King of the Road

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2002

В днешно време май е адски трудно да се намери свястна работа. А дори и да попаднете на някакво прилично занимание, най-вероятно то няма да е добре платено. Ще си позволя да предложа на всички, които се чудят с какво да се захванат, да пробват късмета си като шофьори на камиони. От тази професия се изкарват доста добри пари. И това не е единственото й предимство.

А какво ви трябва, за да я практикувате? Ще ви кажа: нищо повече от професионална шофьорска книжка, бирено коремче, татуирана гола мадама на предмишницата на дясната ръка и огромен камион, с който да обикаляте цял свят. А ако вече си имате добре платена работа (евентуално жена и три деца), но винаги сте си мечтали да въртите “геврека” професионално, не се притеснявайте – хората са измислили решение на този проблем и то се нарича King of the Road…

“…часовникът звъни, повдигате си главата и я удряте в тавана на кабината. Ставате бързо, защото след два дни трябва да сте в Зимбабве, а дотам има още цели 5000 км. Запалвате мазна цигара и потегляте по пътя. След около два часа безспирно надбягване със себе си стигате до крайпътен мотел. Вече знаете къде ще закусите. Влизате вътре, поръчвате яйца с бекон и леденостудена бира. Вадите пътната карта и с мислена линия започвате да чертаете маршрута на своя дълъг и тежък път. През това време поръчката ви е сервирана. Набързо омитате чинията, оставяте малко дребни монети за бакшиш на дългокраката сервитьорка и продължавате по пътя си…”

Дотук би трябвало да ви е станало ясно за какво става въпрос в King of the Road. Като шофьор на камион вие обикаляте разни странни места, където трябва да доставяте или товарите стока. От цялата тази работа припечелвате някой друг зелен гущер. В самото начало започвате с един стар ЗИЛ-оподобен камион и незначителна сума пари. След като направите няколко успешни курса обаче, ще спечелите по-сериозни кинти и ако поискате, можете да си купите някой по-добър и по-мощен камион.

От пръв поглед си личи, че на графиката е обърнато малко повече внимание. Докато си карате МПС-то, ще се натъкнете на красиви полянки, езерца и мостове, по които ще ви се наложи да минавате. След по-дълго лашкане по пътя денят ще преминава в нощ и тогава става още по-яко.
Също така препоръчително е още в началото да проверите кое копче за какво служи. По всяко време може да ви изненада проливен дъжд и няма да е много приятно, ако трябва да търсите клавиша за чистачките, докато управлявате. Музиката, която ще ви съпровожда по време на вашето пътуване, не е нещо особено, но според мен приляга на играта.

King of the Road е увлекателен и доста зарибяващ тираджийски симулатор, въпреки че на пръв поглед не представлява нищо особено. Заиграете ли се веднъж, играта се превръща в голяма мания. Понякога става малко дразнеща, например когато не спрете на куките и след около двадесет метра на пътя изникват шипове, които пукат всичките ви гуми. Или пък когато се блъснете в някого и не можете да помръднете, защото играта се е бъгнала. Но като изключим тези недостатъци, King of the Road си заслужава малко повече геймърско време. Няма да загубите, ако влезете в кожата на камионджия и преживеете едно незабравимо пътуване.

Автор: Асен Георгиев