Knights of Honor

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2004

Без съмнение трите години чакане бяха напълно оправдани. Защото щом веднъж хванете стоманения меч и наденете рицарските доспехи, едно е сигурно – няма да останете разочаровани. Българската стратегия Knights of Honor е една разнообразна, комплексна и трудна игра с много висок фактор на преиграване, която, макар че е повлияна от класики като Lords of the Realm и Civilization, е свежарско явление за целия геймпазар.

Преди да отправите териториалните си претенции и се опитате да станете

владетел на цяла Европа

ще трябва да изберете не само в кой период от Средновековието желаете да играете (ранно, средно или късно), но и с кое от всичките десетки на брой кралства желаете да направите това. Например Франция, Испания, Лотарингия, Бургундия, Сицилия, Йорк и Норвегия са много малка част от възможностите. Авторите са се постарали териториалната, военната и икономическата мощ на всяка една нация максимално да съответстват на конкретния исторически времеви отрязък. Така например, ако решите да играете като България в ранните Тъмни векове (около 1000 г. сл. Хр.), ще поемете управлението на една доволно развита държава, която спокойно може да мери сили със съседи като Византия. В средния период (към 1200 г сл. Хр.) обаче територията ни ще е лекинко понамаляла, а в късното Средновековие (около 1350 г. сл. Хр.) Иван-Александър вече ще е извършил териториално разделение на държавата между синовете си Иван Шишман и Иван Страцимир.

Геймплеят на Knights of Honor протича на три нива. И съответно на три карти – стратегическа, политическа и военна. Най-много време ще се наложи да убивате на първата. Именно на нея ще контролирате икономическия аспект на играта и ще се грижите за просперитета на кралството си. Сама по себе си картата представлява сравнително умален модел на Средновековна Европа, която в случая е разделена на провинции. Във всяка има по един голям град (замък). Който го притежава, владее и цялата територия наоколо. Освен него ще откриете и няколко по-малки селища, които ще ви снабдяват с няколко вида ресурси. Основните суровини в Knights of Honor са

злато, набожност и книги

Както може би забелязвате, последните два са доста по-различни от останалите игри в жанра. Набожността се натрупва благодарение на манастирите, черквите и катедралите и се използва в случаи, когато искате да покорите дадена провинция по религиозен път. Книгите пък се натрупват от университетите и библиотеките, а функцията им е да помагат при асимилацията на току-що покореното чуждо население. Златото пък, разбира се, ще ви е необходимо за издигане на най-различни по вид постройки в градовете, за обучаването на войници и т.н. По-интересното при него е, че колкото повече жълтици задържате в хазната си, толкова по-голяма става опасността от инфлация. В такъв случай ще започнете да губите приходите си доста бързо, а единственият начин да избегнете подобна ситуация е да харчите парите си навреме.

Освен тези три основни ресурса ще забележите, че градовете изискват и още два: храна и работна ръка. Първият е необходим за изхранването както на местното население, така и на странстващите из земите ви армии. От друга страна, е и много важен фактор при обсадите, при наемането на войски и при разрастването на всеки отделен град. Работната ръка пък, съвсем естествено, е от определящо значение за скоростта, с която ще строите дадените сгради.

Всяка провинция има до три характеристики (минерални залежи, плодородна почва, пасище, рибарство…). Те ще ви позволяват да строите определени сгради, които пък, от своя страна, ще ви дават достъп и до т.нар. търговски стоки – ресурси от типа на кожа, сребро, боя, сол, коне, месо, восък, мастило и др. Те, заедно с екзотичните глезотийки, които ще трябва да внасяте (коприна, подправки, скъпоценни камъни и кехлибар), ще ви позволят да постигнете специално преимущество за своето кралство. Това са общо десет на брой своеобразни бонуси (например Урбанизация, Епохата на просветлението или на големите открития и т.н.). В момента, в който успеете да се доберете до всички тях наведнъж, печелите играта автоматично.

Безспорно най-оригиналната концепция в Knights of Honor е тази за

царския двор

Идеята на авторите е, че страната се управлява от благородническо семейство като най-важният негов член, разбира се, е кралят. Той има определени качества в няколко области – икономика, дипломация, военно дело, шпионаж и религия. Като всеки нормален владетел, и този си има жена и деца – принцове и принцеси. Функцията на първия тип челяд е да си намерят съпруга, а един от тях – и да наследи трона на баща си (по принцип това е отговорност на първородния син, но винаги можете да промените ситуацията) след като старият крал остарее и предаде Богу дух. Целта на девойките е малко по-различна. Те могат единствено да бъдат омъжвани за някой красив принц от далечна страна, което заздравява отношенията между двете кралства. Въобще

сватбите

са доста и интересен момент от геймплея на Knights of Honor.

Особено много ми хареса следната хрумката. Ако дадена принцеса е станала жена на подходящия чужд син (който освен всичко останало е наследник на трона), в един момент тя ще се окаже кралица, а вие ще имате право да поискате част от земите на съпруга й. Естествено, винаги има риск да предизвикате огромна вълна от недоволство, но пък какво толкова – заслужава си. С това обаче възможните ситуациите не се изчерпват. Представете си също така, че вашият принц се е оженил за принцеса, чието семейство няма наследник на трона. В такъв случай той ще стане крал веднага щом владетелят, който му се явява тъст, почине и по този начин автоматично ще получи контрол над неговите земи.

