Jurassic Park: Operation Genesis

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 апр. 2003

Възкресяването на флората и фауната от втория период на мезозойската ера е трудна задача. Мислите ли, че може да се справите с нея и да създадете първия по рода си Юрски парк? И най-важното, да успеете да установите и задържите контрол над него? Ако отговорът е да, то стягайте багажа и се пригответе за заминаване. Вземете само най-необходимото. Островът, на който ще ви отведа, е същински рай. Той е една огромна тропическа джунгла. Но аз съм сигурен, че вие ще я превърнете в най-доходоносния и ексцентричен парк, който хората някога някъде са виждали.

Когато динозаврите господствали над земята

Jurassic Park: Operation Genesis най-общо казано ви дава възможност да създадете и управлявате увеселителен парк, чиято главна атракция са същества, живели преди милиони години. Става въпрос за страховитите динозаври. Преди началото на всяка игра ще определяте формата и характеристиката на своя остров. Дали ще бъде осеян с планини и дървета или ще бъде прорязван от множество реки? Решението е ваше. Едва след това ще започнете изграждането на своя Юрски парк.

За да имате динозаври обаче, първо ще трябва да откриете тяхна ДНК. А това е труден, бавен и скъп процес. Ще се наложи да наемате екипи и да организирате разкопки из различни части на света в търсене на фосили на динозаври или нещо далеч по-ценно – на вкаменена смола от праисторическите дървета, която е успяла да улови в капана си насекоми, пили кръв от животните от онзи период. Следващият процес е извличане на необходимото количество ДНК. За да създадете динозавър, са необходими поне петдесет процента от неговата дезоксирибoнуклеинова киселина. Из целя свят са пръснати останки от приблизително двадесет и пет тревопасни и месоядни същества от юрския период – велоцирапотори, тиранозаври, брахиозаври, стегозаври, трицераптопси и т.н. А от вас се очаква да откриете, да възкресите и клонирате някогашните господари на земята и да ги поставите като увеселителна атракция в своя парк.

Следващата стъпка в развитието е осигуряване на комфорт за динозаврите. Трябва да сте сигурни, че имат пряк достъп до вода и храна. Впоследствие може да посадите и малко флора около мястото, където се намират. Дърветата карат динозаврите да се чувстват добре. Но имайте предвид, че съвременната флора е отровна за праисторическите същества, затова е препоръчително да посаждате палеодървета. Не трябва да забравяте също така, че доста голям брой от динозаврите са изключително опасни. Затова трябва да изградите и достатъчно високо ниво на сигурност чрез камери, електрически огради, стрелящи кули и прочее. Едва ли искате да се повтори инцидентът от първия филм на Спилбърг и паркът да затвори врати преждевременно. 

Напълно нормално е гостите на Юрския парк да са изключително претенциозни и скептично настроени. А вие, като управител, ще трябва да изпълнявате всяка една тяхна прищявка и да се съобразявате с различните им вкусове. Едни имат нужда от вълнуващи приключения, други ламтят за пълна автентичност, трети са дошли тук, просто за да се забавляват и прочее. Ще отваряте магазини за храна, ще строите тоалетни, места за отдих. Ще определяте типа и цената на отделните продукти, ще се грижите за чистотата на парка и т.н. Освен това трябва да имате предвид, че посетителите имат минимална видимост през огромните електрически огради. Тук идва ред на специални атракционни приспособления, които ще улесняват достъпа до динозаврите и същевременно няма да излагат посетителите на потенциална опасност. Става въпрос за различни издигащи се платформи, балони и всякакви други щуротии, чрез които може да припечелите пари. Дори ще организирате и сафари-разходки във вътрешността на парка чрез специално пригодени за тази цел джипове.

Критични положения

И все пак бедствените ситуации понякога са неизбежни. Те се предизвикват предимно от силно раздразнени хищници – тиранозаври, велоцираптори и т.н. Тогава трябва да се действа светкавично и изключително находчиво. Мятате се на своя хеликоптер и готово – поемате неговото управление! В това се състои и най-голямата разлика на Jurassic Park: Operation Genesis в сравнение с всички останали игри от този жанр. Пилотирате хеликоптера до възникналия проблем и го разрешавате като или избивате подивелите динозаври един по един със своята ловна пушка, или ги приспивате. След време ще може да се качите и на автомобил и да разгледате парка съвсем отблизо, да правите снимки на динозаврите си и впоследствие да ги използвате за рекламна кампания. Тези елементи правят геймплея на играта свеж и забавен. Само едно ме подразни – колата минава директно през дърветата сякаш не съществуват. Единственото нещо, което прави, е просто да ги поклаща. 

Графичният 3D енджин, макар и малко тромав, е доста добър. Особено що се отнася до динозаврите. Те са изключителни. Може да ги наблюдавате как плавно и грациозно се разхождат из растителността, как похапват или дремят, заровили глави във високите треви. Как се бият помежду си или се движат на стада. От колоните си пък ще чувате спокойни и мощни ревове, носещи се от вътрешността на острова или тежки стъпки на някой по-голям динозавър. А музиката е взета направо от саундтрака на филма “Джурасик парк”, композиран от самия гений Джон Уилямс.
Преди да завърша ще направя една дребна уговорка. По принцип

играта няма нищо общо със сюжета на първия филм

Тя обаче е уловила перфектно неговата атмосфера и е коректна спрямо всеки един детайл. Ваши консултанти ще бъдат действителни герои от “Джурасик парк” като д-р Грант, неговата партньорка Ели и самия Джон Хамънд. Те ще ви наставляват и постоянно ще ви подпомагат при създаването на динозавърския парк. Също така много от сградите ще ви се сторят адски познати – техният облик е взет директно от самия филм.
Jurassic Park: Operation Genesis е една хубава игра. Опасявам се обаче, че нейният геймплей не е толкова зарибяващ, колкото ми се искаше. Дори и дузината отделни “екшън” мисии, в които ще изтребвате озверели хищници, ще правите снимки на мирни тревопасни създания, ще изследвате поведението на динозаврите в различни климатични условия, ще спасявате закъсали посетители и т.н., едва ли ще са в състояние да ви задържат на екрана за по-дълго време. Но ако сте фен на филма “Джурасик парк”, проявявате интерес към динозаврите и подобен род игри, то Jurassic Park: Operation Genesis ще ви допадне при всички положения.

Автор: Владимир Тодоров