King Arthur – The Role-Playing Wargame

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 дек. 2009

С приветствие ни посрещат от Neocore Games. Добре дошли в епохата на рицари и замъци. Предначертано ви е да станете легендарен предводител, познат на всички хора по света, а именно – крал Артур, който ще спре варварското нашествие от север и ще обедини страната, обричайки я на благоденствие и просперитет. Но преди да стане това, пред вас има много предизвикателства. Вие ще трябва да съберете рицарите около кръглата маса и да ги обедините въпреки личните им вражди в името на изтощената от войни и глад държава. И успеете ли, под ваше командване те ще извършат множество подвизи, участвайки в сражения и събирайки артефакти, а под меча им могъщи и лоялни към врага аристократи ще слагат оръжие.

Да, първоначалните очаквания, че King Arthur ще бъде нещо като фентъзи Total War не се сбъднаха. Играчът управлява кралството на Артур в походов режим. Изпълнителите на неговата роля – рицарите на кръглата маса – пътуват по картата и се включват в сраженията за защитата на короната. Британия е разделена на 40 области, като овладените провинции ви носят два типа ресурси – злато и храна. По отношение на набирането на войници може да се каже, че те могат да се използват за изследователска дейност в три области: военни, социални и икономически. В играта няма хиляди градове и села, а

едва пет твърдини

включително легендарния Камелот. Затова пък пътят на развитие на всяко от населените места е уникален.

Играта като цяло е иновативна, тъй като е съчетание между различни жанрове. Интересно е, че в нея няма никаква съществена икономическа част. Гръбнакът на заглавието се крепи върху изследването на земята и приключенията. Наблегнато е на стратегическото походово движение по картата и тактически адекватното изиграване на сраженията от ваша страна. Вмъкнат е ролеви елемент чрез кустомизирането на героите и голям брой мисии. Всички области на Британия са открити още от самото начало на играта, но болшинството от тях са наистина опасни за начинаещия играч. Придвижвайки се напред в сюжета, волю-неволю ще ви се наложи на попадате в комплицирани ситуации и да натрупате сили, за да сте със самочувствие и в най-отдалечените кътчета на империята.

Тактическият режим в King Arthur е сходен с този на мастодонтите Medieval 2: Total War и Empire: Total War, но има и някои свои особености. Сред по-интересните му отличия са, че например за победа не е обезателно необходимо да се унищожи напълно вражеската армия. Използвайки ключови места от картата, като кули и статуи на герои, вие ще можете да получите различни бонуси и да понижите бойния дух на противника до нула, като го обърнете в бягство. Друга любопитна подробност е

смяната на годишните времена

която влияе на игровия процес. Напролет се появяват нови задачи за вашия герой, през лятото пък, както е традиционно още от античността, пълководците тръгват на война; есенният урожай донася на хазната злато и провизии, а през зимата, когато армиите ви са блокирани на топло в града от снежните виелици, играчът изучава технологиите и разпределя опита на героите.

Рицарите имат личен инвентар и ролеви параметри. Ключовите персонажи са неуязвими – в краен случай може да попаднат в плен, но не и да загинат. Тази условност е необходима, тъй като завършването на всеки един куест е немислимо без личността на вашия герой, а ако Артур постоянно губи своите подчинени, неговият избор на куестове би бил силно ограничен. В играта всеки проблем си има и алтернативен вариант за разрешаване. Така например Уелс може да присъедините с помощта на продължителни преговори или пък чрез масирана завоевателна атака. В зависимост от ходовете, които предприема, мирогледът на Артур ще се формира в четири основни насоки –

езичество, християнство, правда и тирания

Политическите възгледи на краля определят достъпността до заклинанията, войските, способностите и прочее бонуси. Например да видите всички 60 типа единици в едно изиграване, е почти невъзможно. По същия начин се мени и списъкът със съюзниците и свързаните с тях задачи – комбинациите от избора ви са сериозни. Така езичникът получава помощ от Мерлин, християнинът от Галахад, праведникът в последната битка ще се изправи срещу Мордред, а тиранинът – срещу Ланселот.

Ваша важна задача ще е построяването на Камелот (може да е в Лондон или в друг град) – всъщност исторически това е кръглата маса, където няма водещо място и никой не се чувства игнориран – с помощта на която ще управлявате справедливо Англия. Но помнете – враговете на краля се крият навсякъде: и сред воините, и сред духовенството. Те ще се опитат да вземат властта и да убият краля. Бъдете готови да изпратите в битка дори и цялата армия, но да защитите престола и честта на родината. Броят на участващите в битките впрочем далеч не е толкова голям, колкото в стратегии като Medieval II например, където виждахме на фронтовата линия хиляди войници. В King Arthur едва ли са повече от 500, въпреки заявените от разработчиците хиляди. Освен това, докато се биете, не получавате информация какво се случва – кой доминира и какъв ще бъде изходът от сражението. Вярно, можеш да задържиш курсора отгоре на единиците, но информацията невинаги е достатъчно динамична и докато се актуализира, също ще се издразните. В играта има десетки единици, но е интересно и че присъстват дори

митични същества

Според някои това е тюрлю гювеч. Как до Артур ще маршируват голбини? И аз нещо не съм въодушевен, да си призная.

Играта пресъздава целия цикъл от легендите на Артур и за нейното преиграване са необходими около 70 часа. И все пак за размера й от 7 гигабайта може би можеше да очакваме значително повече. Тя е доста далеч пред лидерите от жанра и повечето от вас – убеден съм – по-скоро ще се почувстват разочаровани. Сред минусите е например неудобната камера, която изобщо не е чувствителна и тромавостта и може да ви влуди. Друг голям недостатък е графиката. Тя определено е зле за очакванията към подобно заглавие. Не може да си поставен пред избор – да виждаш детайлно част от пейзажа или да наблюдаваш цялата картина, но с лошо качество.

Магиите и уменията обаче са на високо ниво, дори – бих казал – на по-високо от повечето заглавия в жанра. Вмъкнати са над 100 магически предмета, което е достатъчно усилие за нашите адмирации. Различните герои ще се развиват в собствени магически посоки и това още повече затвърждава ролевия елемент на заглавието. Бих казал, че лично аз съм „за“ по отношение на смесването на жанровете, тъй като винаги се получават интересни предизвикателства. Това заглавие обаче няма да остави трайна следа в залата на славата. Ще го запомним като бледо подобие на титаните Medieval 2: Total War и Empire: Total War, ако въобще го запомним.

Автор: Свилен Енев