Наред с всичко, кралското семейство има и определена мощ, с която ръководи развитието на земите си. Тя ще намалява всеки път, когато вършите нещо непочтено. В такива случаи рискът от въстание ще нарасне, а приходите в хазната ще са сериозно редуцирани. За да се измъкнете от тази ситуация, ще трябва да покачите царската си мощ като инвестирате злато и набожност.

Следващата доста любопитна идея на Black Sea Studios е, че

никой владетел не може да бъде на няколко места едновременно

И поради тази причина той трябва да разчита почти през цялото време на своите рицари, които могат да са специализирани в шест професии – земевладелец, клирик, търговец, строител, шпионин и маршал. За съжаление може да притежавате доста ограничен брой от този тип герои – едва деветима. До някаква степен това е решение е оправдано от гледна точка на геймплея, но не и по отношение на фактора реалистичност. Това какви точно рицари ще наемате до голяма степен ще зависи от специфичния ви стил на игра. Земевладелецът ви е необходим, в случай че искате да увеличите приходите на храна и прираста на население в дадена провинция. Той ще повишава и шанса градът, който ръководи, да издържи на вражеската обсада.

Клириците пък са свещени лица, които се грижат за набожността по земите ви. Те асимилират провинции с различна от вашата религия и дори един ден могат да обявят независимост от ортодоксалната византийска църква и да станат патриарси. А защо не дори и папа, който да предизвика кръстоносен поход срещу току-що обявения срещу вас джихад?

Търговците от своя страна увеличават прихода ви на злато и могат да участват в обмяната на стоки. Струва ми се, че строителството е най-безличната и с най-малко функции професия от всички, които можете да избирате. Единственото по-важно нещо, което прави рицар с подобно звание, е да увеличава скоростта, с която ще издигате новите сгради. За разлика от него

шпионинът е върхът на сладоледа

Ако успее да влезе под прикритие в някое чуждо кралство, той може да открадне злато, да вдигне тамошните армии на бунт, да обяви независимост на дадена провинция и после да я присъедини към вашата територия и дори да убие самия крал или някой от неговото семейство! Имайте предвид, че и вие сте изложени на същата опасност. И ако искате да се предпазите, просто не пращайте шпионина си на мисии, а го оставете в кралството да извършва контраразузнавателни операции. Рицарите от изредените до тук пет професии могат да покачват нивото си на опит до пет пъти с помощта на написаните в държавата ви книги. По този начин те ще ви вършат много по-полезна работа.

Маршалите са съвсем друга стока – те са необходими за ръководството на вашите войници. Участват пряко в сраженията, трупат опит и изучават нови бойни умения. Ограниченият брой на рицарите в случая не позволява масовото създаване на армии и ако искате да имате повече маршали, ще трябва да се лишите от функциите на някои от останалите рицари. Интересно е да се отбележи, че кралят и неговите синове могат да бъдат използвани като рицари с която и да е професия. Те са на практика безплатни, но по този начин рискувате да бъдат пленени или дори убити по време на война.

Битките

които маршалите ви ще водят, протичат на вече гореспоменатата военна карта. Те се провеждат на най-различни терени и не се различават почти по нищо от стандартните RTS-сражения тип Age of Empires. Любопитното при тях е, че войниците, чието видово разнообразие е огромно, имат две особени характеристики – издръжливост (колкото по-малка е тя, толкова на по-голяма опасност са изложени) и морал (каква е мотивацията им за бой). Тези два параметъра са ключови за изхода от едно сражение. Воденето на дипломатически преговори в Knights of Honor е може би най-забавната част. Те най-лесно се извършват на политическата карта и зависят пряко както от отношенията ви с дадено кралство, така и от личността на неговия владетел (арогантен, благодарен, пацифист, жесток и т.н.).

Визуално обаче ситуацията с новата игра на Black Sea Studios е доста спорна. Макар и доста красив, енджинът на Knights of Honor е изумително тежък за своята скромна двуизмерна изометрична перспектива. Уви, притежателите на по-скромни щайги ще бъдат неприятно изненадани. Още повече единствената резолюция, на която можете да играете, е 1024×768 (пач?).

За разлика от графиката обаче,

озвучението е муцка

Още със стартиране на играта ще усетите яката атмосфера, която струи от тази дебютна за Black Sea Studios игра. Тя ще ви посрещне с поздрава “Добре дошли, Ваше Величество, в Knights of Honor”, а впоследствие ще ви залее с приятни средновековни мелодийки.

За съжаление в момента на нашия пазар Knights of Honor все още се предлага единствено на английски език. Българската версия се очаква след неопределен от авторите й период от време. Аз поне намирам този факт за странен и смущаващ и дори обещанията, че по всяка вероятност легендарния бг-актьор Джоко Росич ще предостави гласа си за целия туториъл, не ме омилостивяват. Особено при положение, че правя ревю на толкова добра българска игра, която феновете й са принудени да цъкат на английски…

Автор: Владимир Тодоров