Jeanne D’Arc

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 сеп. 2007

Брех да му се не види, не съм и подозирал, че в 100-годишната война са участвали елфи, орки и други подобни а-ла Толкин създания. Не знаех още, че британците са се съюзявали някога със силите на Мрака, за да я завладеят Францията. Да не говорим, че нямах никаква идея за магическите умения на Жана Дарк. Виж ти, виж ти!

Всичко това, изглежда „на живо”, т.е. в играта, доста забавно, макар да не съм убеден как това заглавие ще се приеме в Обединеното кралство. Всъщност Level 5 не обвиняват всички британци в заговор с тъмните сили. Според тях основната заслуга за този нечист съюз има дукът на Бедфорд, който помогнал на зъл демон да се всели в самия Ханри VI. Работата на Франция вероятно щяла да бъде спукана, ако на сцената не се появила една малко по-различна Жана Дарк.

Всъщност, цялата история започнала далеч преди началото на 100-годишната война, по времето на т.нар. “War of the Reapers”. По онова време, силите на доброто насмалко не загубили в епичния сблъсък, но накрая все пак успели да наклонят везните в своя полза, благодарение на свещените амулети. Векове по-късно, Жана Дарк се сдобила с един такъв амулет и след като чула гласа на Бога, поела на поход за прогонването на британците и на техните мрачни съюзници.

Оттук нататък предлага едни почти класически походов RPG геймплей, съобразен все пак с ограниченията на една преносима конзола. Вместо да залитат в ненужно усложнен геймплей, Level 5 са опитали да предложат една достойна алтернатива. В Jeanne D’Arc няма да откриете някакви сензационни нововъведения в жанра, но на дизайнерите на играта определено не са липсвали и оригинални идеи. Като например възможността за разпределяне на различните умения помежду членовете на партито преди битка. Самата система на битките е по-скоро стандартна. Бойното поле е разчертано на обичайното “каре” с квадратчета, по които да “местите” героите си. Играещият може да управлява всеки от членовете на своето парти, като за всеки ход може да избира измежду атака, използване на умение или просто пропускане на хода. Броят както на възможните ви съекипници, така и на чудовищата и противниците ви е достатъчно голям, за да ви осигури нужното разнообразие, тъй като всеки от тези герои предлага уникален (що-годе) набор от слаби и силни страни.

Бях много приятно изненадан от графиката и като цяло от презентацията на Jeanne D’Arc. PSP определено разполага с хардуер, който да не се задъхва и с по-сериозни графични предизвикателства. Визията на новото творение на Level 5 обаче отива отвъд техническата грамотност. Всеки детайл от нея е изпипан не само с прецизност, но с и въображение. Едно малко удоволствие да се разглеждат различните пейзажи, които предлага Jeanne D’Arc, а те са учудващо много на брой и учудващо разнообразни. Същото важи в пълна сила и за персонажите в играта.

Като добавите и повече от удачния саундтрак плюс не лошата история и оригиналния диалог, това “джобно” RPG се превръща безспорно в нещо повече от “поредната преносима игричка”. Жалко наистина, че Jeanne D’Arc не предлага кооперативен режим, било то онлайн или чрез директна връзка между няколко конзоли.

Автор: Ивелин Иванов