Kohan II Kings of War

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 ное. 2004

Kohan е един доста интересен пример как някой, oсмелил се да пусне на пазара чисто нова геймконцепция в доста претоварения и изчерпан жанр на стратегиите, може не само да си върне вложените средства, но и да натрупа нови. След доста добрия експанжън към играта смятах, че с идеята е свършено и че TGS ще се заемат с нов и потребителски-ориентиран проект. Но съм грешил. Явно пичовете са романтици, вярващи в идеалите си и готови да се изправят още веднъж срещу комерсиалния пазар, предлагайки още нещо нестандартно. И дано този път работата им получи нужната оценка.

Кохан и Ахриман

Коханите са древна раса от безсмъртни герои. Не че ако получат нездравословна доза стрели в гръдния кош, няма да вирнат крака като застреляно с прашка врабче. Просто след смъртта душата им отново се връща в защитния амулет, който от своя страна е неунищожим.

В първата игра коханите се събудиха, за да спрат напиращо тайнствено зло или нещо от сорта. В крайна сметка се оказа, че всичко опира до стар семеен конфликт и брат’чедската фракия на Циях им подлива вода. Толкова здраво бе това подливане, че дори и в целия ескпанжън трябваше да освобождавате семейството си. И така, в един наистина сериозен и голям сблъсък доброто победи, птиците запяха, а майките пускаха синовете си спокойно при жриците на добре спазарената любов, без да се страхуват, че някой ще им открадне душата по пътя.

Kohan 3D

Но сега отново сянката на лошите братовчеди надвисва над земята. Поредният герой е събуден, за да събере добрите срещу лошите. Това е предизвикателството пред стратегическия ви гений във втората част на играта.

Всъщност промени на базисно ниво в концепцията на геймплея и динамиката му няма. Играта има три опорни точки. Икономиката на царството и градовете ви. Битки. Макромениджмънт.

Центърът на царството ви е столицата. В първата игра това беше просто обект на картата. Сега градовете са се разраснали значително и си имат собствен живот. След като построите централната сграда, останалите се изграждат около нея като отделни обекти. Колкото по-развит е градът ви, толкова повече конструкции ще има – стена ще се вдигне около него, работници ще търчат насам-натам, поправяйки или довършвайки различни постройки.

Във всеки град има и милиция, която в случай на нужда излиза и спира враговете. Така се вкарва елемента с обсадата на крепости и се засилва използването на стенобойни машини – колкото по-бавно падне стената, толкова повече ще ви атакуват стрелците иззад нея. И тъй като можете да запълните само определен брой празни места в града си (т.е. не можете да построите всички сгради), а стената вече не изисква слотове, то това подобрение определено е добре дошло. Всяка сграда може да предлага суровини или нови единици, а абсолютно всички разполагат с доста голям брой ъпгрейди, вариращи между подсилванe на ресурсите ви до магически брони за всичките ваши войски.

Кон за кукуригу

Икономиката в играта се гради на базата на четири ресурса + злато. Това са дърво, камъни, метал и мана-кристали. Всеки един от тях можете да добивате, строейки нужната сграда, или изграждайки мини на определени места по картата. От своя страна, всяка мина може да бъде ъпгрейдвана. Всички единици, както и някои от сградите ви, искат поддръжка под формата определен или няколко ресурса. Ако ги имате – добре, ако не – цената се приспада от количеството злато, което получавате в течение на времето. Нямате работници – жълтичките се трупат автоматично.

Така че трябва внимателно да си преценявате какво да строите, кога да го построите и с каква армия да разполагате. Много често в началото на всяка мисия е зверска борба за контрола на поредната мина или селище. Всеки град е истинска фабрика за ресурси и затова повечето служат именно като снабдителни станции, докато в столицата строите всички сгради, нужни ви да тренирате войска. Ако нахлуете в чужд град и го превземете, всичките му постройки ще бъдат разрушени. За сметка на това ще можете да използвате технологичното му дърво – приятна новост при положение, че това не беше възможно в старите серии на играта. Всъщност винаги съм предпочитал да бия лошите с най-доброто от техните камъни.

Понякога из картата ще срещате и неутрални сгради. Те се делят на 2 типа – леговища на чудовища и комплекси. Първите, след като се разрушат, ви дават бонус технология или пари. Вторите могат да бъдат завладявани, давайки ви нови единици, технологии или бонус към ресурсите ви.

Интерфейсът на играта е наистина хиперфункционален, пък бил и малко сложен, но ви позволява по всяко време да се грижите перфектно за макроикономиката си.

На нож!

Отново няма да контролирате всяка единица поотделно, а в групи. Всяка група може да има три линии с четири юнита в първата и по два – във втората и третата. Начело на групата стои генерал или герой, който, освен че е доста яко копеле, дава и допълнителни морални бонуси. Около всеки град или форт има радиус, който оформя т.нар. снабдителна зона. Докато сте в нея, мъртвите войски в групата ви ще се подменят автоматично (дори и само един солджър да е оцелял в сражението, за кратко време групата му ще е напълно възстановена). Изключение правят немъртвите, които нямат нужда от това. Войските ще получават и бонус към морала и бойните си способности. Факторът “бойно вдъхновение” играе силна роля в сраженията. Една деморализирана войска няма да се бие докрай, а удари ли на бяг, се превръща в лесна плячка.

Разнообразието на фентъзи света на Кохан е огромно. Затвърди се и мнението ми, че това е една от геймките с най-добре представени немъртви. Освен тях ще можете да контролирате хора, елфи, сенки, планинци и блатни същества. Новост в геймплея е, че вече всяка нация има определени уникални ъпгрейди – някои от тях са с доста силни стрелци, други пък имат размазващи всичко магове. Фракциите разполагат и с уникални характеристики – немъртвите нямат нужда от зона за снабдяване, за да регенерират войските си и строят единиците си по-бързо, планинците получават отстъпки за сградите и т.н.

Графичната промяна

в Kohan II е може би най-голяма. Преминаването към напълно триизмерна визия просто вкара играта там, където й е мястото, и премахна фактора, оказал най-голямо влияние за не чак толкова високата популярност на предшественика. Филмчетата в играта дори са направени с енджина й, а детайлността на единиците е невероятна и според мен може да се конкурира с тази на WarCraft. Когато пък магьосниците решат да раздадат малко правосъдие, ви очаква истинска феерия от светкавици, огнени топки, и други визуални фантазийки. Е, ще ви трябва малко по-стабилна машинка от средното ниво, но предполагам, че след Doom 3 всеки малко или много е ъпгрейднал “дзверо” си @home. Изпълнението на актьорите, работили по озвучението, също заслужава нашето уважение и едно потупване по рамото за добре свършената работа.

Ето, статията е в края си, а не мога да се сетя за нищо негативно в играта, което да ме е подразнило или смутило. Ако сте фен на стратегиите, не пропускайте Kohan. Най-малкото за добра геймърска обща култура.

Автор: Георги Панайотов