ще ви се налага да прибирате лично хора от екипа, само за да ги измъкнете от вражеския огън.

В графично отношение шутърът е неактуален и напомня по-скоро нискобюджетна игрица. Различни графични бъгове ще ви спохождат през цялото време, а единствената техническа характеристика, която е на ниво, е звукът. Той е приятно реалистичен и ефектите на различните оръжия се различават осезателно.

Има едно нещо, което прави Kuma War специфична на фона на другите познати ни игри в този жанр. От една страна, тя се доближава до заглавия като America’s Army и Wolfenstein: Enemy Territory, а, от друга, е нещо съвсем ново. Интересното в случая е, че

базовият софтуер е абсолютно безплатен

а абонаментът за постоянна актуализация е 9.99 долара. Естествено всичко, което следва от това, е валидно от другата страна на “голямата вода”, но не и у нас. Срещу скромните десет долара (плюс щатско ДДС, не забравяйте! :)), вие получавате възможността да сваляте нови мисии всеки път, когато програмистите са готови с тях. Тъй като конфликтите в Ирак и Афганистан са все още достатъчно актуални и се развиват дори и до ден днешен, авторите на Kuma War обещават, че всяко военно заглавие от вестникарските страници ще се сдобие със своя мисия-еквивалент. Те твърдят, че задачите ще растат в аритметична прогресия и забавата никога няма да спира. В оригиналния базов вид на играта предлага 20-тина мисии, но те се умножават всеки ден, така че в този момент може да са станали и около петдесетина.

Общо взето цялостната идея за игра, която да се самоактуализира чрез Интернет, е доста приятна, но за съжаление в случая на Kuma War, нещо не се е получило. За съжаление особеността на геймки от този тип ще бъде изпитан с пълна сила от хората, които нямат скоростен Интернет. Те ще могат да поиграя малко мисии, но пък безплатно! 🙂

Автор: Орлин Широв