Jetfighter 2015

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 авг. 2005

Зелената салата със съответните подправки е нещо прекрасно. Лека е, става за отбиване на номера и със сигурност би вървяла като комбинация към почти всяка солидна манджа, за която може да се сетите. Е, при PC игрите има подобни еквиваленти, който биха се харесали на сериозен кръг хора, като същевременно няма да се натрапят или да допринесат кой знае колко за каквото и да е. В настоящето един от добрите примери, които могат да се дадат в тази насока, е прясната игрица Jetfighter 2015 – самолетно симулаторче с много силни аркадни наклонности.

Sancta simplicitas 

Красотата и свещената простота на това ново чудо се забелязва още от самото начало. Jetfighter 2015 не измъчва никого с безкрайни разсъждения за смисъла на живота и с вечната борба между доброто и злото. Историята на сценария е натикана в трета глуха, липсват ревящите бебета и героичните солдати. Хвърчи се някъде из южните американски щати и Латинска Америка и толкоз. Всичко в играта опира до безметежно реене из въздуха и размазване на отрицателни субекти. Начините, по-които се действа, са два. В първия лошите си стоят мирно и тихо и очакват унищожението си, а във втория – отрицателните нападат някой добър и за наказание биват наплясквани.

Самият процес на анихилиране на злодеите е една от най-добрите страни на настоящата аркада. Машините, с които разполагате, са бая тежко въоръжени. От една страна, играчът разполага със всевъзможен комплект от ракети, а от друга, винаги може да разчита на верния скорострелен топ. На пръв поглед положението звучи класическо, но в случая геймката разполага с едно много хубавко прикрито чудо и то се нарича мерник. Ще откриете, че насочването на пуцалата е полуавтоматично. Мерилото се лепи само към целта без особени усилия от ваша страна.

Вторият плюс на играта е командването на подопечните хвъркала. Симулаторът поддържа една леко странна комбинация от клавиатурен и миши контрол. До голяма степен управлението прилича на това в 3D патакламите. Опашатата периферия служи за насочване в пространството и пуцане, докато дъската с копчетата е отделена за малко по-възвишени функции от рода на подаване на газ и различни фини настройки по време на полет.

Ни риба, ни рак

Самолетите, които се предлагат в Jetfighter 2015, са отново почти класически с едно малко изключение. Те са способни на зависване в една позиция по подобие на хеликоптерите. Този номер е изключително оригинален и прави джиткането с една идея по-забавно. Той спомага много за унищожаването на земните лошковци и може да бъде една прекрасна спасителна маневра в малко по-завързани въздушни схватки…

По отношение на другите детайли играта не блести с нищо особено. Графиката е здрава, но не и страхотна, звукът е приличен, а на заден план присъстват всички необходими шукаритети от рода на мултиплейър и възможност за по-свободно, необвързано със сценария, реене из небесата.

Е, Jetfighter 2015 е хубава, но леко безлична игра, която ще разсее практически всекиго за определен период от време. Действието й е ненатоварващо, а предложените особености – приятни. Чудото едва ли ще остави трайна следа, но определено си струва отделянето на поне няколко дена внимание.

Автор: Сергей Ганчев